email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Σειρά οι απλήρωτοι και στα eco-schemes, θα ανοίξουν ενστάσεις λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

διαφήμιση

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για τις πληρωμές των eco-schemes λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς που έμειναν εκτός της πρόσφατης πίστωσης είτε για λόγω της μη κατάλληλης ταυτοποίησης των στοιχείων τους, είτε λόγω εμπλοκής με τις δεσμεύσεις του ΠΑΑ στα Βιολογικά, είτε ακόμη χωρίς προφανή αιτιολόγηση όπως στις αναβαθμίδες.

Σειρά οι απλήρωτοι και στα eco-schemes, θα ανοίξουν ενστάσεις για πληρωμή συμπλήρωμα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες απλήρωτων:

Πρώτον, εκείνοι που οι «σύμβουλοί» τους δεν έκαναν τις δηλώσεις απευθείας στην εφαρμογή του  gov.g

 και επομένως δεν μπορούσε να γίνει η κατάλληλη ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Δεύτερον, εκείνοι που ήταν ενταγμένοι στη Βιολογική Γεωργία του ΠΑΑ. Κάποιοι από αυτούς τους δικαιούχους έβαλαν νέα αγροτεμάχια στις δεσμεύσεις αλλά μέσω των eco-schemes και όπως λένε οι πληροφορίες παραμένουν απλήρωτοι. Ωστόσο τα λεφτά είναι δεσμευμένα με βάση τα όσα λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους ενδιαφερομένους και μετά τις ενστάσεις θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πληρωμές. Αντίθετα κανονικά φαίνεται πως πληρώθηκαν οι παραγωγοί τα eco-schemes των Βιολογικών που δεν διατηρούσαν δεσμεύσεις στο ΠΑΑ για κάποιο αγροτεμάχιό τους.

Τρίτον, μία μεγάλη μερίδα αγροτών που δήλωσε τη δράση για τις αναβαθμίδες πετάχθηκε τελείως εκτός των eco-schemes χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολόγιση. Όπως ανέφερε στην Agrenda αγρότης από την Κέρκυρα οι αναβαθμίδες φαίνονται καθαρά και από τον δορυφόρο, ωστόσο δεν είδε καμία πίστωση στον λογαριασμό του.

Σημειώνεται πως οι πρόσφατες πιστώσεις στα eco-schemes σήκωσαν πολύ «σκόνη» με την οργή των αγροτών για τα χρήματα που είδαν στους λογαριασμούς τους να είναι στα μισά σχέση με τα προσδοκώμενα. Το ζήτημα εδώ είναι πως το «τσεκούρι» έπεσε επί δικαιών και αδίκων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Κομφούζιο:

Για παράδειγµα, ένας δικαιούχος της 3ης πρόσκλησης που διατηρεί δεσµεύσεις έως το 2025 πληρώνεται για το ροδάκινο 45,4 ευρώ το στρέµµα, ενώ στα eco-schemes, οι αγρότες που είχαν ενταχθεί σε περασµένες προσκλήσεις και έλειξαν πέρσι οι δεσµεύσεις τους πληρώθηκαν 35,3 ευρώ το στρέµµα. Αντίστοιχα, στη νέα πρόσκληση που ετοιµάζεται µέσω ΠΑΑ που θα µπορούν να ενταχθούν µόνο αγροτεµάχια που δεν είχαν λάβει επιδότηση στο παρελθόν από το Κοµφούζιο, στα µηλοειδή το πριµ ορίζεται στα 113,7 ευρώ το στρέµµα ενώ τα eco-schemes πλήρωσαν ακριβώς για την ίδια δέσµευση 68,5 ευρώ το στρέµµα. Είναι φανερό λοιπόν ότι εδώ τίθεται θέµα ανισότητας στις επιδοτήσεις για τις ίδιες δεσµεύσεις, κάτι που ισχύει και στα Βιολογικά.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου

Σχετικά άρθρα

Διάφορα
Επιστολή Πρόεδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου προς τονΥπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στην επιτόπια κατανάλωση κάθε είδους καφέ, κακάο και λοιπών αφεψημάτων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, με έγγραφη