Αποτελεί ίσως την πιο γρήγορη και βολική λύση για να ξεπαγώσετε, να ζεστάνετε, ακόμη και να μαγειρέψετε κάτι.

Παρ’ όλα αυτά, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια οικιακή συσκευή που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη λειτουργία της, ενώ έχει οδηγήσει σε μελέτες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Oι επιστήμονες, πάντως, είναι σαφείς: Aν ακολουθείτε τις οδηγίες λειτουργίας και επιβλέπετε τα παιδιά σας, οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι ακίνδυνοι.

Η χρήση τους όμως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς η τοποθέτηση κάποιων τροφών σε αυτούς μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία.

Δείτε ποιες τροφές δεν πρέπει να τοποθετείτε στα μικροκύματα:

Αβγά: Αν προσπαθήσετε να βράσετε τα αβγά σας στο φούρνο μικροκυμάτων, θα καταλήξετε ή με την κουζίνα άνω-κάτω ή με καμένα… δάχτυλα. Η απότομη ζέστη που δημιουργείται στο φούρνο μικροκυμάτων δημιουργεί πολύ ατμό στο αβγό, ο οποίος δεν έχει από πού να απελευθερωθεί με την έκρηξη να παραμονεύει.

Πιπεριές: Εκτός του ότι μπορεί να καούν, όταν ανοίξετε την πόρτα, αφού τις έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, τα χημικά που απελευθερώνονται θα τσούξουν τα μάτια σας και θα «κάψουν» το λαιμό σας.

Μητρικό γάλα: Μην επιχειρήσετε να ζεστάνετε μητρικό γάλα που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων. Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αναστατώνοντας το μωρό αλλά θα καταστραφούν και οι πολύτιμες πρωτεΐνες του.

Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι: Βάζοντας κόκκινη σάλτσα σε ένα πιάτο και μετά στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι η σάλτσα –ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- να καταλήξει στα τοιχώματα του φούρνου.

Κατεψυγμένο κρέας: Το κατεψυγμένο κρέας είναι δύσκολο να αποψυχθεί ομοιογενώς. Τα εξωτερικά σημεία ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Φαγητό σε πλαστικά τάπερ: Το πλαστικό περιέχει BPA και άλλα χημικά, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπιμπερό, τάπερ κ.ο.κ.) που ερευνήθηκαν, απελευθέρωσαν αυτά τα χημικά, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά αναγραφόταν BPA-free. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο και να το ζεσταίνετε εκεί.

Φρούτα: Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, αλλά όχι όλα. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Χρειάζεται προσοχή και γενικότερα αποφεύγετε να βάζετε φρούτα στα μικροκύματα.

Πηγή:https://www.onmed.gr/