email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Η κατάσταση στις νοσηλείες covid19 ελέγχεται»

διαφήμιση

Η.ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

«Η κατάσταση στις νοσηλείες covid19 ελέγχεται»

ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δομές τη Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και γενικά με αυτό που συμβαίνει στη χώρα είμαστε σε μια σταθερή κατάσταση» τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και υπεύθυνος του Τμήματος Covid19 του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Ηρακλής Τσανικίδης.

Οι ασθενείς covid στο Νοσοκομείο

Όπως τονίζει αυτό δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή η κατάσταση να αλλάξει. Η προσέλευση είναι μικρή τουλάχιστον μέχρι τώρα οι εισαγωγές είναι ελεγχόμενες. Αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό τον Απρίλιο, η εκτίμηση του κ. Τσανικίδη είναι ότι θα έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο που είχαμε τέλη του 2020. Όλα είναι ρευστά, δεν ξέρουμε πως θα πάει η κατάσταση», υπογραμμίζει. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την Τετάρτη είχαν 12 εισαγωγές και την Παρασκευή τρεις. Περίπου 26 ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κατερίνης, με τα δεδομένα να αλλάζουν πολύ γρήγορα. Με το προσωπικό που υπάρχει στο Νοσοκομείο Κατερίνης, κατά την εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, ο ιδανικός αριθμός ασθενών θα ήταν 20 ασθενείς. Μέχρι 30 ασθενείς είναι οριακά όπως εξηγεί αλλά από εκεί και πέρα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τέλη του 2020 νοσηλευόταν 130 περιστατικά. «Το πως τα βγάζαμε πέρα και κάναμε επισκέψεις ο Θεός το ξέρει» υπογραμμίζει ο κ. Τσανικίδης. Μια εικόνα και τώρα ζουν οι γιατροί στην Αθήνα και όπως χαρακτηριστικά λέει τον πρώτο μην άντεξαν τον δεύτερο όμως είτε ασθένησαν είτε έπαθαν υπερκόπωση.

Η Παθολογική Κλινική

Το πρόβλημα που σημειώνεται είναι στην Παθολογική Κλινική όπως αναφέρει ο κ. Τσανικίδης καθώς όλο αυτό το διάστημα που όλα τα νοσοκομεία ε΄΄ιχαν ρίξει το βάρος στον covid19, παθολογικά περιστατικά άρχισαν να επιδεινώνονται. «Τώρα έχουμε μεγάλη προσέλευση στην Παθολογική Κλινική, μια κλινική των 36 κλινών έχει σε μόνιμη βάση 45 με 50 ασθενείς», Τους προηγούμενους μήνες δεν πήγαιναν στο Νοσοκομείο είτε από φόβο λόγω covid είτε για διάφορους λόγους. Όμως όλο αυτό το διάστημα σημειώθηκε επιβάρυνση στις ασθένειες τους ακόμη και χειρουργεία ανέβαλλαν. «Επιπλέον αυτή την εποχή έχουμε μια έξαρση σε εγκεφαλικά επεισόδια και γαστρορραγίες, έλκη, όπως και το φθινόπωρο». Όπως εξηγεί ο κ. Τσανικίδης η Παθολογική Κλινική σε μόνιμη βάση είναι σε πληρότητα και σε ποσοστό που ξεπερνάει τις κλίνες που διαθέτει.
Από το 2005 που ήλθα στο Νοσοκομείο ήταν και το παράπονο μου σαν επικουρικός γιατρός για ποιο λόγο δεν γινόταν δυο Παθολογικές Κλινικές», αναφέρει ο Υπεύθυνος του Τμήματος Covid19.

Η στελέχωση του Νοσοκομείου

Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο υπάρχει ένας πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ και κάνει επισκέψεις στην Παθολογική Κλινική και στην Κλινική του Covid. Ο δεύτερος Πνευμονολόγος είναι σε αναρρωτική άδεια.Προκηρύχθηκαν δυο θέσεις για Παθολογία, Επιμελητή Α και Επιμελητή Β και για πνευμονολόγο. Για τον Πνευμονολόγο υπήρξαν δυο υποψήφιοι, τη θέση θα την πάρει ένας και είναι στη σε εξέλιξη η διαδικασία. Από την Παθολογία, ενδιαφέρον εκδήλωσε ένας παθολόγος επικουρικός ο οποίος θα πάρει τη θέση καθώς είναι και ο μοναδικός υποψήφιος. Δυστυχώς για την άλλη θέση δεν υπάρχει κανένας, τονίζει ο κ. Τσανικίδη και προσθέτει πως είναι ένα φαινόμενο όλων των επαρχιακών νοσοκομείων. «Έχω έλθει σε επαφή με 14 επαρχιακά νοσοκομεία για να δούμε από κοινού, ποιο είναι το αίτιο που σε αυτά τα νοσοκομεία δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον για θέσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Χανιά, Κιλκίς, Κοζάνη Πτολεμαΐδα έχουμε παντού το ίδιο πρόβλημα» υπογραμμίζει.

«Είναι ένα Νοσοκομείο υποστελεχωμένο. Οι θέσεις για τις 36 κλίνες της Παθολογικής Κλινικής ήταν οκτώ. Πάνω από τέσσερις γιατρούς δεν φτάσαμε ποτέ. Φτάσαμε στο σημείο με τους τρεις, τώρα ήλθαν δυο επικουρικοί λόγω covid, φτάσαμε τους πέντε, αλλά με πέντε ανθρώπους δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Γενικά υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση στην Παθολογική Κλινική και όχι μόνο», αναφέρει ο υπεύθυνος του Τμήματος Covid.

«Δεν υπήρξε ασθενής που δεν εξετάστηκε»

Ο κ. Τσανικίδης ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρξε ασθενής που δεν εξετάστηκε και προσθέτει: «Δυστυχώς στη δική μας τη πόλη κοιτάμε μόνο ορισμένα αρνητικά και δεν κοιτάμε πόσες χιλιάδες κόσμος είχε προσέλευση στα επείγοντα, πόσες εκατοντάδες νοσηλεύτηκαν. Ήμασταν επί 14 μήνες χωρίς άδεια χωρίς τίποτα. Ξέρετε και εμείς έχουμε οικογένειες, και εμείς είμαστε άνθρωποι. Εμείς διαλέξαμε αυτή τη δουλειά, δεν είναι παράπονο αυτό, αλλά υπάρχει και η ψυχολογική και η σωματική πίεση σε εμάς».
Πηγή

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα