Φουσκάλες στο στόμα – Αιτίες – Τρόποι αντιμετώπισης

Μια από τις συνηθέστερες καταστάσεις που κάνουν τις γυναίκες να προβληματιζόμαστε και να ανησυχούμε πολύ είναι οι φουσκάλες στο στόμα. Αν και εσύ έχεις εμφανίσει φουσκάλες στο στόμα και ανησυχείς για το…..τι είναι και το τι μπορεί να έχεις τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας και να μάθεις τα πάντα για τις φουσκάλες και για το πώς να τις αντιμετωπίσεις.

Φουσκάλες στο στόμα – Αιτίες που τις προκαλούν

Αν θες να ξέρεις πως αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά οποιοδήποτε φαινόμενο σου προκληθεί, αυτό που έχεις να κάνεις αρχικά είναι να μάθεις τι σου προκάλεσε την εμφάνισή του. Καθώς αν γνωρίζεις τις αιτίες, θα είσαι προφυλαγμένη για την επόμενη φορά και θα ξέρεις τι ακριβώς να προσέχεις. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να σου αναφέρουμε τις αιτίες που προκαλούν τις φουσκάλες στο στόμα. Οι αιτίες που μπορεί να σου προκάλεσαν τις φουσκάλες αυτές είναι πολλές και θα σου αναφέρουμε τις συνηθέστερες – σημαντικότερες από αυτές.
1. Βάζεις τα χέρια σου στο στόμα

Αν έχεις την κακή συνήθεια να βάζεις τα χέρια σου στο στόμα σου, είτε όταν τρως είτε σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση τότε μην παραξενεύεσαι που έχεις φουσκάλες στο στόμα. Οι φουσκάλες δείχνουν ότι αντέδρασε η επιδερμίδα σου σε κάποια ενδεχόμενη μόλυνση , εξου και οι φουσκάλες. Επιπλέον είναι σημαντικό να ξέρεις ότι τα άπλυτα χέρια έχουν πάρα πολλά μικρόβια και παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς αν το σκεφτείς με τα χέρια σου ακουμπάς τα πάντα, καθαρά και μη. Για αυτό αν δεν τα πλένεις, και συνηθίζεις να ακουμπάς το στόμα σου με τα χέρια σου τότε είναι απίθανο να μην εμφανίσεις φουσκάλες.
2. Έλλειψη υγιεινής

Όπως και με τα λερωμένα χέρια, έτσι και γενικότερα αν δεν προσέχεις το να είσαι πάντα καθαρή και την υγιεινή σου είναι πολύ πιθανό να εμφανίσεις προβλήματα τόσο στο υπόλοιπο σώμα σου όσο και στο στόμα. Οι φουσκάλες στο στόμα είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να καταλάβεις ότι δεν προσέχεις την υγιεινή σου, καθώς η επιδερμίδα του στόματος είναι πολύ ευαίσθητη και μολύνεται πολύ πιο εύκολα.

3. Αλλεργική αντίδραση

Αν έφαγες κάτι στο οποίο είσαι αλλεργική τότε είναι πολύ πιθανό να εμφάνισες φουσκάλες στο στόμα σου. Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε διάφορα φαγητά και ουσίες τις οποίες δεν τις γνωρίζουν καν. Όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.λπ. Για αυτό αν έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες τροφές σου προκαλούν φουσκάλες στο στόμα καλό θα ήταν να σταματήσεις να τις τρως.
4. Κάψιμο

Είναι πολύ πιθανό να έφαγες κάτι πολύ καυτερό (σε θερμότητα) και αυτό να σου έκαψε το εσωτερικό του σώματός σου. Αν κάηκες στο στόμα από κάποια καυτερή τροφή τότε μην προβληματίζεσαι που έχεις φουσκάλες στο στόμα.
5. Τραυματισμός

Όπως και με το κάψιμο στο στόμα έτσι συμβαίνει και με τους τραυματισμούς, είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα. Αν το σκεφτείς το κάψιμο στο στόμα είναι ένας τραυματισμός. Όποτε αν γενικότερα τραυμάτισες το στόμα σου τότε οι φουσκάλες θα κάνουν την εμφάνισή τους. Το στόμα σου μπορείς να το τραυματίσεις πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και με ένα λίγο πιο σκληρό φαγητό, όπως για παράδειγμα ένα ξεροψημένο ψωμί.

