Πιερία Εμβολιασμοί: Είμαστε στους μετεξεταστέους

| ,

Τη χειρότερη πανελλαδική επίδοση, ως προς την εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζει (σταθερά τους τελευταίους μήνες) ο νομός Φλώρινας, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 24,11% (μέχρι τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα την 1η Ιουλίου), με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς να φτάνουν μόλις και μετά βίας το 20,09%.

Στην περιοχή βρέθηκε στα μέσα της εβδομάδας ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, για να στείλει μήνυμα εντατικοποίησης των εμβολιασμών.

Επισκεπτόμενος, μάλιστα, τον οικείο μητροπολίτη, πνευματικό παιδί του προκατόχου του, Αυγουστίνου Καντιώτη, του οποίου η εκκλησιαστική επιρροή είναι ακόμη νωπή στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο για «τη συμβολή της Εκκλησίας στην άμυνα για την ανάσχεση του ιού», ζητώντας του παράλληλα «να συμβάλει στην ενημέρωση των συμπολιτών μας -των νέων που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά και των μεγαλύτερων που κινδυνεύουν περισσότερο- για την ανάγκη εμβολιασμού».

Την ίδια ώρα, η χαμηλή προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία αποτελεί και μέρος μιας ιδιόμορφης κανονικότητας για τους κατοίκους της Φλώρινας, η οποία εκδηλώνεται και σε άλλες, κορυφαίες συλλογικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 η συμμετοχή στον κεντρικό δήμο ανήλθε μόλις στο 34,71%, σημειώνοντας ρεκόρ αποχής πανελλαδικά, ενώ οι πιο μυημένοι θέτουν ακόμη και ζήτημα ορθότητας της απογραφής στον ακριτικό νομό.

Εξαιρετικά χαμηλά παραμένουν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία.

Ενδεικτικό της γενικευμένης δυστοκίας απέναντι στην εμβολιαστική διαδικασία είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών (από τα μεγαλύτερα της Χαλκιδικής) τα ραντεβού για τον Ιούλιο έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διψήφιο αριθμό (40-50 την ημέρα από 260-240 τους προηγούμενους μήνες), με την κατακόρυφη αυτή πτώση να προβληματίζει ακόμη και τους υπηρετούντες υγειονομικούς, όπως είπε στη πρόσφατη επίσκεψή του σ΄ αυτό ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννακός.

«Yπερ-ορθόδοξοι και υπερ-μουσουλμάνοι»

Προβληματισμό προκαλεί και η ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, η οποία υπολογίζεται σε 32,64% και 32,28% αντίστοιχα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τους νέους σε μαζικό εμβολιασμό, περιοδεύοντας στην Ξάνθη και τη Δράμα στα τέλη της εβδομάδας.

Με δεδομένο ότι η ροή των εμβολίων εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή, η όποια υστέρηση στον εμβολιαστικό ρυθμό, σύμφωνα με το protothema.gr ερμηνεύεται ως συνάρτηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αφού ο θρησκευτικός πλουραλισμός και οι διακριτές πολιτισμικές της ομάδες δεν ανταποκρίθηκαν με την ίδια ζέση στην εμβολιαστική πρόκληση.

Επιπρόσθετα, ο κατεξοχήν μειονοτικός δήμος του νομού Ροδόπης, ο Δήμος Αρριανών-Φιλλύρας, απέκτησε εμβολιαστικό κέντρο στον οικισμό της Φιλλύρας μόλις στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ενώ τη μεγαλύτερη υστέρηση ως προς την ανταπόκριση στον εμβολιασμό εμφανίζουν οι πληθυσμοί Ρομά στον νομό.

Στον αντίποδα, θετικά φαίνεται πως λειτούργησε ο αποκλεισμός του Εχίνου στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, καθώς άμβλυνε τις όποιες αρχικές ενστάσεις απέναντι στο μέγεθος και τη σφοδρότητα της πανδημίας.

Το πολιτισμικό μωσαϊκό της Θράκης, άλλωστε, έφερε μοιραία στην επιφάνεια και μια στάση συνειδητής αδράνειας που καλλιεργείται απέναντι στον μαζικό εμβολιασμό από «παραεκκλησιαστικούς κύκλους», οι οποίοι δεν απηχούν σε καμία περίπτωση την Εκκλησία της Ελλάδος ή τις επίσημες, θεσμικές εκφράσεις των άλλων δογμάτων και θρησκειών στην περιοχή.

Τροχοπέδη τα… πέναλτι

Πάντως προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση και σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι εμβολιαστικές καταγραφές στα mega centers που έχουν αναπτυχθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο και τα Ιωάννινα οριακά ανταποκρίνονται στον πανελλαδικό μέσο όρο.

Παρά την αθρόα προσέλευση που παρατηρείται έξω από τις μεγάλες εμβολιαστικές δομές που έχουν οργανωθεί στο Μαρούσι και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, υπάρχουν ακόμη μεγάλα κομμάτια του αστικού πληθυσμού που δεν έχουν εκκινήσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.

«Τη μάχη με τη δεισιδαιμονία θα την έχεις. Σκοπός είναι να διευκολύνεις στην καθημερινότητα όσους το σκέφτονται σοβαρά», αντιτείνει κορυφαίος ιατρικός παράγοντας, αποτιμώντας ως τροχοπέδη το πέναλτι 16 ημερών σε περίπτωση μη προσέλευσης ή ακύρωσης του ραντεβού, λαμβάνοντας υπόψη τον νέο τρόπο ζωής σε καιρούς πανδημίας.

Οι πρωταθλητές

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 84,48%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 78,50%
ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 77,99%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 74,83%
ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 84,48%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 78,50%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 89,15%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 77,31%
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 77,99%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 74,83%
ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 77,99%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 74,83%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ

Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 61,63%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 53,01%
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 62,33%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 56,19%
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 70,04%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 56,61%

Οι… μετεξεταστέοι

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 24,11%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 20,09%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 32,11%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 23,24%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 39,75%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 29,73%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 35,39%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον 1η δόση): 37,74%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 27,47%

πηγη

Ν. Πιερίας: Τα άρθρα του Μήνα

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]