email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Γίγαντες Πρεσπών με χταπόδι

διαφήμιση

Γίγαντες Πρεσπών

Υλικά Συνταγής:

500 γραμ. γίγαντες Πρεσπών

2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)

2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)

1 καρότο (κομμένο σε καρεδάκια)

1 φλ. μανέστρα

2 συσκευασίες ντομάτες κονκασέ

1 μικρό χταπόδι (γύρω στα 800 γραμ. καθαρισμένο)

1 δαφνόφυλλο

λίγη αποξηραμένη ρίγανη

2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο ξύδι

Εκτέλεση

Για τους γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο με χταπόδι και μανέστρα, από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι σόδα να μουλιάσουν. Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 35-40΄. Εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το χταπόδι. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, ίσα που να το σκεπάζει, λίγους κόκκους πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄να μισομαλακώσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το πασπαλίζουμε με ρίγανη να κολλήσει πάνω του όσο είναι ζεστό. Το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Το κόβουμε σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε ξανά στο ζουμί του.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το καρότο και τη μανέστα και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν παντού. Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες και το ζουμί του χταποδιού. Σιγοβράζουμε για 5-10΄ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, αφού δοκιμάσουμε, γιατί  το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό. Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται αλάτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τους γίγαντες σε μία μικρή γάστρα, κατά προτίμηση μαντεμένια ή κεραμική. Περιχύνουμε με τη σάλτσα 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 25΄, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά αν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20΄. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Από τις λίγες συνταγές που συνδυάζουν … τα πάντα. Πλήρες ισορροπημένο γεύμα που μας προσφέρει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά σχεδόν στις αναλογίες που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης συνδυάζοντας χταπόδι και φασόλια. Επιπλέον, οι γίγαντες μας δίνουν τα πολύτιμα πρεβιοτικά (κυρίως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) που συνεισφέρουν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σίδηρος, μαγνήσιο και ασβέστιο από τα φασόλια, μαζί με καροτενοειδή και βιταμίνες C και Ε από καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο απογειώνουν τη θρεπτική αξία της συνταγής. Επιπλέον, προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συνεισφέροντας, μεταξύ άλλων στην καλή λειτουργία της καρδιάς και σημαντική αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών και βοηθώντας στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων φθοράς (καρκίνος, διαβήτης, υπέρταση κα).

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Συνταγές - Γλυκά
Ομελέτα λαχανικών

Ομελέτα λαχανικών Υλικά: 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε