Χρυσόβεργα ή Σολιντάγκο – Solidago Virgaurea:

Η λατινική ονομασία του Solidago αποτελείται από τις λέξεις solidum και agere μαζί που σημαίνουν την αποκατάσταση της ακεραιότητας, της θεραπείας και της υγείας ταυτόχρονα. Το όνομα Virga aurea αντίστοιχα σημαίνει χρυσή ράβδος.

Παραδοσιακά αυτό το βότανο χρησιμοποιούσαν κυρίως για την επούλωση τραυμάτων. Σύμφωνα με τη γερμανική λαογραφική ονομασία “Unsegenkraut”, το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από τους παγανιστές ως άμυνα των κατά της μαγείας και για το κακό μάτι.

Ο βοτανολόγος Matthiolus ήταν ο πρώτος, ο οποίος ανέφερε ότι το Solidago παρουσιάζει διουρητική δράση, ότι προάγει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης.

Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν

σαπωνίνες,

ταννίνες,

φλαβονοειδή και

αιθέριο έλαιο.

Το Solidago παρουσιάζει ισχυρή διουρητική δράση αλλά η σημαντικότερη ιδιότητα του είναι η αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδικη και αντισηπτική δράση του στο ουροποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό πολύτιμο βότανο σε περιπτώσεις μολύνσεων και φλεγμονών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη καθώς και στη διαδικασία διάλυσης και απομάκρυνσης των λίθων του ουροποιητικού.

Ο Culpepper αναφέρει τη χρήση του βοτάνου για τη στερέωση των χαλαρών δοντιών και για τη θεραπεία της νεφρολιθίασης. Στην παραδοσιακή ιατρική με την πάροδο των ετών, το Σολιντάγκο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης, του διαβήτη, της ηπατομεγαλίας, της ουρικής αρθρίτιδας, των αιμορροΐδων, του άσθματος.

Επίσης συνίστατο για

τις ρευματικές παθήσεις, τις φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα και σε περιπτώσεις αργής επούλωση τραυμάτων. Δρα ως αντικαταρροϊκό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, άφυσο, εφιδρωτικό, αντιπυρετικό και τονωτικό.

Η θεωρούμενη ικανότητα του Σολιντάγκο, να ενεργεί ως ήπιο διουρητικό και να ευνοεί την απώλεια νερού από το σώμα χωρίς να διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες όπως κάνουν τα διουρητικά, το καθιστά εξαιρετικό βότανο για τη θεραπεία φλεγμονών του ουροποιητικού και την πρόληψη ή την αφαίρεση πέτρας από τους νεφρούς.

Παράλληλα θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης που παρουσιάζονται σε αυτές τις παθήσεις. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το βότανο συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Η στυπτική ιδιότητα του φυτού το κάνει χρήσιμο ως αιμοστατικό σε πληγές που αιμορραγούν.

Η ερυθρίνη που περιέχει δρα εναντίον της αιμορραγίας των τριχοειδών και τα φαινολικά γλυκοσίδια δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Η επουλωτική του δράση είναι πολύτιμη όταν λαμβάνεται εσωτερικά σε προβλήματα ουρικών λοιμώξεων, στη χρόνια καταρροή, τις δερματικές νόσους, τη γρίπη, τον επίμονο βήχα και τις πέτρες σε ουροδόχο κύστη και νεφρούς.

Σε τοπικές εφαρμογές καταπλάσματα από χρυσόβεργα βοηθούν την επούλωση των πληγών και ανακουφίζουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Θεωρείται πως είναι το καλύτερο βότανο για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την θεραπεία της γρίπης.

Βοηθά στην ανακούφιση από τη συμφόρηση του αναπνευστικού περιορίζοντας συγχρόνως τις φλεγμονές προκαλώντας εφίδρωση και ενθαρρύνοντας την αποβολή της παραπανίσιας βλέννας…

Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν αντιμυκητιακή δράση και ενεργούν εναντίον ενός μύκητα που ευθύνεται για τις στοματικές άφθες. Είναι πολύ καλό για πλύσεις στόματος σε προβλήματα αφθών ή στοματίτιδας καθώς και σε πρόβλημα λαρυγγίτιδας ή φαρυγγίτιδας.

Ενδείξεις συνοπτικά

  • Λοιμώξεις και φλεγμονές του ουροποιητικού και των νεφρών (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, κτλ)
  • Πέτρες και άμμος στα νεφρά
  • Τονωτικό των νεφρών
  • Διουρητικό
  • Αποτοξινωτικό
  • Οίδημα που οφείλεται σε κατακράτηση υγρών από συσσώρευση τοξινών
  • Αντιφλεγμονώδες
  • Αντισηπτικό

Το βότανο έχει παρόμοιες χρήσεις και στην ομοιοπαθητική ιατρική.

Σύμφωνα με τη γνωστή βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν, όλα τα συναισθήματά μας σχετίζονται με τα νεφρά. Κατά συνέπεια τα νεφρά επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλο όργανο από ένα συναισθηματικό σοκ, όπως ένας θάνατος ή οποιοδήποτε άλλο ατύχημα.

Το Σολιντάγκο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αξιόλογο θεραπευτικό φυτό και μάλιστα ότι επιδρά θετικά στη συναισθηματική μας κατάσταση. Επομένως πρέπει να το πίνουμε σε περιπτώσεις συναισθηματικής απογοήτευσης ή συναισθηματικής πίεσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τρέμπεν, η καταπραϋντική επίδραση του φυτού είναι σαν ηρεμιστικό χάδι.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ πως τα συναισθήματα συνδέονται με ΌΛΑ τα όργανα κι όχι μόνον τα νεφρά: 

Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας 2-3 κουταλάκια του τσαγιού αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το σκεπάζουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα. Η δόση για παιδιά είναι το 1/3 των ενηλίκων. Σε βάμμα παίρνουμε 2-4 ml ημερησίως. Όταν χρησιμοποιούμε το βότανο πίνουμε όλη την ημέρα άφθονο νερό.

Το Σολιντάγκο θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπια αλλεργική αντίδραση στο φυτό. Δεν το χρησιμοποιούν έγκυες ή θηλάζουσες και άτομα με μειωμένη καρδιακή ή νεφρική λειτουργία. 

Στοιχεία από:
www.avogel.gr
www.sensities.com