email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Όλυμπος- Καταφύγιο Πετρόστρουγκα: Γιατί δεν δέχεται κρατήσεις

διαφήμιση

Ένα από τα δημοφιλή καταφύγια του Ολύμπου όπου φτάνουν οι ορειβάτες-λάτρεις του βουνού πεζοπορώντας, αυτό της Πετρόστρουγκας, δεν δέχεται κρατήσεις, γιατί είναι κλειστό!

Από τη μια, ο Δήμος Δίου Ολύμπου στον οποίο ανήκει το ακίνητο, θα το προχωρήσει σε δημοπρασία; Και πότε; Από την άλλη, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης η οποία το μίσθωνε τα τελευταία 13 χρόνια, με ενστάσεις της ζητάει να πάρει παράταση της σύμβασης και να το λειτουργήσει, κάνοντας κάποιες απαραίτητες συντηρήσεις.

Η φετινή σεζόν για τα ορεινά καταφύγια και τους λάτρεις του βουνού ξεκινάει και όπως, ήδη, έχει γράψει το GRTimes.gr, το καταφύγιο Α’ ή Σπήλαιος Αγαπητός (γνωστό και ως Ζολώτα) στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.060 μ., έκανε την επίσημη έναρξη για φέτος, την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Επίσης, αναμένονται οι αποφάσεις έγκρισης των αιτημάτων ενίσχυσης για την αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και ενώ η σεζόν ξεκινάει δειλά δειλά για τα ορειβατικά καταφύγια, εκείνο της «Πετρόστρουγκας» που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.940 μέτρων, δεν δέχεται κρατήσεις. Επίσης, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις προκρατήσεις που είχε ήδη από tour operators και γραφεία του εξωτερικού, ορειβάτες, ορειβατικούς συλλόγους και λοιπούς λάτρεις του βουνού.

Και αυτό διότι η 10ετής σύμβαση μίσθωσης έληξε τον Νοέμβριο του 2023, η οποία και δεν ανανεώθηκε.

Οι συντηρήσεις, οι ενστάσεις και τα… «κακώς κείμενα»

Το καταφύγιο Πετρόστρουγκα Ολύμπου που βρίσκεται στην ομώνυμη θέση, αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Δίου Ολύμπου. Από το 2011 λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr, η διαχειρίστρια ομάδα του καταφυγίου είχε καταθέσει αίτημα από τα τέλη Αυγούστου του 2023 για παράταση της σύμβασης μίσθωσης για επιπλέον μία 10ετία.

Πριν από δυο μήνες, τον Μάρτιο του 2024, υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου Δίου Ολύμπου, ότι δεν θα υπάρξει ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης του καταφυγίου.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, δεν υπήρξε πλήρης εκτέλεση των όρων της σύμβασης που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε συντηρήσεις του καταφυγίου, με αποτέλεσμα να μην δοθεί το «πράσινο φως» για την ανανέωση της μίσθωσης.  Υπήρχαν καταγγελίες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι το καταφύγιο ήταν σε κακή κατάσταση και ότι δεν τηρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Αγωνία για τη φετινή σεζόν της λειτουργίας του

Σύμφωνα με πηγές του χώρου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) έχει ήδη κάνει ένσταση, ούτως ώστε να επανεξεταστεί το αίτημά της, να λειτουργήσει φέτος το καταφύγιο, έστω και με καθυστέρηση, κάνοντας κάποιες απαραίτητες συντηρήσεις.

Εκκρεμεί η απόφαση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Δίου Ολύμπου. Από την πλευρά του ο Δήμος έχει δυο οδούς: την άμεση δημοπρασία του καταφυγίου, ούτως ώστε να μην χαθεί η σεζόν ή την ανακωχή με τους διαχειριστές που το λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα – και γνωρίζουν το βουνό χειμώνα καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του GRTimes.gr, οι δυο πλευρές θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα 13 Μαΐου, ούτως ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Μήλον της έριδος» ο εξοπλισμός

«Μήλον της έριδος» αποτελεί και ο εξοπλισμός του καταφυγίου (ξύλα, προϊόντα, προμήθειες, κρεβάτια κλπ.) για το πού τελικά θα καταλήξει. Η όποια μεταφορά τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτούνται… αγωγιάτες, σε ένα υψόμετρο 2.060 μ., όπου φτάνει κανείς πεζοπορώντας.

