Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Μαζί μπορούμε …

Όλυμπος: Εξορμήσεις στο βουνό των θεών…[βιντεο].

Μετά την ορεινή Φωκίδα και το Φαράγγι του Βίκου και επιμένοντας «ορεινά» στις χειμερινές μας εξορμήσεις, αποφασίζουμε να βάλουμε πορεία για το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον θρυλικό Όλυμπο. Οι δώδεκα θεοί ….
κατοικούσαν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος- όπου βρίσκονταν και τα παλάτια τους, ενώ το Πάνθεον (ο Μύτικας, η υψηλότερη κορυφή του όρους), ήταν το σημείο συνάντησής τους. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικά στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές και βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Από το 1938 μάλιστα, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός και το 1981 χαρακτηρίστηκε από την Unesco «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας».

Ο Όλυμπος και η «διάσημη» κορυφή του Μύτικα, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πόλο έλξης για ορειβάτες, φυσιολάτρες, αλλά και για όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την μυστηριώδη γοητεία του βουνού και να επισκεφτούν τα φιλόξενα χωριά της περιοχής. Η προσέγγιση της κορυφής του Ολύμπου αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία σε θέματα αναρρίχησης, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Λιγότερο… ριψοκίνδυνες είναι οι επιλογές που έχετε να επισκεφτείτε ή και να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα χωριά που είναι χτισμένα στους πρόποδες του. Το πιο γνωστό και τουριστικό μέρος στην περιοχή του Ολύμπου έχει έντονο πεζοπορικό ενδιαφέρον εξαιτίας του πασίγνωστου φαραγγιού που βρίσκεται εκεί. Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο σε ύψος τριακοσίων μέτρων, δίπλα στον ποταμό Ενιπέα και έχει θέα όλον τον Θερμαϊκό και τις κορυφές του Ολύμπου. Το Λιτόχωρο καταφέρνει να συνδυάσει βουνό με θάλασσα, ενώ η «στρατηγική» του θέση το καθιστά αγαπημένο προορισμό επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. 
Το κέντρο του χωριού, γύρω από το οποίο εξελίσσεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Αξίζει να περπατήσετε στο ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα, το μονοπάτι του οποίου ξεκινάει δίπλα από την ταβέρνα «Οι Μύλοι» και μετά από μία εύκολη δεκάλεπτη πεζοπορική διαδρομή, καταλήγει στην τοποθεσία «Βύθος» όπου ανάλογα με την εποχή του έτους, συγκεντρώνεται λίγο ή αρκετό νερό σχηματίζοντας μικρές πράσινες λιμνούλες, γνωστές και ως «καζάνια». Το μονοπάτι συνεχίζει για να φτάσει μετά από οχτώ περίπου χιλιόμετρα στην τοποθεσία Πριόνια, απ’όπου ξεκινούν οι ορειβάτες τις αναβάσεις τους. Πάρτε μια γεύση από το φαράγγι εδώ

Στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται το πάρκο Κατούνια, το οποίο τον χειμώνα ενδείκνυται για φωτογραφίες με φόντο τα χιονισμένα πεύκα. Επισκεφτείτε το πολιτιστικό κέντρο του χωριού με χώρους εκδηλώσεων και συνεδρίων, αίθουσα μόνιμων εκθέσεων και ναυτικό και λαογραφικό μουσείο, καθώς και το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην κορυφή του χωριού μετά το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων. Ακόμα πιο ψηλά, θα βρείτε τον Προφήτη Ηλία, χτισμένο πάνω στον λόφο. Από εδώ θα έχετε πανοραμική θέα του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του πιερικού κάμπου μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα. 

Πώς να πάτε: Από Λάρισα αφού στρίψετε στην έξοδο για Λιτόχωρο, από την πρώτη διασταύρωση μπορείτε να κατευθυνθείτε δεξιά για την πλάκα Λιτοχώρου και αριστερά για το Λιτόχωρο. Από Θεσσαλονίκη και αφού στρίψετε στην έξοδο για Λιτόχωρο, από την πρώτη διασταύρωση μπορείτε να κατευθυνθείτε αριστερά για το Λιτόχωρο ή δεξιά για την Πλάκα Λιτοχώρου. 

http://www.in2life.gr

Περισσότερα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε  την Πιερία πατήστε εδώ …    

Share this post