6. Παθήσεις του στόματος

Πέρα από όσους λόγους σου έχουμε αναφέρει, υπάρχουν και διάφοροι παθολογικοί λόγοι που μπορούν να σου προκαλέσουν τις φουσκάλες στο στόμα , όπως για παράδειγμα κάποια μόλυνση, κάποια διαταραχή της στοματικής κοιλότητας και πολλά άλλα.
7. Στρές και ψυχολογικοί παράγοντες

Όσο περίεργο και να σου ακούγεται, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονη σχέση μεταξύ του στρες και του άγχους με την εμφάνιση φουσκαλών στο στόμα. Για τον λόγο αυτό αν έχεις εμφανίσει φουσκάλες στο στόμα χωρίς κάποιο λόγο, τότε είναι πολύ πιθανό να τις εμφάνισες λόγο άγχους ή στρες.
Φουσκάλες στο στόμα – Τρόποι αντιμετώπισης

Όπως είπαμε υπάρχουν πολλές αιτίες που ευθύνονται για την δημιουργία φουσκαλών στο στόμα σου. Αυτό που πρέπει όμως οπωσδήποτε να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις και να εξαφανίσεις τελείως τις φουσκάλες στο στόμα σου. Για αυτό αν έχεις φουσκάλες, αυτό που έχεις να εφαρμόσεις τους τρόπους που θα σου δώσουμε και θα απαλλαχθείς τελείως από αυτές.

1. Θεραπεία με λεμόνι

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς ένα λεμόνι και να στύψεις τον χυμό του. Στην συνέχεια εφόσον έχεις στην κατοχή σου τον χυμό του λεμονιού, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις λίγο από τον χυμό λεμονιού σε βαμβάκι ή σε μια μπατονέτα και να καθαρίσεις τις φουσκάλες σου. Αν θες ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να αφήσεις τον χυμό του λεμονιού να δράσει για 2 – 3 λεπτά πάνω σε κάθε φουσκάλα σου. Την συγκεκριμένη θεραπεία μπορείς να την εφαρμόζεις καθημερινά. Αν όμως θες ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τα πράγματα είναι απλά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάζεις την συγκεκριμένη θεραπεία πριν κοιμηθείς το βράδυ και αφού ξυπνήσεις.
2. Θεραπεία με χαμομήλι

Όπως και η προηγούμενη θεραπεία έτσι και αυτή είναι απλή στην κατασκευή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βράσεις λίγο χαμομήλι και να το εφαρμόσεις πάνω στις περιοχές που έχεις φουσκάλες στο στόμα. Επιπλέον η συγκεκριμένη θεραπεία είναι λιγότερη επίπονη, καθώς ο χυμός λεμονιού είναι επίπονος και τσούζει ειδικότερα αν έχεις και κάποια ανοικτή πληγή. Με το χαμομήλι μπορείς να κάνεις αρκετές πλύσεις του στόματος. Με τις αντιμικροβιακές ειδικότητες του χαμομηλιού, οι φουσκάλες αυτές θα καθαριστούν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και σιγά σιγά θα υποχωρήσουν.
3. Θεραπεία με μέλι

Μια άλλη τρομερά θεραπευτική ουσία από την φύση που έχει τρομερή δράση προς τους παθογόνους μικροοργανισμούς είναι το γνωστό σε όλες μας μέλι. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις λίγο μέλι πάνω στις φουσκάλες στο στόμα σου. Το μέλι θα καθαρίσεις τις φουσκάλες σου και θα τις κάνει να υποχωρήσουν καθώς θα τις ενυδατώσει κιόλας. Επιπλέον αν θες ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ζεστάνεις το μέλι και να το εφαρμόσεις τότε. Μπορεί να σε κάψει και για αυτό θα πρέπει να προσέχεις αρκετά και να φέρεις το μέλι σε μια θερμοκρασία που θα είναι ζεστό αλλά δεν θα σε κάψει, καθώς ένα κάψιμο θα επιδεινώσει αρκετά την κατάσταση που βιώνεις με τις φουσκάλες στο στόμα.
4. Θεραπεία με αλόη και σόδα

