Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα έχουν καταγραφεί 2.585.000 κρούσματα παγκοσμίως, ενώ 705.000 ανέρρωσαν.

Για την Ελλάδα έχουν καταγραφεί:

  • 7 νέα κρούσματα – 2.408 συνολικά – 58% άνδρες
  • 573 σχετίζονται με ταξίδια από εξωτερικό, 1124 με ήδη γνωστά κρούσματα 
  • 55 νοσοηλεύονται διασωληνωμένοι – 86% με υποκείμενο νόσημα
  • 51 εξήλθαν από νοσοκομεία
  • κανένας νέος θάνατος σήμερα – 121 νεκροί συνολικά στην Ελλάδα. 32 γυναίκες – οι υπόλοιποι άνδρες, με μέση ηλικία 74 έτη.

Ο ιός προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ: βρέθηκε ότι προσβάλει καρδιά, έντερο και άλλα όργανα και αυτή η μελέτη θα μας δείξει γιατί είναι πολυοργανικός αυτός ο ιός, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά αλλά και συνολικά στο να μειωθεί 80% η διασπορά της επιδημίας, σημείωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι θα γίνει παρακολούθηση ιογενών αλλαγών του ιού από εδώ και πέρα, ειδικά όταν βγει το εμβόλιο. Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα. Θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας ώστε να προστατεύεται η υγεία όλων, ανακοίνωσε ο ίδιος.

Χαρδαλιάς: Σταδιακή η επιστροφή στην κανονικότητα

Τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου, δεν επιτρέπεται χαλάρωση ή εφησυχασμός, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και θα υπάρχει έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών από τον πρωθυπουργό. Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση που αφορά στο Κρανίδι, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Επιστρέψαμε με 177 δείγματα, δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή. Έγινε επίσης έκκληση και παράκληση τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σπίτι: Είναι σημαντικό για να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε, είναι μια δυναμική κατάσταση στην οποία κάθε νέο δεδομένο μας βοηθάει να πάρουμε τις αποφάσεις. Η επιστροφή θα είναι σταδιακή και δεν σημαίνει ότι από τις 28 Απριλίου σταματάμε τα μέτρα. Μπορεί να χρειαστεί είτε να πατάμε φρένο, είτε να επιστρέφουμε στα μέτρα όταν υπάρχει κάποιο επιδημιολογικό δεδομένο.

Δεν υπάρχει καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, τόνισε. Από το Κρανίδι βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για αποφυγή συνωστισμού στις τράπεζες θα καταβληθούν διαφορετικές ημέρες οι συντάξεις με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Η προσπάθεια αποδίδει, τα πράγματα όμως είναι ακόμα εύθραυστα, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες, συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι για να μπορέσουμε να βγούμε επιτέλους νικητές.