Όπου να είναι

Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Όπως κάθε Κυριακή του καλοκαιριού βουλιάζει η παραλία Μακρυγιάλου από κόσμο…

Αυτό είναι καλό για όλους : οι καταστηματάρχες έχουν δουλειά… Καφετέριες, εστιατόρια, μίνι μάρκετ βλέπουν το τζίρο τους να αυξάνεται. Οπότε από Δευτέρα θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία της χώρας αλλά προπαντός στην τοπική οικονομία !

Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάθε συμφέρον και όφελος να προβάλει τον τόπο για να προσελκύσει κόσμο !! Αλλά έχει επίσης υποχρέωση να διευκολύνει την προσέλευση και την πρόσβαση των επισκεπτών !!

Παρόλα αυτά περνάνε τα χρόνια και δεν έγινε, δεν γίνεται και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κάποιο σχεδιασμό !!

Παρκάρουν τα αμάξια όπου να είναι, όπως και να είναι, αρκεί να τους βολέψει !!

Έτσι κάθε Κυριακή παρατηρούμε αμάξια σταθμευμένα στο πεζοδρόμιο με πλήρη αδιαφορία για την ασφαλή διέλευση των πεζών !!

Γκρινιάζουν, φωνάζουν οι καταστηματάρχες αλλά ποιος τους ακούει ;

Κανείς δεν τους δίνει σημασία…. Κανείς δεν τον ενδιαφέρει να σκεφτεί, να προγραμματίσει και να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε έτσι να είναι πιο ευχάριστη η κυριακάτικη βόλτα στον Μακρύγιαλο με αποτέλεσμα να θελήσει να έρθει και πιο πολύς κόσμος ακόμη !!

Η πιο απλή και λιγότερη δαπανηρή λύση θα ήταν να μονοδρομηθεί η παραλιακή οδός έστω για το Σαββατοκύριακο : Έτσι θα παρκάρουν και από τις 2 πλευρές του δρόμου αλλά θα υπάρχει χώρος να περάσουν τα αμάξια χωρίς να φοβάται κανείς να πάρει κανένα καθρέφτη παραμάζεμα και οι πεζοί θα περάσουν τον δρόμο με λίγο παραπάνω ασφάλεια…

Η δημιουργία ενός πάρκινγκ θα πρόσφερε σίγουρα ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφοράς που επικρατεί τις Κυριακές ..

Το επόμενο βήμα θα είναι να μετατραπεί όλη η παραλιακή οδός σε πεζοδρόμιο αφήνοντας τους επισκέπτες να απολαύσουν αμέριμνα την βόλτα τους κατά μήκος της θάλασσας…. Κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο για το Σαββατοκύριακο σε πρώτη φάση πριν γίνει μόνιμη κατάσταση και πεζοδρόμηση του δρόμου….

Σε όσους φέρουν αντίρρηση θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα : Στην Χαλκιδική κλείνουν κάθε βράδυ στην κυκλοφορία ολόκληρα χωριά όπως Πχ η Άφυτος !! Κανείς δεν γκρινιάζει… Όλοι είναι ευχαριστημένοι και προπαντός όλοι είναι κερδισμένοι !!…

Μήπως θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά επιτέλους !!

Ειδικά εφόσον η πρόταση εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader αλιείας του Δήμου, όπως έμαθα από έγκυρες πηγές …