Ο Βρετανός πρωθυπουργός νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Σεντ Τόμας στο Λονδίνο με κορονοϊό
Στην εντατική οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εισήχθη το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο του St Thomas και η κατάστασή του επιδεινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 6 Απριλίου. Σύμφωνα με τα αγγλικά δίκτυα που επικαλούνται την Ντάουνινγκ Στριτ, η κατάσταση του Τζόνσον επιδεινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (6/4) και, κατόπιν συμβουλής της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε από τον Ντομινίκ Ράαμπ να εκτελεί χρέη του, καθώς τα συμπτώματα του κορονοϊού επιμένουν και είναι ιδιαίτερα έντονα. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Από την Κυριακή το απόγευμα ο πρωθυπουργός είναι υπό τη φροντίδα των γιατρών στο Νοσοκομείο Σεντ Τόμας στο Λονδίνο, όπου εισήχθη με επίμονα συμπτώματα του κορονοϊού. Αυτό το απόγευμα η κατάσταση του πρωθυπουργού παρουσίασε επιδείνωση και με συμβουλή της ιατρικής ομάδας μεταφέρθηκε στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ να τον αναπληρώσει στα καθήκοντά του όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Σημειώνεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός αρχικά πήρε αψήφιστα την υπόθεση του κορονοϊου και έκανε λόγο για “ανοσία της αγέλης”. Ωστόσο όταν τα κρούσματα και οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται προχώρησε σε δραστικά μέτρα που κατέληξαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23 Μαρτίου. Παράλληλα πριν λίγες μέρες ο Τζόνσον ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος για να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. 

Η πολιτική σκηνή «ράβει» την επόμενη μέρα

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα του ινδάλματός του Τσώρτσιλ στο τέλος της πολιτικής του καριέρας και να παραιτηθεί.  Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Independent, τόσο ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας όσο και δήμαρχος που ανήκει στο κόμμα των Συντηρητικών έχουν ζητήσει ανοιχτά από τον Τζόνσον να παραδώσει τη «σκυτάλη» της διακυβέρνησης, εφόσον νοσηλεύεται και είναι αβέβαιη προς το παρόν η πορεία της κατάστασής του. Παράλληλα, βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε στην Telegraph ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια να «αντιγράψει» το είδωλό του τον Τσώρτσιλ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιο άλλο μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου για να ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας ενάντια στον κορονοϊό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ, όπως ο Guardian, φιλοξενούν άρθρα στα οποία εξηγούν πώς έχει το πρωτόκολλο σε περίπτωση που αποδειχθεί αδύνατο ο Τζόνσον να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης και παραδώσει την «καρέκλα» του στον επόμενο στη σειρά διαδοχής, ο οποίος είναι ο μέχρι στιγμής προσωρινός του αντικαταστάτης στις επίσημες εργασίες, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, τον οποίο ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει «αποτελεσματικό». 

Λίγες ώρες πριν ο Τζόνσον οδηγηθεί στο νοσοκομείο, ο Guardian δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Ο Τζόνσον φαίνεται ανίκανος να μας ενώσει. Ποιος θα μιλήσει εκ μέρους της χώρας;». Κι αν, πράγματι, η Μεγάλη Βρετανία σε αυτή τη φάση γυρεύει εκείνον που θα της εμπνεύσει εμπιστοσύνη με τον χειρισμό της πανδημίας και με τη στάση του γενικότερα, φαίνεται πως ο λαβωμένος (από πολλές απόψεις) πια Μπόρις Τζόνσον έχει από καιρό απωλέσει αυτό το προνόμιο. Αν το είχε και ποτέ, στην πραγματικότητα.

πηγή