Από 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε νομό εκτός του μόνιμου τόπου κατοικίας και χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Όπως επεσήμανε, οι μετακινήσεις αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, λόγους υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται με τα αντίστοιχα έγγραφα.

Μετακίνηση εκτός νομού: Αυτό είναι το νέο εντυπο κυκλοφορίας

Αναλυτικότερα στην επαρχία μπορούν να ταξιδέψουν για:

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση

Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Μετακινήσεις σε νησιά

Αναφορικά με τη μετακίνηση προς τα νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την εικόνα των κρουσμάτων θα αποφασιστεί η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης σε αυτά.

Άλλωστε μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανακοινωθούν ειδικά μέτρα για την ακτοπλοΐα και τις μεταβάσεις στα νησιά από το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Γ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι εξετάζεται η μετακίνηση με πλοία από τις 18 Μαίου, σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες, προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες για ανοιγμα των καταστημάτων τους.

Σε χθεσινή του τηλεσυνέντευξη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν ήδη προς επεξεργασία τα νέα πρωτόκολλα μετακίνησης επιβατών στην ακτοπλοΐα και εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με στελέχη του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διατυπωθούν όλες εκείνες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου.

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι το πρωτόκολλα μεταφοράς επιβατών για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να είναι όπως ήταν πριν. Έχουμε καταλήξει να είναι περίπου στο 50%, ενώ στις καμπίνες για παράδειγμα θα μπορεί να φιλοξενείται ένα μόνο άτομο εκτός αν πρόκειται για οικογένειες», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και οι επιβάτες θα πρέπει λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα ασφαλείας προστασίας και υγιεινής, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.