email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Νέο ηχηρό μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν: Η άσκηση «Defender 21» περνά από την Αλεξανδρούπολη και ακυρώνει την Τουρκία

διαφήμιση

Εξαιρετικό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Defender 21», η οποία θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σκιαγραφεί τις άσχημες αμερικανοτουρκικές σχέσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν και παράλληλα έχει ελληνικό αποτύπωμα.

Πεδίο της άσκησης θα είναι η Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι Αμερικανοί, οι οποίοι στην ουσία διευθύνουν την άσκηση, επέλεξαν -για προφανείς λόγους- να μη διασχίσουν τα στενά και να περάσουν από την Κωνσταντινούπολη, αλλά να κάνουν «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί να μεταβούν οδικώς και σιδηροδρομικώς στην επίμαχη περιοχή. Είναι εντυπωσιακό το πώς η Ουάσιγκτον επέλεξε να θέσει εκτός άσκησης την Τουρκία, ακυρώνοντας στην πράξη ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματά της, δηλαδή τον Ελλήσποντο και τα στενά της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία, όταν επικαλείται στους συμμάχους τον γεωστρατηγικό ρόλο της, αναφέρεται στη θαλάσσια δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα. Οι Αμερικανοί, προφανώς ενοχλημένοι από την εναγκαλισμό Ερντογάν-Πούτιν, θέλουν να στείλουν και στους δύο από ένα μήνυμα.

Ετσι, τους επόμενους μήνες θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όχι ένα, ούτε δύο, αλλά επτά (!) θηριώδη στρατιωτικά μεταγωγικά πλοία. Θα μεταφέρουν για τις ανάγκες τις άσκησης συνολικά 37.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 29.000 θα είναι από τις ΗΠΑ και οι υπόλοιποι από τις συμμετέχουσες χώρες. Επίσης, θα μεταφερθούν 20.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και κοντέινερ από τις ΗΠΑ, συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες. Στην άσκηση «Defender 21» θα συμμετάσχουν δυνάμεις από: ΗΠΑ, Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδά, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και τη Γεωργία.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα