Δήμος Δίου-Ολύμπου: Θα γίνουν αλλαγές “χρήσης γης” στον Δήμο;

Ο Δήμαρχος απαντά σε πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο όπως οι αλλαγές στη “χρήση γης” που επιθυμούν οι συνδημότες μας να γίνουν σ όλον τον Δήμο και κυρίως στον Αν. Όλυμπο, όπως επίσης το γνωστό θέμα “Μπαγκλαντές” που μπορεί να αλλάξει τη Λεπτοκαρυά αν πραγματικά και σοβαρά ασχοληθεί η Δημοτική Αρχή για την σωστή λύση του ή αν θα το αφήσει και αυτή να διαιωνίζεται.

Ερώτηση: Ένα θέμα που σίγουρα απασχολεί όλους τους δημότες του δήμου μας, κυρίως όμως τον Ανατολικό Όλυμπο και το Λιτόχωρο είναι η “αλλαγή χρήσης γης”. Απ ότι γνωρίζουμε μπορεί ο Δήμος να ζητήσει από το κράτος “αλλαγή χρήσης γης” κάθε 25 χρόνια. Ήδη είχαμε αυτό το δικαίωμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία μάλλον δεν ασχολήθηκε μ αυτό το θέμα.

Για παράδειγμα στη Λεπτοκαρυά υπάρχει σε μεγάλο μέρος και μάλιστα μέχρι το κύμα περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως γεωργική περιοχή και αυτό είναι αστείο τη σημερινή εποχή. Επίσης δεν έχει το δικαίωμα στον παράπλευρο δρόμο της εθνικής αλλά και στον επαρχιακό δρόμο Λεπτοκαρυάς-Παλιάς Λεπτοκαρυάς να επενδύσει κάποιος δημότης αλλά και μη δημότης σε μια μικρή επιχείρηση ή βιοτεχνία ή κάποιο συνεργείο κλπ. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σ όλο τον ανατολικό Όλυμπο και σίγουρα και στο Λιτόχωρο και πιστεύω και στον πρώην Δήμο Δίου.

Απάντηση: Η απάντηση που θα σου δώσω είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την προσέξεις. Τόσο η Δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου αλλά και του Λιτοχώρου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σ αυτό τον τομέα και υπάρχουν πολλές ανομοιομορφίες όσον αφορά τη χρήση γης. Εμείς εδώ στο Λιτόχωρο έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις ζώνες οικιστικού ελέγχου τις περιβόητες ΖΟΕ, εσείς στον Ανατολικό Όλυμπο έχετε μεγάλο πρόβλημα μ αυτές τις εκτάσεις στις οποίες δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.

Ο Δήμος μας λοιπόν από πέρσι το καλοκαίρι υπέβαλε αίτημα και τεχνική έκθεση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την Δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου και του Λιτοχώρου με βαθμό πολύ υψηλής προτεραιότητας και ζητάει ένταξη στα τοπικά χωρικά σχέδια και για την Δ.Ε. Δίου με μέτριας προτεραιότητας βαθμό διότι εκεί έχει τελειώσει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.

Ερώτηση; Τι είναι τα τοπικά χωρικά σχέδια – για να ανtιλαμβάνονται οι συνδημότες μας τις έννοιες;

Απάντηση: Είναι η δυνατότητα που έχει ο Δήμος πλέον, με χρηματοδότηση όμως από την Πολιτεία να προχωρήσει σε μελέτη αναδιάταξης των χρήσεων γης. Εκει θα δούμε σε τι αλλαγές της χρήσης γης θα προχωρήσουμε σε κάθε περιοχή διότι είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στον τόπο μας. Στο μεν Λιτόχωρο οι ΖΟΕ οριοθετήθηκαν το 1989 , σε σας εκεί έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια και δεν έχει τελειώσει το σχέδιο πόλης , είναι σε εκκρεμότητα, έχει τελματώσει. Πιστεύουμε ότι αν στους επόμενους μήνες ο Δήμος μας καταφέρει να ενταχθεί στα τοπικά χωρικά σχέδια θα έχουμε στα χέρια μας ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο .Θα πρέπει να ξέρεις ότι από τη δικιά μας τη μεριά , κάναμε ότι μπορούσαμε για τις δύο αυτές Δημ.Ενότητες.

Αν όλα πάνε καλά λοιπόν με αυτό το εργαλείο που θά χουμε στα χέρια μας θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την περιοχή μας και ειδικότερα την παραλιακή μας ζώνη.

Και θα πάω κι ένα βήμα παραπέρα. Τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε ένας νέος νόμος ο οποίος θα μας δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ο Δήμος σε ρυμοτομούμενους χώρους υπό κάποιες προυποθέσεις.για παράδειγμα αν κάπου δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση τα τελευταία 5 χρόνια, αν έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία πράξη εφαρμογής κλπ. Για να μπορέσει ο Δήμος να το πετύχει αυτό θα πρέπει στις συγκεκριμένες περιοχές να υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Προχθές στο Δημοτικό συμβούλιο εμείς ψηφίσαμε για την κοινότητα του Λιτοχώρου και για την κοινότητα Λεπτοκαρυάς μία πίστωση των 10.000 ευρώ ώστε να συντάξουμε για την κοινότητα της Λεπτοκαρυάς ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να διορθώσουμε καταστάσεις στη Λεπτοκαρυά που χρονίζουν εδώ και 20-25 χρόνια.

Ερώτηση: Τι γίνεται στις υπόλοιπες κοινότητες του Αν. Ολύμπου; Για τον Πλαταμώνα για παράδειγμα που ήταν κάποτε ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός της Βόρειας Ελλάδας:

Απάντηση: Για τον Πλαταμώνα ήδη έχουμε τροχιοδρομήσει το επιχειρησιακό σχέδιο και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια αποτελέσματα.

Ερώτηση: O Δήμος μας δεν είναι ένας συνηθισμένος Δήμος με παραλίες κλπ. Έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακτής, σημαντικούς και πολύ γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είμαστε δίπλα στην Εθνική οδό ,με σιδηρόδρομο, με πολύ καλό κλίμα και έναν θησαυρό που μόνο εμείς έχουμε δίπλα μας , τον Όλυμπο, ο οποίος είναι πασίγνωστος παγκοσμίως και δυστυχώς έχουμε αποτύχει μέχρι στιγμής να εκμεταλλευτούμε, έστω το όνομά του. Δε βάζω προς το παρόν το θέμα Όλυμπος, απλά επισημαίνω τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε στον Δήμο απλά και μόνο διότι βρισκόμαστε δίπλα στον τεράστιο θησαυρό,τον εθνικό θησαυρό που λέγεται Όλυμπος και σίγουρα πρέπει κάποια στιγμή προσεκτικά και με σεβασμό να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τον τόπο μας χρησιμοποιώντας όλα τα “όπλα” που διαθέτουμε.

Απάντηση: Είναι πολύ ισχυρό “όπλο” ο Όλυμπος, όμως ένα παιχνίδι παίζεται όταν οι όροι του παιχνιδιού είναι γνωστοί. Από τη στιγμή που το Προεδρικό διάταγμα δεν είναι ακόμα γνωστό, είμαστε σε αναμονή αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Συνεχίστε!! Διαβάστε ολόκληρο το θέμα πατώντας εδώ…

Σχετικά Άρθρα


© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]