Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Τριχοτόμηση του ΕΦΚΑ με ξεχωριστό ταμείο για αγρότες μελετά η κυβέρνηση.

Τρεις μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επεξεργάζεται ένα σχέδιο για «τριχοτόμηση» του ΕΦΚΑ, σε ταμεία για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, εν όψει της επικείμενης απόφασης για το νόμο Κατρούγκαλου, υπάρχουν πληροφορίες για «μη ανταποδοτικότητα» στο ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς και για αντισυνταγματικότητα στις διατάξεις ενοποίησης των Ταμείων και καθορισμού των εισφορών.

Η σχετική απόφαση εκτιμάται πως θα ανοίξει τον δρόμο για ένα τολμηρό πλάνο, βάσει του οποίου τα ταμεία του ΕΦΚΑ θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: για μισθωτούς, για επαγγελματίες και, τρίτον, για αγρότες. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ενδεχόμενη επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για επαγγελματίες και αγρότες και επιλογή χαμηλού ή υψηλότερου ασφαλίστρου από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Νόμος Κατρούγκαλου: Επαναφορά της αναλογικότητας στις συντάξεις

Πάντως, ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση για το νόμου Κατρούγκαλου, η ομάδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλάνο βρίσκεται η επανεξέταση των βασικών ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στην κορυφή της σχετικής ατζέντας είναι η αποκατάσταση της αναλογικότητας στις συντάξεις, με βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης πρωτίστως για όσους έχουν πάνω από 37 ή 40 έτη εργασίας και συμπληρωματικά στα «ενδιάμεσα» ποσοστά, ώστε το τελικό ποσό σύνταξης να αντανακλά σε καλύτερη αναπλήρωση του μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε σε ένα νέο μίγμα στους συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, με στόχο να είναι περισσότερο δίκαιο το σύστημα κυρίως με όσους πληρώνουν για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές.

Εκτός, αυτού, ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι ήδη εν εξελίξει και θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι την προσωπική διαφορά που τους δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ακόμα ότι «ο σημερινός ασφαλισμένος ή ο σημερινός συνταξιούχος δεν θα βιώσουν κανέναν κίνδυνο όσον αφορά το ύψος των επικουρικών συντάξεων», προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με κινδυνολογία προεκλογικά να δημιουργήσει ένα άγχος στους ασφαλισμένους, που, όμως, τελικά, δεν υφίσταται».

πηγη

Share this post