Η μεγαλύτερη απειλή για την επιτυχία δεν είναι η αποτυχία αλλά…

«Ο μόνος τρόπος να κατακτήσεις την επιτυχία είναι μέσω του να είσαι ατέλειωτα γοητευμένος με το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά». Είναι γεγονός πως η χαρά και ο ενθουσιασμός….όταν ξεκινάς κάτι καινούριο υποχωρούν κάποιες φορές υπόπτως γρήγορα, κάνοντάς μας να επιστρέφουμε ολοταχώς στον παλιό και γνωστό οκνηρό εαυτό μας.
Η συνήθεια μετατρέπεται σε ρουτίνα τελικά και από κει σε ανία, κάτι που συνοψίζει ο ειδικός James Clear σε μία μόνο πρόταση στο νέο του βιβλίο «Atomic Habits»: «Η μεγαλύτερη απειλή για την επιτυχία δεν είναι η αποτυχία, αλλά η βαρεμάρα».
Ο Clear, που λειτουργεί έναν υπερεπιτυχημένο ιστότοπο αυτοβελτίωσης και παραγωγικότητας (jamesclear.com), διατείνεται πως μόλις η νέα μας ασχολία σταματήσει να είναι ενδιαφέρουσα, μιας και ρουτινιάσαμε τελικά στην πορεία, τότε αναζητούμε αναγκαστικά αλλού πηγές ευδαιμονίας. Γι’ αυτό μας λέει «πηδάμε από τη μια άσκηση στην άλλη, από τη μια διατροφή στην επόμενη, από τη μια δουλειά στην άλλη», ακόμα και αν οι αρχικοί μας στόχοι ικανοποιούνται.
«Μεταβλητή ανταμοιβή» αποκαλεί το ψυχολογικό κέρδος που αποκομίζουμε κάποιες φορές από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, αν και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις από πριν το αποτέλεσμα μιας δράσης.


Το στοιχείο της έκπληξης παραμένει νευραλγικής σημασίας για να μη μειώνεται το ενδιαφέρον μας, συνεχίζει, αποδίδοντας σε αυτό το «σύστημα μεταβλητών ανταμοιβών» το γεγονός ότι κάποιες φορές επιμένουμε σε καλές μεν συμπεριφορές, πλην όμως βαρετές.
«Ο μόνος τρόπος να κατακτήσεις την επιτυχία είναι μέσω του να είσαι ατέλειωτα γοητευμένος με το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά», καταλήγει, «οι επαγγελματίες επιμένουν στο πρόγραμμά τους, οι ερασιτέχνες αφήνουν τη ζωή να τους παρασύρει»…

Advertisements

Share this post

Unink tatoo

Περιγιάλι στην Ολυμπιακή Ακτή