Στα νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα, αλλά και το ωράριο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Τρίτης (11/8).

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι το πρόστιμο για την παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα ανέρχεται στις 10.000 ευρώ, ενώ αποκάλυψε ότι από τις 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται στη χώρα από την Αλβανία, θα μπαίνει σε επταήμερη απομόνωση.

Ο απολογισμός των ελέγχων

Αρχικά, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έναν μικρό απολογισμό των ελέγχων και των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

«Από 1η Ιουλίου μέχρι και τις 9 Αυγούστου είχαμε 2.162.251 εισερχόμενα άτομα και για την ίδια περίοδο 266.116 τεστ Covid-19 ανά πύλη εισόδου. Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 508, εκ των οποίων 164 είναι ενεργά, 243 επέστρεψαν στη χώρα προσέλευσης και 101 μη ενεργά που παραμένουν στην Ελλάδα. Τα 124 είναι στην Αττική, τα 140 στην κεντρική Μακεδονία, 51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στη Θεσσαλία, 10 στην Ήπειρο, 52 στα Ιόνια νησιά, 42 στην Κρήτη, 41 στο νότιο Αιγαίο, 19 στη Στερεά Ελλάδα, 9 στην Πελοπόννησο, 1 στη δυτική Μακεδονία, 3 στο βόρειο Αιγαίο, 5 στη δυτική Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Από τα ενεργά κρούσματα, 62 έχουμε στην Αττική, 20 στην κεντρική Μακεδονία, 23 στην Κρήτη και 25 στο νότιο Αιγαίο. Επίσης, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Αυγούστου έχουμε 5.623 κρούσματα, 1.424 ενεργά και 212 νεκρούς».

«Μέτρα για να ανακοπεί η αυξητική τάση»

«Από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πριν αναφερθεί εκτενώς στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/8) η κυβέρνηση.

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

– Από τις 17/08, για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μάλτα.

– Από τις 16/08, μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα.

– Αναστέλλεται κάθε δημόσια εκδήλωση με όρθιους, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων

– Από τις 17/08 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

– Από τις 16 Αυγούστου θα επιβάλλεται 7ημερη απομόνωση από Αλβανία. Δεν ισχύει ο μοριακός έλεγχος για τα παιδιά μέχρι 10 ετών.

– Η κυβέρνηση προχωρά σε περιορισμό ωραρίου σε μπαρ και εστιατόρια. Αποφασίστηκε από τις 11/08 μέχρι 23/08 ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ – εστιατόρια) θα μένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις Περιφέρειες:
Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και στους δήμους Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης. Από αυτά εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery.

Οι ποινές για το ωράριο

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι στα καταστήματα που παραβιάζουν το ωράριο θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και λουκέτο 20 ημερών για τη δεύτερη.

Παράλληλα, ο υφυπουργός πέταξε το… μπαλάκι στους πολίτες, κάνοντας ειδική μνεία στην ατομική ευθύνη του καθενός και εξηγώνγτας ότι «αυτό το καλοκαίρι ο τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσής μας, δεν μπορεί να είναι ίδιος με τις άλλες χρονιές».