email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Τιμήθηκε «το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου» στην Πιερία με τη διεξαγωγή τού 6ου αγώνα δρόμου από Μεθώνη προς Αρχαία Πύδνα (φώτο-βίντεο)

διαφήμιση

Τιμήθηκε «το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»

Με καθυστέρηση ενός χρόνου, λόγω επιβληθέντων υγειονομικών μέτρων το 2021, διεξάχθηκε το περασμένο Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, ο 6ος αγώνας Δρόμου «Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου». Πρόκειται για αγώνα με αφετηρία του την κοινότητα της Μεθώνης και τερματισμό την Αρχαία Πύδνα. 

Dsc 1562 2

Διοργανωτές ήταν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού και ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ν. Πιερίας «ΖΕΥΣ». Ο αγώνας ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού, Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων. 

Συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής καθώς και εκατοντάδες δρομείς, ηλικίας από 18 ετών και άνω. Πρόκειται για δρομείς μεσαίων, μικρών και μεγάλων αποστάσεων που είτε είναι ενταγμένοι σε συλλόγους, είτε όχι, συμμετείχαν όμως και φίλοι τού αθλητισμού, οι οποίοι έτρεξαν ή ακόμη και περπάτησαν μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη διαδρομή. 

Dsc 1579

Η διαδρομή είναι πανέμορφη, σε άσφαλτο, που περνά μέσα από τα δύο χωριά Μεθώνης και Μακρυγιάλου, έχει ανηφόρες και κατηφόρες με μικρές αποκλίσεις και σηματοδοτημένη σε όλο το μήκος της. 

Ως προς την υγειονομική κάλυψη της διαδρομής, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρείχε τη στήριξή του στον αγώνα και παράλληλα συνέβαλε στον σχεδιασμό υγειονομικών σταθμών και μονάδων. Την εξέλιξη του αγώνα παρακολουθούσε ιατρός. Παράλληλα, υπήρχε και διαθέσιμο ασθενοφόρο για παν ενδεχόμενο. 

Η διαδρομή ήταν υπό την επιτήρηση του Αστυνομικού Τμήματος Αιγινίου. Στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα συνέδραμαν εθελοντές τοπικών συλλόγων. Επίσης, ο σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ν.Πιερίας παρείχε πληροφορίες για την εξέλιξη του αγώνα. 

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με απονομές στους νικητές και στις νικήτριες, στον χώρο τερματισμού. 

Dsc 1321

Πορεία Αποστόλου Παύλου (σύντομο ιστορικό). 

Ο Χριστιανισμός στην ευρύτερη περιοχή τής Κατερίνης ανάγεται στην Αποστολική εποχή. Όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος των Εθνών, ο Παύλος, κατά τη 2η περιοδεία του, πέρασε από την Πιερία. Σε απόσταση 26-30 χιλιομέτρων βόρεια της Κατερίνης σώζονται τα μνημεία διελεύσεως της πορείας του Αποστόλου Παύλου. Ο Απόστολος των Εθνών, ευρισκόμενος στη Βέροια και καταδιωκόμενος από τους Ιουδαίους, έφτασε πεζός μέχρι τις ακτές της Πιερίας.

Dsc 1294

Κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στον Κολινδρό, διήλθε από τη Μεθώνη και κατέληξε στο αρχαίο λιμάνι τής Πύδνας όπου επιβιβάστηκε σε εμπορικό πλοίο, με τελικό προορισμό την Αθήνα. Ο Απόστολος Παύλος, από τις περιοχές που πέρασε, έθεσε τις βάσεις τής Χριστιανικής Εκκλησίας. Ο Χριστιανισμός έκτοτε αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε, όπως μαρτυρούν τα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής. 

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Αθλητικά - Σπορ
Κλήση Κ14 & Κ16

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ   Κλήση Κ-14 για ΤΡΙΤΗ 22-10-2024, ώρα 15:45 ΗΛΙΚΙΑ