email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Κουμπαρά 185 εκατ. χτίζει η ενίσχυση αναδιανομής και δίνει σε 50άρηδες

διαφήμιση

Κουμπαρά 185 εκατ. χτίζει η ενίσχυση αναδιανομής που παίρνει έως 10% από 200άρηδες και δίνει σε 50άρηδες

Τρία στρεµµατικά ποσά ανά αγρονοµική περιφέρεια ενίσχυσης (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια) σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια της αναδιανεµητικής ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το συνολικό ετήσιο ποσό έχει υπολογιστεί τελικά στα 185 εκατ. ευρώ, και θα δηµιουργείται από την περικοπή των πληρωµών µόνο όσων διαθέτουν εκτάσεις άνω του µέσου όρου στρεµµάτων ανά αγρονοµική περιφέρεια.

Η περικοπή θα κινηθεί στη λογική «όσο πιο ψηλά από τον περιφερειακό µέσο όρο στρεµµάτων ανά εκµετάλλευση η έκταση τόσο µεγαλύτερη η περικοπή». Ωστόσο, ακόµα δεν έχει καθοριστεί για πόσα στρέµµατα και άνω µιλάµε.

Για παράδειγµα, αν στις αροτραίες εκτάσεις ο µέσος όρος είναι 100 στρέµµατα. Tότε οι κάτοχοι εκτάσεων 200-300 στρεµµάτων θα δίνουν το 10% της βασικής ενίσχυσης που έχουν λαµβάνειν ώστε να δηµιουργηθεί ο κουµπαράς, οι κάτοχοι 300-400 στρεµµάτων το 20% κ.ο.κ. Υπενθυµίζεται ότι το µοντέλο αυτό, όµως µε οριζόντια περικοπή, ακολουθεί το Εθνικό Απόθεµα στην τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, θα µπει ένα ελάχιστο όριο στρεµµάτων κάτω από το οποίο δεν θα πληρώνεται το πριµ. Ένα τέτοιο µοντέλο ακολουθεί η Πολωνία, η οποία πληρώνει µόνο εκτάσεις άνω των 30 στρεµµάτων. Φυσικά για την Ελλάδα το νούµερο αυτό θα είναι αρκετά χαµηλότερο. Το στρεµµατικό ελάχιστο όριο θα µπει στη λογική αποκλεισµού περιστασιακών παραγωγών µε πολύ λίγα στρέµµατα, το εισόδηµα των οποίων δεν εξαρτάται σηµαντικά από την αγροτικής τους δραστηριότητα.

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα