Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί 17 Μαΐου

Διευρύνεται η άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί εδώ και 6 μήνες στο πλαίσιο του lockdown με το άνοιγμα των μουσείων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως θερινά σινεμά και συναυλίες. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει αναφορά και στο άνοιγμα βρεφονηπιακών σταθμών. Έναρξη των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από τις 28 του μηνός – 17 Μαΐου ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ξεκίνησε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η οποία πραγματοποιείται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για τον εγχώριο τομέα του Πολιτισμού καθώς θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες του σταδιακού ανοίγματος των πολιτιστικών χώρων ενώ θα καθοριστεί με λεπτομέρειες και το πρωτόκολλο λειτουργίας τους.

Ο Πολιτισμός, αναμένεται λοιπόν να είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που τον αφορούν.

Υπενθυμίζεται ότι θετικές ήταν νωρίτερα οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ενόψει βεβαίως και του ανοίγματος του τουρισμού σε μια εβδομάδα.

Η Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των Μουσείων, των θερινών σινεμά αλλά και των αθλητικών ακαδημιών.

Σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγήσεις με βάση και το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά άρσης μέτρων σχεδόν στο σύνολό τους, όσο προχωράει το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες στις 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία, στις 21/5 τα θερινά σινεμά και μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 28 Μαϊου θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα. Από τις 17/5 ξεκινούν και οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους με συμμετοχή μέχρι 10 άτομα.

Παπαευαγγέλου
Τον λόγο πήρε αρχικά η κα. Παπαευαγγέλου η οποία μίλησε για την επιδημιολογική πορεία της χώρας επισημαίνοντας πως οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Όπως τόνισε φτάσαμε στο σήμερα με πολλές θυσίες γι’ αυτό παρατηρούμε και μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, ο ιός είναι ακόμα ανάμεσα μας γι’ αυτό και δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης.

Η κυρία Παπαευγγέλου ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χώρα μας, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το τι… συνέβη το Πάσχα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Αττική και κεντρική Μακεδονία.

Στις 391 ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, δείκτης που παρουσιάζει μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο εμβολιασμός είναι το μεγαλύτερο μας όπλο γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να έρχονται στα κέντρα.

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

«Κύριο μέλημά μας η προστασία των ανθρώπινων ζωών» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αυτό φαίνεται κι από τις σημερινές εισηγήσεις μας που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό. Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ειδική μνεία στην περίπτωση της Ινδίας και απευθύνοντας μήνυμα σε όλους, ειδικά στους νέους, για να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Κλείνοντας τόνισε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν τη Δευτέρα 17 Μαϊου τονίζοντας πως η καθυστέρηση έγινε προκειμένου το άνοιγμα να ναι ασφαλές

Επισημαίνεται πως η Κυβέρνηση με “όπλο” τους εμβολιασμούς και τα self test, επιμένει στην άρση μέτρων και εισηγείται νέο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown μετά τις 15 Μαΐου, ημερομηνία – σταθμό στον προγραμματισμό καθώς σηματοδοτεί το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπενθυμίζεται ότι κατέθεσε εισήγηση για άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού από 10 Μαΐου. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν από τις 10 Μαΐου οι προπονήσεις για πρωταθλήματα εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μοριοδότηση στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Προτείνεται, επίσης, να ξεκινήσουν οι προπονήσεις σε Ακαδημίες.

«Εργαλείο» για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αυτών θα αποτελεί το διπλό self test για τα σχολεία.

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί, καθώς απασχολεί πολύ κόσμο, είναι η επανεκκίνηση δημόσιων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, η οποία προσανατολίζεται για τις 17 Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα έως τώρα
Υπενθυμίζεται ότι από Δευτέρα 10 Mαϊου ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια με τη χρήση self test, όπως ακριβώς είχε γίνει και με το άνοιγμα των Λυκείων ενώ από αύριο 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν επίσης τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Αναλυτικά
14 Μαΐου: Άνοιγμα μουσείων 14 Μαΐου

15 Μαΐου: Άνοιγμα του τουρισμού – Κατάργηση του SMS – Απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων

17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

17 Μαΐου: Άνοιγμα των παιδικών σταθμών και σίγουρα πάντως μέχρι τις 24 Μαϊου

21 Μαΐου: Επαναλειτουργία θερινών σινεμά – Δεν θα ανοίξουν πολυκινηματογράφοι και κλειστές αίθουσες

28 Μαΐου: Θέατρα και συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους

πηγη

Ελλάδα: Τα άρθρα του μήνα

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]