Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή 16/2/2020 στον Κολινδρό, η ημέρα τής “Επανάστασης του Κολινδροΰ στις 20 Φεβρουαρίου του 1878”!


Ήταν τότε, πού οι κάτοικοι τών γύρω περιοχών, με εμψυχωτή τον Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο Λοΰση, εξεγέρθηκαν εναντίων των Οθωμανών κατακτητών, για την απελευθέρωση τής Μακεδονίας!


Η εξέγερση πνίγηκε στό αίμα.


Οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν, ενώ οι Βλάχες γυναίκες, θυσιάστηκαν πέφτοντας από τα βράχια στο γκρεμό, αγκαλιά με τα παιδιά τους, για να μην πέσουν στα χέρια τών κατακτητών, γράφοντας έναν νέο Ζάλογγο!


Ήταν η σημαντικότερη επανάσταση μετά το 1821!


Η φλόγα τής απελευθέρωσης όμως είχε ανάψει και θα γινόταν αργότερα πραγματικότητα.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε υπό τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.


Τον κ. Πρωθυπουργό εκπροσώπησε η Γ.Γ. Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως και Ειδικής Αγωγής κ. Αναστασία Γκίκα.


Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, η Αντιπεριφερειάρχις Π.Ε. Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου οι Βουλευτές του Νομού Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, κ. Άννα Μάνη, κ. Σάββας Χιονίδης, και κ. Μπέτυ Σκούφα, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελος Γερολιόλιος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών, λιμενικών και λοιπών Αρχών και πλήθος κόσμου.