Με σύνθημα “Ψιθύρισε και εσύ δυνατά το μήνυμά σου!” φιλοξενήθηκε για τρίτη χρονιά στο Δήμο Δίου-Ολύμπου το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί & Ακούοντες εν Δράσει» την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020. Πρόκειται για σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άτομα με προβλήματα ακοής, με στόχο την επαύξηση της επικοινωνίας κωφών και ακουόντων και την προώθηση πολιτισμικών αξιών και κυρίως του εθελοντισμού. Το 8ο Φεστιβάλ ξεκίνησε στα Χανιά, ακολούθησαν η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Πρέβεζα, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και συνεχίζεται σε Θεσσαλονίκη και Θάσο, θέτοντας επί τάπητος τις τοπικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για ευπαθείς πληθυσμούς με έμφαση στην πληθυσμιακή μειονότητα των ΑμεΑ, με νοητική, φυσική, αισθητηριακή, συναισθηματική ανεπάρκεια ή σοβαρή διαταραχή. 

Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών 
Σοφία Ζουρζούρα, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Δίου-Ολύμπου
Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιου

Στη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης των ατόμων με προβλήματα ακοής και ευρύτερα των ΑμεΑ αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Καράογλου. Στο έργο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Δίου-Ολύμπου αναφέρθηκε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Σοφία Ζουρζούρα, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Διάβασε επίσης το χαιρετισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση.

Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Σοφία Ζουρζούρα, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Δίου-Ολύμπου

 

Την συνεισφορά και το πλούσιο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος παρουσίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιου. Τις «βιωματικές δράσεις χωρίς αποκλεισμούς» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας παρουσίασε η κα Μαρία Παπαθανασίου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, ενώ τα καίρια ζητήματα που πλήττουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία κάθε ηλικίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κα Σβετλάνα Ομπράντοβιτς, Διευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Κατερίνης.

Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τη συμμετοχή της κας Σοφίας Βασάλου, εκπαιδευτικού Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κατερίνης που εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πιερίας και διευθυντή του ΕΕΕΚ Κατερίνης Χρήστο Αντωνίου και της κας Γεωργίας Κατσαλή, Προέδρου του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ Πιερίας «Στηρίζω». 

Μαρία Παπαθανασίου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Φέτος, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά της νόσου Covid-19, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο χωρίς την παρουσία κοινού, σε απευθείας μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ στο facebook (facebook.com/dhiafest). Σχετικά αποσπάσματα μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του Δήμου στο www.dion-olympos.gr/8o-festival-entaksiakis-koultouras-kofoi-kai-akouontes 

Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Σβετλάνα Ομπράντοβιτς, Διευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Κατερίνης


Λεζάντες-ονόματα

Ελένη Καβαζίδου, Υπεύθυνη του “Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει”
Σβετλάνα Ομπράντοβιτς, Διευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Κατερίνης
Γεωργία Κατσαλή, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ Πιερίας «Στηρίζω»
Σοφία Βασιλού, Εκπαιδευτικός Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής ΕΕΕΕΚ Κατερίνης (εκπροσώπησε Χρήστο Αντωνίου, πρόεδρο ΕΛΜΕ Πιερίας και Διευνυτή ΕΕΕΚ Κατερίνης)