Αθανάσιος Κρομμύδας: «Σοβαρά πλέον αναρωτιέμαι πόση σημασία δίνεται στην ασφάλεια των παιδιών» (vid)

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τότε που, ύστερα από καταγγελία γονέα,

ενημερώθηκε η Αστυνομία. Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, έγινε επίπληξη, ενημερώθηκαν ο Δήμαρχος και ο οδηγός και επισημάνθηκε ότι, αν επαναληφθεί το περιστατικό, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Κι όμως, σήμερα, 6 Αυγούστου και ώρα 10:58, όπως βλέπετε στην φωτογραφία το λεωφορείο που κατευθυνόταν προς το Παλιό Ελευθεροχώρι διαπιστώθηκε ξανά να κινείται με την εμπρός πόρτα ανοιχτή.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα η Αστυνομία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και επίσημη καταγγελία, σύμφωνα με το υπόδειγμα που μου απέστειλε συγχωριανός μου υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας από άλλο νομό.

Δεν γνωρίζω ποιος φέρει συνολικά την ευθύνη, ούτε αν έχει ενημερωθεί ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Εκείνο που θεωρώ, όμως, είναι ότι ο οδηγός έχει την άμεση ευθύνη για την ασφαλή κυκλοφορία του οχήματος και των επιβατών του.

Τι προβλέπει η νομοθεσία:

  • Το άρθρο 34 του ισχύοντος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 5209/2025) απαγορεύει να ανοίγονται ή να παραμένουν ανοικτές οι πόρτες οχήματος όταν δημιουργείται κίνδυνος για τους χρήστες της οδού.
  • Το άρθρο 37 προβλέπει ότι απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους ή τρίτους και επιβάλλει στον οδηγό την υποχρέωση να μεριμνά για την ασφάλεια των επιβατών.
  • Η υπ’ αριθ. 362897/2023 υπουργική απόφαση ορίζει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να κινεί το λεωφορείο με ανοιχτή πόρτα, να ανοίγει την πόρτα πριν από την πλήρη ακινητοποίηση ή να ξεκινά πριν ολοκληρωθεί η επιβίβαση ή αποβίβαση και κλείσουν οι πόρτες. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης εξαρτάται από το νομικό καθεστώς της μεταφοράς, όμως σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια των επιβατών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση.

Η ύπαρξη πιθανής βλάβης στον κλιματισμό ή σε άλλο σύστημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κυκλοφορία με ανοιχτή πόρτα. Αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, η σωστή λύση είναι η άμεση αποκατάστασή του ή η αντικατάσταση του οχήματος, όχι η έκθεση παιδιών σε κίνδυνο.

Υ.Γ. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά όργανα, όταν πρόκειται για τα εργασιακά τους δικαιώματα, ορθά διεκδικούν την τήρηση κάθε κανόνα. Με την ίδια αποφασιστικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών και την καταλληλότητα των οχημάτων που τα μεταφέρουν.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Χορηγοί

Σχετικά άρθρα