email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Μεταβυζαντινή εικόνα της Αγίας Αικατερίνης

διαφήμιση

Σήμερα γιορτάζει η Κατερίνη.

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2022, η πόλη τιμά την Πολιούχο και προστάτιδά της Μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη. Παρουσιάζουμε μία μεταβυζαντινή εικόνα της Αγίας, (χρονολογείται πιθανόν στις αρχές του 19ου αι.) και βρίσκεται στον ιερό (κοιμητηριακό) ναό της Αγίας Αικατερίνης.
Η εικόνα συνοδεύεται από το κείμενο της εποχής:
Η Αγία Αικατερίνη – Πολιούχος καί προστάτις της πόλεως Κατερίνης. (Παλαιά εικών, αποτεθειμένη είς τόν φερόμενον ί. Ναόν καί πανδήμως λιτανευομένη κατά τήν επέτειον της μνήμης της Αγίας).
Πηγή: ΛΕΥΚΩΜΑ, επί τη πεντηκονταετηρίδι από της απελευθερώσεως της Κατερίνης, Ιερά Μητρόπολις Κίτρους (16 Οκτωβρίου 1912 – 1962)
Σύμφωνα με μία παράδοση η Κατερίνη μπορεί να οφείλει το όνομά της, σε ένα “μικρό εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης”, το οποίο βρίσκονταν ανατολικά αυτής, και στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης.
Ίσως πάλι, σε κάποιο μέρος της πόλης αυτής, να υπήρχε “Βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης” (ο οποίος καταστράφηκε από τους Τούρκους) και θα απέμεινε όμως το όνομα “Αικατερίνη” στο συνοικισμό, γύρω από τον κατεστραμμένο ναό.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης είχαν έρθει από “το όρος Σινά”, όπου και έχτισαν την “εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης” σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ομώνυμης εκκλησίας της πατρίδας τους. Έτσι, ο μικρός αυτός συνοικισμός της Κατερίνης, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε πόλη και επιβλήθηκε σε όλη την περιφέρειά της.

ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Φιλόλογος – αρχαιολόγος

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα