Το δένδρο του βραζιλιάνικου πιπεριού (Brazilian pepper tree), ένα διηθητικό φυτό των νότιων ΗΠΑ, δείχνει σημαντική δυνατότητα στην καταπολέμηση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηριακών μολύνσεων. Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις ιστορικές αναφορές της χρησιμοποίησής του στην παραδοσιακή ιατρική της Βόρειας Αμερικής από το 1648.

Επικεντρωνόμενοι στα πειράματά τους στα φρούτα του φυτού, που σύμφωνα με τις πληροφορίες χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία πληγών, παρήγαγαν ένα εκχύλισμα που είναι ικανό να αφοπλίσει έναν τοξικό τύπο του βακτηρίου σταφυλόκοκκου.

Τα σύγχρονα αντιβιοτικά είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν βακτήρια.

Μερικά κύτταρα βακτηρίων όμως επιβιώνουν και μεταβιβάζουν την αντίστασή τους στους απογόνους τους, κάνοντας πολύ δύσκολο για τους γιατρούς να καταπολεμήσουν επίμονες μολύνσεις που απειλούν τις ζωές των ασθενών τους.

Το εκχύλισμα του βραζιλιάνικου δένδρου πιπεριού αναπτύσσει μια μη συμβατική τακτική κατά των μολύνσεων. Αποτρέπει τα βακτηριακά κύτταρα να επικοινωνούν, κάτι που τα κρατά από το να δρουν ομαδικά, για να δημιουργούν καταστρεπτικές για τους ιστούς τοξίνες. Αυτό με τη σειρά του δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ευκαιρία να αυξάνει τις άμυνές του κατά των βακτηρίων.

«Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση ζιγκ ζαγκ για την καταπολέμηση αυτών των κακών μικροβίων», λέει η Cassandra Quave, μια εθνοβοτανολόγος στο πανεπιστήμιο Emory. «Είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης για το πώς να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις».

Σκοπός της Quave είναι να περάσει τέτοιες ανακαλύψεις στη συμβατική ιατρική.

Σχεδιάζει τώρα να ενσωματώσει το εκχύλισμα σε μια τροπική κρέμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί – μετά από κλινικές μελέτες – για την καταπολέμηση χρόνιων πληγών, εξανθημάτων από έκζεμα που περιλαμβάνουν βακτήρια σταφυλόκοκκου και άλλες δερματικές παθήσεις.
Έκζεμα: 10 Φυσικές θεραπείες και πως να τις χρησιμοποιήσετε 

Η Quave και η επιστημονική της ομάδα εξετάζουν άλλα μέρη του δένδρου πιπεριού που οι λαϊκοί θεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, όπως

  • ρευματικοί πόνοι,
  • πυρετοί,
  • εγκαύματα,
  • μολύνσεις νυχιών και
  • διάρροια.

Η Dr. Cassandra L. Quave είναι ιατρικός εθνοβοτανολόγος,

της οποίας η εργασία εστιάζεται στην τεκμηρίωση και ανάλυση των βοτανικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων. Η εμπειρία και τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές της Μεσογείου και τις βοτανικές πηγές αντιμυκητιασικών και φυσικών προϊόντων για την περιποίηση του δέρματος.

Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και στο Κέντρο Μελέτης της Ανθρώπινης Υγείας του Emory, όπου διεξάγει ερευνητικές πρωτοβουλίες για την ανακάλυψη φαρμάκων και διδάσκει μαθήματα σχετικά με τα φαρμακευτικά φυτά, τα τρόφιμα και την υγεία.

Πηγή: mariosdimopoulos.com