email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Σταύρος Κοκκινάκης: Συνέντευξη με τον αστυνομικό που έσωσε τη ζωή της 25χρονης – Παρουσίαση των πρώτων βοηθειών από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Σταύρος Κοκκινάκης
διαφήμιση

Συνέντευξη με τον αστυνομικό που έσωσε τη ζωή της 25χρονης – Παρουσίαση των πρώτων βοηθειών από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Η εκπαίδευση στην παροχή των Πρώτων Βοηθειών σώζει ανθρώπινες ζω

Συνέντευξη με τον αστυνομικό Σταύρο Κοκκινάκη που έσωσε τη ζωή της 25χρονης

Αναλυτική παρουσίαση των πρώτων βοηθειών από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Κατερίνη. Ώρα 01:00. Κοπέλα ηλικίας 25 ετών, ενώ βρίσκεται σε νυχτερινό μαγαζί και διασκεδάζει, πέφτει αναίσθητη. Το περιστατικό αντιλαμβάνεται άμεσα νεαρός αστυνομικός, που εκείνη τη στιγμή είναι εκτός υπηρεσίας. Με τη βοήθεια θαμώνων η νεαρή μεταφέρεται σε σημείο που μπορούν να δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο 27χρονος αστυνομικός την έσωσε, κάνοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και στέλνοντας στην πράξη το ηχηρό μήνυμα η εκπαίδευση στην παροχή των Πρώτων Βοηθειών σώζει ανθρώπινες ζωές!

Ο συνδημότης μας, Σταύρος Κοκκινάκης είναι 27 χρονών, Αστυφύλακας με οργανική θέση στην ΥΑΤ της ΔΑΕΑ, είναι Παγκόσμιος και Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στο Παγκράτιο, Μέλος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, αλλά και σύζυγος και πατέρας δύο μικρών κοριτσιών.

Ο Σταύρος Κοκκινάκης έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια στο άθλημα το οποίο αγαπάει, το Παγκράτιο, κάνοντας υπερήφανη την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μόλις, λοιπόν, ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, ήρθαμε σε επαφή μαζί του και μιλήσαμε αναλυτικά για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα.

Στη συνέχεια μας ήρθε η ιδέα να συνομιλήσουμε με τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας -συγκεκριμένα η κ.Γεραρίδου ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά μας-, έτσι ώστε να μας δώσουν πληροφορίες για τι ακριβώς είναι οι Πρώτες Βοήθειες, πόσο σημαντικές είναι, πόσο χρήσιμες είναι στην καθημερινότητά μας, αλλά και τι μπορεί να προσφέρει ένα πλήρως εκπαιδευμένο άτομο.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Τζημίκα

%Ce%B1%Cf%83%Cf%84%Cf%85%Ce%Bd%Ce%Bf%Ce%Bc%Ce%B9%Ce%Ba%Ce%Bf%Cf%82 25%Cf%87%Cf%81%Ce%Bf%Ce%Bd%Ce%B7 %Cf%80%Ce%B9%Ce%B5%Cf%81%Ce%B9%Ce%B1 %Ce%Ba%Ce%B1%Cf%84%Ce%B5%Cf%81%Ce%B9%Ce%Bd%Ce%B71

Σταύρο, περιέγραψέ μας την κατάσταση που επικρατούσε στο μαγαζί την ώρα του περιστατικού;

Το συμβάν διαδραματίστηκε περίπου στη μία (01:00) π.μ σε γνωστό κατάστημα της Κατερίνης 24/03/22 . Η κατάσταση που επικρατούσε στο κατάστημα ήταν η ανάλογη της ημέρας, είχε πάρα πολύ κόσμο που διασκέδαζε.

