Αγριολούλουδα του Ολύμπου Ranunculus sartorianus (φώτο)

| ,

Ranunculus sartorianus

Αγγλική ονομασία: Buttercup

Ελληνική ονομασία: Ρανούγκουλος ο σαρτόριος, νεραγκούλα

O Ranunculus sartorianus είναι είδος με εξάπλωση στη βαλκανική χερσόνησο μέχρι τη Δ. Τουρκία. Είναι πολυετές φυτό με έναν ανθοφόρο βλαστό 5-30 εκ. με 1-2 άνθη με κίτρινα πέταλα. Τα φύλλα του βλαστού είναι γραμμοειδή και της βάσης πολυσχιδή. Φύεται συνήθως μεταξύ 1700-2600 μ. σπανιότερα πιο χαμηλά μέχρι τα 900 μ. Η περίοδος ανθοφορίας διαφέρει ανάλογα με το υψόμετρο από Μάιο-Αύγουστο.

Τον Ιούλιο 1851, ο Θεόδωρος Χελδράιχ, έκανε την βοτανική του εξερεύνηση στον Όλυμπο. Ανάμεσα στα φυτά που κατέγραψε και συνέλεξε ήταν και το είδος Ranunculus sartorianus. O Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ ή, όπως ο ίδιος υπογράφει τα ελληνικά του συγγράμματα, Θεόδωρος δε Χελδράιχ (γερμ. Theodor Heinrich Hermann von Heldreich, 1822 – 1902) ήταν Γερμανός βοτανολόγος που έζησε από το 1843 στην Ελλάδα και εργάστηκε ως διευθυντής του Βοτανικού κήπου της Αθήνας. Θεωρείται μαζί με τον Θεόδωρο Ορφανίδη θεμελιωτής της βοτανικής επιστήμης στην Ελλάδα. Στα πολυάριθμα ταξίδια του μελέτησε λεπτομερώς την ελληνική χλωρίδα. Aνακάλυψε περίπου700 είδη φυτών, τα 70 από τα οποία φέρουν το όνομά του.

Τον Ιούλιο 1851, ο Θεόδωρος Χελδράιχ, έκανε την βοτανική του εξερεύνηση στον Όλυμπο. Ανάμεσα στα φυτά που κατέγραψε και συνέλεξε ήταν και το είδος Ranunculus sartorianus, δείγμα του οποίου βρίσκεται στο ερμπάριο του KEW http://specimens.kew.org/herbarium/K000675327.

Περισσότερα για την Χλωρίδα και την Πανίδα του Ολύμπου: Πατήστε εδώ…
πηγή: https://floraolympus.blogspot.com/

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]