Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει για τα δικαστήρια τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Τι αποφάσισαν από κοινού η Επιτροπή Εμπειρογνώμων Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Μετά από ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα, Δημόσιας Υγείας και του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής για τους χώρους των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων των οποίων η λειτουργία ξεκινά από τη Δευτέρα 27 Απριλίου αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα αλλά στους συνηγόρους και στους διαδίκους. Επίσης, γίνεται σύσταση για την ύπαρξη και χρήση αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.
  • Διατήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων – τουλάχιστον 1,5 μέτρο -. 
  • Εντός αιθουσών και των περίκλειστων  χώρων, καθορίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που θα εισέρχονται είναι ανάλογος με τα τετραγωνικά του κτιρίου ( 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα).
  • Κάθε πρόσθετο μέτρο που έχει ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και απορρέει από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για την ασφάλεια της ενδεδειγμένης υγιεινής και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

Συνεδριάζει ξανά η Επιτροπή απόψε για την άρση των μέτρων

Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή Εμπειρογνώμων συνεδριάζει απόψε ξανά σχετικά με την άρση των μέτρων, ούτως ώστε να δώσει γενικούς κανόνες και οδηγίες σε ότι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα κριτήρια με τα οποία αυτές θα γίνονται από εδώ και πέρα.  

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξετάζει τα κριτήρια των εργαστηριακών ελέγχων και τα μαζικών τεστ. Είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί ότι θα γίνονται σε ειδικές ομάδες όπως οι επαγγελματίες υγείας, ακόμη και σε μαθητές  καθώς υπήρξε ερώτηση σχετικά με τα μετρα που θα εφαρμοστούν στις αίθουσες που τα παιδιά θα κληθούν να δώσουν πανελλήνιες. 

Στο τραπέζι της  Επιτροπής τίθενται εκτός από τα μέτρα προστασίας της υγιεινής και οι κανόνες που θα ισχύουν μετά την άρση των μέτρων.  

Ο Σ.Τσιόδρας εξήγησε  ότι το βασικό κριτήριο των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού και κατά πόσο αυτή η πορεία είναι σε χαμηλά επίπεδα.