email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Τρόμος στην εστίαση:  Έρχονται βαριές ποινές σε μαγαζιά που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πλατείες

Τρόμος στην εστίαση
διαφήμιση
Τρόμος στην εστίαση

Τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και τη σφράγιση του καταστήματος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιο χώρο στον απόηχο των μέτρων της ατελούς παραχώρησης χώρου κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων για την πανδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως το υπουργείο Εσωτερικών είναι απόλυτα σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο:

«Η αυστηροποίηση των ποινών προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις από τον νόμο, δηλαδή να καταλαμβάνουν τα τετραγωνικά που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».

Η αυστηροποίηση των ποινών θα έρθει το αμέσως προσεχές διάστημα με σχετική νομοθετική ρύθμιση για την οποία υπάρχει ήδη συνεννόηση με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός: «Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ προχωρά στη ρύθμιση αυτή. Δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αθηναίων.

 Είναι προφανές ότι στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε οποιαδήποτε πλατεία μπορεί να το παρατηρήσει κανείς αυτό το φαινόμενο. Θα περάσουμε γρήγορα μια διάταξη σχετική που να αυστηροποιούμε το πλαίσιο να μην καταλαμβάνονται αυθαίρετα οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και όταν αυτοί καταλαμβάνονται, πραγματικά να υπάρχει μια αυστηρή τιμωρία και αυτή η αυστηρή τιμωρία να μπορεί να φτάνει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων αυτών».

 Στην ερώτησή της η βουλευτής είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στον δήμο Αθηναίων σημειώνοντας πως ορισμένοι επιχειρηματίες εστίασης παντελώς αδιάφορα για τους νόμους και κατά παράβαση κάθε κοινής λογικής και κανονισμού, καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους όπως πεζοδρόμια, πλατείες κλπ προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει πολύ περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα σύνολο του πληθυσμού που αποκλείεται από κάθε είδους ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι η πέραν των ορίων της άδειας λειτουργίας …επέκταση των καταστημάτων εστίασης με τη μεγαλύτερη κατάληψη δημόσιου χώρου, είχε ουσιαστικά νομιμοποιηθεί και μάλιστα ατελώς από τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός, να μην υπάρχει συνωστισμός και να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας. Το μέτρο όμως συνέχισε να παίρνει παρατάσεις ακόμα και σε περιόδους που δεν ίσχυε καμία άλλη σχετική με την πανδημία διάταξη. Ετσι, με τις συνεχείς παρατάσεις οι επεκτάσεις αυτές συνεχίστηκαν έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 οπότε έληξε και η τελευταία παράταση για τους ατελώς παραχωρηθέντες χώρους.

Φαίνεται όμως ότι αρκετοί επιχειρηματίες είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στα παλαιά όρια των επιχειρήσεών τους. Και μάλιστα, όπως ανέφερε η κυρία Πιπιλή επιβεβαιώνοντας παλαιότερο ρεπορτάζ του «ethnos.gr» για την περιοχή της Πλάκας, την περίοδο της πανδημίας συνέβαινε το παράδοξο η αστυνομία να σφραγίζει ένα μαγαζί για ηχορρύπανση ή άλλους λόγους και την επόμενη μέρα οι ιδιοκτήτες να το λειτουργούν ξανά με νέα σφραγίδα, για την οποία δεν ίσχυε και το επιβληθέν πρόστιμο.

Την ίδια στιγμή, το ύψος των υφισταμένων προστίμων είναι τέτοιο που συχνά δε λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων η παραβίαση των κανόνων θεωρείται πιο επικερδής.

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα