email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Δεν είναι ώρα για παζάρια στο ΝΑΤΟ

διαφήμιση

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και απόψε θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Ο πρωθυπουργός μίλησε στην εκπομπή Morning Joe μεταξύ άλλων για την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια σημαντική η επίσκεψη αυτή για τον ίδιο και την Ελλάδα γιατί «σηματοδοτεί τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν να γίνει πέρυσι και μετατέθηκε λόγω της πανδημίας για φέτος. Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Κογκρέσο. Είναι μια ευκαιρία να εορτάσουμε το μονοπάτι δυο ζωντανών δημοκρατιών. Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε αναφορικά με το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στην ρωσική εισβολή. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις και περιμένω συνέχεια στην ευρωπαϊκή απάντηση. Τα σύνορα επαναπροσδιορίζονται με την βία και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τον 21ο αιώνα».

Τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο
«Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων για το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι θα είναι μια ευκαιρία οι δυο χώρες να γιορτάσουν το κοινό μονοπάτι τους προς την δημοκρατία με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που λόγω της πανδημίας δεν γιορτάστηκε πέρυσι και μετατέθηκε για φέτος.

Για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι περιμένει η ευρωπαϊκή ενότητα να είναι δεδομένη. «Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ενεργειακή κρίση. Έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στους δικούς μας πολίτες».

Για το τι θα πει στο Κογκρέσο, ο Έλληνα πρωθυπουργός τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να ξέρουν οι Αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Περάσαμε μια επώδυνη οικονομική κρίση και είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης και αυτό πονάει την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία μας έχει ανακάμψει, γίνονται επενδύσεις και Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις. Η οικονομία μας είναι δυναμική ανοικτή σε επενδύσεις και σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Είμαστε μια δυνατή δημοκρατία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα