Απάντηση στις φωνές αγωνίας για τις ελλείψεις φαρμάκων έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εστιάζοντας όμως στα ογκολογικά σκευάσματα.

Μια σύντομη ανακοίνωση, που εξαντλείται όμως στο θέμα των ελλείψεων των αντικαρκινικών φαρμάκων, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Μετά τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και των Φαρμακοποιών για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που προκαλούν καθυστερήσεις στη θεραπεία των ασθενών η απάντηση ήρθε αρκετές ώρες μετά από τον ΕΟΦ. Μέσα σε δύο προτάσεις, με τίτλο «Περί ελλείψεων ογκολογικών φαρμάκων», ο Οργανισμός αναφέρει ότι ελλείψεις παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι αποτέλεσμα «προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων». Αυτές οι ελλείψεις έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά κατά τον ΕΟΦ.

Όπως εξηγεί, όμως, ο Οργανισμός «αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας».

Οι καταγγελίες

Για σοβαρές ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας κάνει λόγο η ΕΛΛΟΚ, εξηγώντας πως οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών.

Λίγη ώρα μετά την ΕΛΛΟΚ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε πως οι ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.  Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών! «Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών», προειδοποιεί ο ΦΣΑ.

«Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών», αναφέρουν οι άνθρωποι της ΕΛΛΟΚ.

ΠΗΓΗ