Περιέγραψε μας τη σκηνή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια σου. Τι ήταν αυτό που παρατήρησες; Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις και πώς αντέδρασες;

Κάποια στιγμή αντιλήφθηκα πως μια κοπέλα έπεσε αναίσθητη. Χωρίς να χάσω χρόνο κατευθύνθηκα προς την κοπέλα. Παρατήρησα πως κάποιοι θαμώνες της έβαζαν τα χέρια τους στο στόμα και έτσι κατάλαβα πως δεν ήταν μια απλή λιποθυμία. Πρώτο μου μέλημα ήταν να την προστατέψω από τυχόν τραυματισμούς, γιατί η τεχνική που χρησιμοποιούσαν ήταν άκρως λανθασμένη και επικίνδυνη. Έτσι απομάκρυνα αρχικά τον αδαή κόσμο από δίπλα της.

Ποια ήταν ακριβώς η διαδικασία που ακολούθησες για να βοηθήσεις την κοπέλα; Τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε ΚΑΡΠΑ; 

Με τη βοήθεια του αγοριού της κοπέλας τη μεταφέραμε στο διάδρομο όπου ήταν επίπεδος και μπορούσα να την βοηθήσω χωρίς να κινδυνεύει. Έλεγξα πρωταρχικά αν η γλώσσα της είχε φράξει τον αεραγωγό της κάτι που δεν είχε γίνει και εν συνεχεία, όπως με ενημέρωσε και το αγόρι της ότι δεν είχε σφυγμό, διαπίστωσα το ίδιο και χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκίνησα ΚΑΡΠΑ. Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, λοιπόν, είναι οι θωρακικές συμπιέσεις μαζί με τη χορήγηση από το στόματος αέρα, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη διότι στις 30 που κανονικά χορηγείς δύο εμφυσήσεις, η κοπέλα έβηξε και έδειξε σημάδια ζωής.

Πότε και πού τη διδάχθηκες;

Διδάχτηκα την ΚΑΡΠΑ το 2015 στο Τ.Δ.Α Διδυμότειχου ως δόκιμος αστυφύλακας.

Όπως σου εξήγησαν οι γιατροί του νοσοκομείου πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις που το άτομο επανέρχεται χωρίς τη χρήση απινιδωτή. Πότε αντιλήφθηκες τη σημαντικότητα των πράξεών σου;

Δεν είναι εύκολο και σχεδόν απίθανο αν υπάρχει ανακοπή να επανέλθεις από την καρπα και μόνο χωρίς χρήση απινιδωτή. Δεν είμαι γιατρός δεν γνωρίζω ακριβώς τι συνέβη απλά ξέρω πως δεν έπιανα σφυγμό και δεν ένιωσα ανάσα . Άρα η μόνη λύση ήταν η καρπα και μόλις είδα αντιδράσεις ενθαρρύνθηκα και συνέχισα.

Έχεις επικοινωνήσει με την κοπέλα; Γνωρίζεις σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

Έχουμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και είναι καλά στην υγεία της.

Το συμβάν αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η εκπαίδευση στην παροχή των Πρώτων Βοηθειών σώζει ανθρώπινες ζωές. Κατά την άποψή σου πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύονται οι πολίτες στις πρώτες βοήθειες; Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στους αναγνώστες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε και να εκπαιδευτούμε στις πρώτες βοήθειες . Είναι επιτακτική η ανάγκη να μην φεύγουν ανθρώπινες ζωές το 2022 όταν μπορούμε να το αποτρέψουμε με γνώσεις που μπορούμε να τις μάθουμε χωρίς έξοδα και κόπο.

Screenshot 2022 03 29 120859

Τα λόγια του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκουδήμου, καθώς αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τιμηθεί για την πράξη του:

“Το παράδειγμα του αστυνομικού Σταύρου Κοκκινάκη, που έσωσε μια συνδημότισσα μας κάνοντας Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, τιμά τον ίδιο και αναδεικνύει την ποιότητα των ανθρώπων του Δήμου μας. Με πρόταση μου, την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κοκκινάκης, θα τιμηθεί από τον Δήμο Κατερίνης.”