Μια άλλη θαυματουργή θεραπεία που μπορείς να κάνεις και να δεις απίστευτα αποτελέσματα είναι αυτή που φτιάχνεται με αλόη και μαγειρική σόδα. Αρχικά αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αγοράσεις ή να φτιάξεις ένα τζελ αλόης. Αν δεν θες να το αγοράσεις, μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου αφαιρώντας απλά το εσωτερικό από τα φύλα της αλόης σου. Στην συνέχεια έχοντας στην κατοχή σου το τζελ το αναμειγνύεις με μαγειρική σόδα και ανακατεύεις τα υλικά μέχρις ότου να γίνουν ένα ενιαίο και ομογενές μείγμα. Στην συνέχεια έχοντας στην κατοχή σου το νέο τζελ που έχεις φτιάξεις, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το απλώνεις τουλάχιστον μια φορά την ημέρα πάνω στις φουσκάλες σου. Έπειτα μπορείς να ξεπλύνεις το στόμα σου χρησιμοποιώντας άφθονο χλιαρό νερό.
Φουσκάλες στο στόμα – Συμβουλές αντιμετώπισης

Στην συνέχεια του άρθρου μας θα σου δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές. Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που θα σου δώσουμε και εφαρμόσεις τις θεραπείες που αναφέραμε προηγουμένως τότε θα δεις απίστευτα αποτελέσματα που θα σε εκπλήξουν.
1. Πλένε συχνά τα χέρια σου

Αν θες να αποφύγεις τις διάφορες μολύνσεις που καραδοκούν, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίζεις συχνά τα χέρια σου και ειδικότερα πριν φας. Επιπλέον αν θες να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να προμηθευτείς ένα απολυμαντικό – αντισηπτικό και να καθαρίζεις συχνά τα χέρια σου με αυτά.
2. Πλένε συχνά το στόμα σου

Όπως σου αναφέραμε και προηγουμένως, τα πράγματα είναι απλά. Όπως προσέχεις την υγιεινή σου των χεριών σου, έτσι θα πρέπει να προσέχεις και την υγεία του στόματός σου. Καλό θα είναι να το πλένεις συνεχώς και ειδικότερα μετά από κάθε φαγητό.
3. Πλένε συχνά τα δόντια σου

Μην ξεχνάς ότι κομμάτι του στόματός σου είναι και τα δόντια σου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τα προσέχεις και να πλένεις συχνά τα δόντια, καθώς μπορεί αυτά να ευθύνονται για τις φουσκάλες στο στόμα σου.
4. Μην τρως λαίμαργα

Αν καίγεσαι ή τραυματίζεις συχνά το στόμα σου, καλό θα ήταν να προσέχεις να μην τρως λαίμαργα. Καθώς αν τρως έτσι όχι μόνο θα περνάς λάθος εικόνα ως γυναίκα αλλά θα αποκτάς και διάφορα προβλήματα στο στόμα, όπως οι φουσκάλες στο στόμα.
5. Πρόσεχε την ψυχική σου υγεία

Αν εμφανίζεις φουσκάλες χωρίς λόγο, και γνωρίζεις ότι το άγχος και το στρες ευθύνονται για αυτά τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να μειώσεις το άγχος σου και το στρες. Αν δεν μπορείς να ηρεμήσεις και να αποφύγεις το να αγχώνεσαι τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι επισκεφτείς έναν ψυχολόγο ο οποίος θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτά τα προβλήματα σου και θα δεις ότι η ζωή σου θα γίνει καλύτερη τόσο μέσα σου, όσο και στην καθημερινότητά σου, ενώ οι φουσκάλες θα αποτελούν παρελθόν.

Share this post

Unink tatoo

Περιγιάλι στην Ολυμπιακή Ακτή