Τινάξαμε τους τουρίστες στον «αέρα»!

Αναστατωμένος είναι ο κύκλος του ορειβατικού τουρισμού, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του GRTimes.gr, τα ηλεκτρονικά μηνύματα για κρατήσεις στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα του Ολύμπου, «πέφτουν» στο… κενό.

«Τους λέμε ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο δεν θα λειτουργήσει φέτος» δηλώνουν στο GRTimes.gr πηγές της ορειβασίας. «Δεν θα προλάβει η δημοπρασία τη σεζόν, που σημαίνει ότι το καταφύγιο φέτος θα είναι κλειστό» προσθέτουν, άνθρωποι του βουνού αναρωτιούνται «πότε θα δημοπρατηθεί, θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει και ποιος θα το διαχειρίζεται;».

Το προσωρινό κλείσιμο του καταφυγίου της Πετρόστρουγκας δεν προβληματίζει μόνο τους εμπλεκόμενους –διαχειριστές και τον Δήμο Δίου Ολύμπου- αλλά και όλους όσοι επιλέγουν τον Όλυμπο.

Όπως εξηγούν στο GRTimes.gr γνώστες των ορεινών καταφυγίων, θα έπρεπε να τους έχουν δώσει μια παράταση, να βγει η σεζόν. «Ψάχνεται ο κόσμος που θα διανυκτερεύσει. Αυτά, δεν βγαίνουν μεσούσης της σεζόν», τονίζουν εξηγώντας πως το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, δεν ήταν μόνο σημείο διανυκτέρευσης, αλλά λειτουργούσε και ως σταθμός ανεφοδιασμού.

Σε ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με την επαρκή συντήρηση του καταφυγίου, πήραμε την εξής απάντηση: «Όλα τα καταφύγια χρήζουν συντηρήσεων, ιδίως εκείνα που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα και η πρόσβαση γίνεται μόνο με υποζύγια».

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, γίνονταν συνεχείς προσπάθειες για τη λειτουργία του καταφυγίου Πετρόστρουγκα, και δη την ασφαλή λειτουργία του και τη φετινή σεζόν. Διαφορετικά, όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές των βουνών στο GRTimes.gr «τινάξαμε τους τουρίστες στον “αέρα”!»

Να σημειώσουμε ότι οι προκρατήσεις των αλλοδαπών, ξεκινούν ήδη από τις αρχές του έτους, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.

Το καταφύγιο Πετρόστρουγκα

Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο με το αυτοκίνητο, μετά από περίπου 13 χλμ. φτάνει στη θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση). Από εκεί ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο σε περίπου 2,5 ώρες πεζοπορίας. Το μονοπάτι (Δ10) βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος από οξιές και μετά η οξιά αντικαθίσταται από υπεραιωνόβια ρόμπολα.

Η ανάβαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίσημο σάιτ του καταφυγίου, γίνεται από πολύ καλά οδοσημασμένο μονοπάτι και η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και για όσους δεν έχουν εμπειρία σε αναβάσεις.

Το καταφύγιο έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 64 ατόμων, ενώ έχει ανακαινισθεί με εθελοντική εργασία των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Ως αποτέλεσμα ο χώρος να γίνει περισσότερο λειτουργικός και ζεστός για τους χειμερινούς μήνες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.940 μ., και στις υπηρεσίες του συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τη διαμονή, η σίτιση και πρόχειρο ελικοδρόμιο για περιπτώσεις ανάγκης.

grtimes.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου

Σχετικά άρθρα