email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Δύο χρόνια απουσίας του πατέρα μου Θωμά: Προσωπικά βιώματα και πως βοηθάνε τα μνημόσυνα τις ψυχές των κεκοιμημένων!

Δύο χρόνια απουσίας του πατέρα μου Θωμά
διαφήμιση

Δύο χρόνια απουσίας του πατέρα μου Θωμά

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια που εκοιμήθη ο πατέρας μου Θωμάς! Βίωσα στιγμές πολύ δύσκολες, αλλά μου δόθηκε η ευκαιρία για προσωπικό αναστοχασμό και προσπάθεια προσέγγισης του πραγματικού νοήματος της ζωής που είναι η επαφή με τα Θεία, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κατάκτηση της αιωνιότητας! Ειρήσθω εν παρόδω είναι σημαντική η βοήθεια των μνημοσύνων και των τρισαγίων για τη σωτηρία των ψυχών των συγγενικών και προσφιλών μας κεκοιμημένων προσώπων!
Xαρακτηριστικά ας διαβάσουμε με προσοχή τα λεγόμενα του Αγίου Παϊσίου: – Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί (πλην των Αγίων) μπορούν να προσεύχονται;
– Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνο ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό: να ζήσουν πέντε λεπτά για να μετανοήσουν.

Screenshot 1 28

Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας, ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πια μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους, αλλά περιμένουν από εμάς βοήθεια. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας.
Μου λέει ο λογισμός ότι μόνο το δέκα τοις εκατό από τους υπόδικους νεκρούς βρίσκονται σε δαιμονική κατάσταση, και, εκεί που είναι, βρίζουν τον Θεό, όπως οι δαίμονες.[…] Οι άλλοι όμως οι υπόδικοι, που έχουν λίγο φιλότιμο, αισθάνονται την ενοχή τους, μετανοούν και υποφέρουν για τις αμαρτίες. Ζητούν να βοηθηθούν και βοηθιούνται θετικά με τις προσευχές των πιστών.

Τούς δίνει δηλαδή ο Θεός μία ευκαιρία, τώρα που είναι υπόδικοι, να βοηθηθούν μέχρι να γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Και όπως σε αυτή τη ζωή, αν κάποιος είναι φίλος με τον βασιλιά, μπορεί να μεσολαβήσει και να βοηθήσει έναν υπόδικο, έτσι κι αν είναι κανείς φίλος με τον Θεό, μπορεί να μεσολαβήσει στο Θεό με την προσευχή του και να μεταφέρει τους υπόδικους από την μία φυλακή σε άλλη καλύτερη, από… το ένα κρατητήριο σε ένα άλλο καλύτερο.

Ή ακόμα μπορεί να τους μεταφέρει και σε ένα δωμάτιο ή σε διαμέρισμα.
Οι Αναμνήσεις μου από τον Άγιο Παΐσιο
Όπως ανακουφίζουμε τους φυλακισμένους με αναψυκτικά κλπ. που τους πηγαίνουμε, έτσι και τους νεκρούς τους ανακουφίζουμε με τις ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ που κάνουμε για τη ψυχή τους. Οι προσευχές των ζώντων να βοηθηθούν, μέχρι να γίνει η τελική Κρίση. Μετά την δίκη δεν θα υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθούν… Περισσότερο μάλιστα συγκινείται ο Θεός όταν προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους παρά για τους ζώντες.
Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας έχει τα κόλλυβα, τα μνημόσυνα.

Τα μνημόσυνα είναι ο καλύτερος δικηγόρος για τις ψυχές των κεκοιμημένων. Έχουν τη δυνατότητα και από την κόλαση να βγάλουν τη ψυχή. Κι εσείς σε κάθε Θεία Λειτουργία να διαβάζετε κόλλυβα για τους κεκοιμημένους.

Έχει νόημα το σιτάρι: Σπείρετε εν φθορά, εγείρεται εν αφθαρσία (Α’ Κορινθ, κεφ 15 εδ. 42, δηλαδή συμβολίζει τον θάνατο και την ανάσταση του ανθρώπου), λέει η Αγία Γραφή. (Πηγή: http://www.diakonima.gr/2022/03/11/ta-mnimosina-ine-o-kaliteros-dikigoros-gia-tis-psiches-ton-kekimimenon-agios-pa%CE%90sios, Άγιος Παΐσιος: Πως βοηθιούνται οι ψυχές των κεκοιμημένων, Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Δ´,Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, Σουρωτή Θεσσαλονίκης).
Ενόψει της Ανάστασης του Θεανθρώπου ας προσευχηθούμε στον Κύριο να αναπαυθούν όλοι οι κεκοιμημένοι από αρχής κόσμου και να επικρατήσει ειρήνη στην ανθρωπότητα!
Υ.Γ. Η ωφέλεια των μνημοσύνων
1 https://www.askitikon.eu/agiologio/ofelima-psychis/6056/echete-pollous-christianous-stin-kolasi-vevea-apantise-o-demonas-652022/

  1. https://agiospatrokosmas.gr/agioi/h-ofeleia-apo-ta-mnhmosuna-agiou-ioannou-tou-damaskunou

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα