Στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower ο Πρωθυπουργός μαζί με ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ

|

Θα καταπλεύσει στη Σούδα μέσα στο Σαββατοκύριακο

Ως «υψηλού συμβολισμού» κίνηση περιγράφεται από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower την επόμενη Τρίτη, καθώς υπογραμμίζει το βάρος που ρίχνει η χώρα μας στην προώθηση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και τη μετατροπή της Σούδας σε ναυτικό κέντρο του ΝΑΤΟ.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα μεταβεί στη Σούδα για να επισκεφθεί το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο, ενώ θα τον συνοδεύουν τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το αμερικανικό πλοίο (το οποίο προ ημερών συμμετείχε σε συνεκπαίδευση στη Μεσόγειο με τη Φ/Γ ΨΑΡΑ και δύο ελληνικά υποβρύχια και λίγο αργότερα σε άσκηση με το τουρκικό ναυτικό), κατέπλευσε στη ναυτική βάση του Μαραθίου λίγο πριν τις 11 το πρωί, με την βοήθεια 4 ρυμουλκών, ενώ κατά την είσοδο του στο λιμάνι συνοδευόταν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ταχύπλοα σκάφη του Ναυτικού.

Η προβλήτα Κ-14 που διαθέτει άλλωστε η Σούδα, είναι ο μοναδικός ναύσταθμος της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης έχει προγραμματιστεί μια σειρά ασκήσεων τόσο με το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με την Πολεμική Αεροπορία. Ειδικότερα, τα μαχητικά F-18, που μεταφέρει το USS Dwight D. Eisenhower θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ, σε αυτές θα πάρουν μέρος και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιχειρεί από το 1977. Κόστισε 4,5 δισ. δολάρια και εκτός από τα περίπου 90 μαχητικά F-18, μεταφέρει ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το πλήρωμά του αγγίζει τα 5.600 άτομα (το Σ/Κ ολοκληρώνεται και ο εμβολιασμός τους), ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, ο ελλιμενισμός του στη Σούδα θεωρείται σαφές μήνυμα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

πηγή

Σχετικά Άρθρα

Title

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]