Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Πάντα να είσαστε έτοιμοι για περιπέτειες!!

Ξεκινήσαμε 50 ..’Ήμασταν 46 όταν φτάσαμε στη Μπίτολα !!

Τα απρόοπτα ενός ταξιδιού αλλάζουν τα δεδομένα και τα κέφια ..

Ξεκινήσαμε για την πόλη Μπίτολα στα Σκόπια … Ήμασταν 50 άτομα γεμάτα χαρά μέχρι τα σύνορα… Εδώ τα πράγματα άρχισαν να δυσκολευτούν… Όλοι δώσαμε την ταυτότητα μας στα Ελληνικά σύνορα και περιμέναμε να περάσουμε .. Να που όμως όλα δεν γίνονται όπως θα το θέλαμε … Φάνηκε πως 2 από εμάς είχαν πολύ παλιές ταυτότητες και δεν τους άφησαν να περάσουν.. Μετά από μια ώρα συζητήσεις τελικά αποφάσισε το γραφείο να τους πάει στην Φλώρινα όπου θα μας περίμεναν.. Περάσαμε λοιπόν τα Ελληνικά σύνορα και περιμέναμε άλλη μια ώρα να πάει το λεωφορείο στην Φλώρινα το ζευγάρι που δεν μπόρεσαν να βγουν από την Ελλάδα

Και μείναμε 48 …

Περιμένοντας το λεωφορείο διαπίστωσα ότι οι γείτονες μας κράτησαν και τις πινακίδες με τις 2 ονομασίες της χώρας τους ! Μια πινακίδα γράφει F.Y.R.O.M. Και μια δεύτερη λίγο πιο πέρα γράφει REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA.

Μόλις επέστρεψε το λεωφορείο ανεβήκαμε όλοι λίγο στεναχωρημένοι αλλά έτοιμοι να συνεχίσουμε την βόλτα μας… Φτάσαμε στα σύνορα των Σκοπίων και πάλι περιμέναμε τον έλεγχο των ταυτοτήτων … Όταν μας είπε ο Σκοπιανός ότι δεν θα επιτρέψει σε άλλους 2 να μπουν στην χώρα του !! Πανικός, θυμός, στεναχώρια, γκρίνια … Ότι και να πούμε λίγα είναι, αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε διαφορετικά!

Ποδαράτα ποδαράτα γύρισαν πίσω, πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα πάλι και με ταξί πήγαν στην Φλώρινα με σκοπό να τους πάρουμε στην επιστροφή !!

Και μείναμε 46 …

Με έναν ξεναγό περπατήσαμε την Μπίτολα όπου είδαμε τα παλιά Ελληνικά σχολεία, το παλιό Ελληνικό προξενείο και άλλα διάφορα αξιοθέατα..

Το πιο εντυπωσιακό όμως για μένα ήταν η συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς !

Όλοι οι οδηγοί σταματούν μόλις ένας πεζός θέλει να περάσει τον δρόμο !

Τελικά οι βάρβαροι δεν είναι πάντα αυτοί που νομίζουμε !

Η μέρα κύλησε ωραία και στην επιστροφή περάσαμε από την Φλώρινα όπου βρήκαμε τους 4 άτυχους συνανθρώπους μας …

Το δίδαγμα της ιστορίας : Αν θέλεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι η ταυτότητα σου είναι έγκυρη !

Μια χώρα με 2 ονομασίες …
Ο Ατατούρκ πήγε σχολείο εδώ
Ο πεζόδρομος στην Μπίτολα
περπατόντας προς το κέντρο ..
Μέσα στον Άγιο Δημήτριο..
Διαβάσεις με smiley faces όπου οι οδηγοί σταματούν ..
Το άγαλμα του Φιλίππου Β’
Το ωραίο πάρκο μπροστά στο ωρολόι
Το τασάκι πάνω από το καλάθι για τα σκουπίδια ..