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: 

277245350 299900885613080 6714302570161156115 N

ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Cpr

Τι είναι οι Πρώτες Βοήθειες

Πρώτες Βοήθειες είναι η αρχική/άμεση φροντίδα που παρέχεται σε ένα θύμα τραυματισμού ή ασθένειας. Οι βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών είναι ένας συνδυασμός βασικών ενεργειών και χρήσης της λογικής,  που μπορούν να εκτελεστούν ακόμα και με περιορισμένο εξοπλισμό και συνήθως πραγματοποιούνται μέχρι να φτάσει η επαγγελματική ιατρική βοήθεια.

Στόχοι των Πρώτων βοηθειών

να διατηρήσουν τον πάσχοντα στη ζωή

να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες

να ανακουφίσουν από τον πόνο και

στο να συμβάλουν  στην ανάνηψη

Καθοριστικό ρόλο παίζει η ψυχραιμία και η εφαρμογή επικαιροποιημένων γνώσεων.

Γιατί είναι Σημαντικές οι Πρώτες Βοήθειες;

Η παροχή πρώτων βοηθειών είναι πεδίο δράσης για όλους τους ανθρώπους.  Η αξία της γνώσης παροχής Α΄βοηθειών  είναι ανεκτίμητη για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ο αυτόπτης ή αυτός που φτάνει πρώτος στον τόπο του ατυχήματος, χρειάζεται να παρέμβει για να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Από την τολμηρή και την ορθή επέμβαση του εξαρτάται αν θα καταφέρει να σωθεί  η ζωή του τραυματία ή του ασθενούς.

Οι Πρώτες βοήθειες προσφέρονται σε  άτομα που τραυματίζονται σε περίπτωση ατυχήματος ή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι να φτάσει η ειδικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ).

Συνήθως τα ατυχήματα συμβαίνουν σε χώρους όπου συχνάζουν αρκετοί άνθρωποι. Έτσι οι δεξιότητες των Πρώτων Βοηθειών μπορούν να εφαρμοστούν παντού, όπως:

στο σπίτι

στον εργασιακό χώρο ή

σε δημόσιους χώρους

Επομένως όσο περισσότερα άτομα με γνώση ή με πιστοποίηση Πρώτων Βοηθειών υπάρχουν σε μια κοινότητα, τόσο πιο ασφαλής γίνεται αυτή η κοινότητα.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών.

Πως γίνεται η προσέγγιση

Τα πιο βασικά βήματα που πρέπει να κάνει ο πάροχος της βοήθειας είναι:

να ελέγξει την ασφάλεια του χώρου του και να μην εκθέσει ποτέ τον εαυτό του, το θύμα και τους υπόλοιπους σε κίνδυνο

να εκτιμήσει την κατάσταση και να καλέσει αμέσως την κατάλληλη εξειδικευμένη βοήθεια (τηλ: 166 ή 112)

να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δώσει τις Α΄ Βοήθειες

να αξιοποιήσει όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και να παραμείνει με τον πάσχοντα μέχρι να τον παραδώσει στην φροντίδα του κατάλληλου ειδικού.

Γιατί είναι χρήσιμο να μάθει κάποιος Α΄ Βοήθειες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών.

είναι πολύ απασχολημένοι

δεν ξέρουν που να απευθυνθούν

νομίζουν ότι έχουν ήδη αρκετές γνώσεις, ή

νομίζουν ότι ατυχήματα συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους και όχι σε αυτούς ή στους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους.

Τα ατυχήματα όμως, θα συμβαίνουν πάντα και  παρά τα μέτρα προληπτικής διαδικασίας και φροντίδας.

Συνεπώς τα άτομα που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και με τον σωστό εξοπλισμό  προσφέρουν τεράστια βοήθεια για την εξασφάλιση καλύτερης ασφάλειας για όλους. Χωρίς τις κατάλληλες Πρώτες Βοήθειες, ένας απλός τραυματισμός θα μπορούσε να γίνει σοβαρός και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει ακόμη και θάνατος ως αποτέλεσμα της έλλειψης άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Ένα εκπαιδευμένο άτομο:

είναι αξιόπιστο, με αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη

αναλαμβάνει άμεση δράση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

αξιολογεί με ακρίβεια την κατάσταση και ενεργεί κατάλληλα

έχει τις κατάλληλες γνώσεις να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης

διαθέτει ψυχραιμία, η οποία είναι επακόλουθο της γνώσης και της εκπαίδευσης

Οι Πρώτες Βοήθειες δεν συνεισφέρουν απλώς στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά  βοηθούν αναμφίβολα στο να σωθούν  ανθρώπινες ζωές.

Ποιά είναι η Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, είναι σύλλογος ο οποίος προάγει τον εθελοντισμό, προάγει και διαχέει τις γνώσεις πάνω στις Α΄ Βοήθειες μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των μελών της αλλά και από τις πιστοποιήσεις πάνω σε αυτές.

Η Διασωστική Ομάδα, στο τμήμα της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης διαθέτει:

       Μία (1)διευθύντρια προγράμματος του ERC (European Resuscitation Council- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης ) πάνω στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS)
        Δώδεκα (12) πιστοποιημένους εκπαιδευτές από το ERC (European Resuscitation Council – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης ) πάνω στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS)

Δύο (2) πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες του ECOSEP (European Sports Medicine and Science- Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αθλητιάτρων)

        Μία (1) εκπαιδεύτρια πιστοποιημένη από το PHTLS (Prehospital Trauma Life Support)

Δώδεκα(12) μέλη της με πιστοποίηση ΣΕΘΕ (Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης) το οποίο υπάγεται στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ)

Δώδεκα (12) μέλη της εκπαιδευμένα πάνω στην πυροπροστασία και πυρασφάλεια από την Πυροσβεστική Ακαδημία

Τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας είναι εθελοντές, διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς έργου.

Διαθέτουν αρκετό από τον προσωπικό τους  χρόνο, και προσφέρουν μέσα από μία σειρά δράσεων.

Ετυμολογικά η λέξη εθελοντής προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.

Αυτό το «θέλω» το διαθέτει η Ομάδα και το αποδεικνύει με ιδιαίτερο ζήλο, μέσα από τις συνεχόμενες δράσεις της εντός και εκτός των ορίων του νομού, με τις συνεργασίες της με κρατικούς φορείς, με διάφορους συλλόγους αλλά και χάρις στο  κοινωνικό της έργο.

Στόχος της Ομάδας είναι το συλλογικό και κοινωνικό όφελος.

Η δράση και το έργο της Ομάδας είναι συνεχής, με διαρκή ενημέρωση των πολιτών πάνω στις Α΄ Βοήθειες καθώς πιστοποιημένοι εκπαιδευτές εκπαιδεύουν ανιδιοτελώς, Συλλόγους, Σχολικές Μονάδες, διάφορους φορείς, μαθητές, σπουδαστές κ.α.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας είναι αναγνωρισμένη από τον Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανήκει σε αυτήν.

Η έδρα της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας βρίσκεται στην Κατερίνη και στεγάζεται στις ανακαινισθείσες εγκαταστάσεις τμήματος του παλαιού Νοσοκομείου της πόλεως που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της.

Διαθέτει ιστοσελίδα http://www.rescueteampieria.gr όπου θα βρείτε όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσετε μαζί μας. Επίσης είμαστε στο fb : «Διασωστική Ομάδα Πιερίας» και μπορείτε να μας ακολουθείτε στο twitter και στο instagram https://www.instagram.com/rescueteampieria/ όπου και ελπίζουμε να αποκομίσετε όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζεστε.

88302140 646353869456911 7484465011360792576 N

πηγη: eptanews.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα