Όταν είσαι Δημ.Σύμβουλος και κριτικάρεις τη Διοίκηση, τότε πρόσεχε ακόμη και το πού σταθμεύεις…

| ,

Όταν είσαι Δημ.Σύμβουλος και κριτικάρεις…

Είναι ωραίο και σχετικά εύκολο να είσαι Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης στον Δ.Κατερίνης. Το έργο σου είναι πολύ εύκολο και με λίγες ευθύνες. Δεν πράττεις, απλώς ασκείς κριτική.
Και βέβαια, είναι εύκολο να ισχυρίζεσαι, εμμέσως, ότι αδικήθηκες εσύ και η αντιπολιτευτική παράταξη στην οποία ανήκεις, αφού δεν είσαι σήμερα στη Διοίκηση του Δήμου. Και να επαίρεσαι ότι την επόμενη φορά, αυτός ο λαός που δεν ήξερε τι ψήφιζε και επομένως δεν σε ψήφισε, τελικά θα σε στείλει στα δημοτικά έδρανα της Συμπολίτευσης.
Ίσως να είναι ξεκούραστο και χωρίς κόπο το να παρατηρείς γύρω σου, να βρίσκεις κάτι που δεν σου αρέσει και να μην προφταίνεις να κριτικάρεις τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Είναι μάλλον άνετο το να βγαίνεις στους δρόμους, στις πλατείες, στις παραλίες κλπ., να βρίσκεις κάτι που δεν πάει καλά, να επιστρέφεις στο σπίτι σου, να γράφεις εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της Δημοτικής Αρχής και να στέλνεις Δελτία Τύπου με τον σωρό… Δελτία Τύπου, που μπορεί, για κάποια παράταξη, να είναι και αριθμημένα, έτσι για να μη χάσεις και τον λογαριασμό… Για να δείχνεις στον κόσμο ότι κάνεις παραγωγική δουλειά.
Είναι χαλαρωτικό, μα πολύ χαλαρωτικό, το να ξυπνάς το πρωί και, εν μέσω καραντίνας, ίσως και αναδουλειάς, να σκέφτεσαι ίσως και να αναρωτιέσαι: Σήμερα τι να γράψω για τη Δημοτική Αρχή; Πόσες πέτρες να πετάξω; Να πετάξω πετραδάκια ή κοτρόνες; Βλήματα; «Βόμβες»; Τι;

*

Το ότι ασκείς όμως κριτική στη Δημοτική Διοίκηση, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι άγιος… Το ότι πετάς πέτρες, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι αναμάρτητος… Το ότι κουνάς το χέρι σου και το δάχτυλό σου εδώ κι εκεί, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι καλύτερος απ’ αυτούς που κριτικάρεις. Πιθανόν να είσαι και κάποι χιλιόμετρα πίσω τους…
Κι όταν κάνεις εσύ κριτική στους άλλους, ιδιαίτερα όταν αυτοί οι άλλοι θεωρούνται ότι είναι οι εκλεκτοί του λαού για να διοικούν τον Δήμο Κατερίνης, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ έχεις δικαίωμα να παρανομείς. Δεν κρίνονται μόνο οι άλλοι. Κρίνεσαι κι εσύ.
Για παράδειγμα, είναι εύκολο, ευκαίρως ή ακαίρως, να μιλάς για δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Είναι εύκολο να λες ότι συμπαρίστασαι στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και στις οικογένειές τους. Είναι εύκολο να βγαίνεις φωτογραφίες μαζί με άτομα Ειδικών Αναγκών, μαζί με αναπήρους. Είναι εύκολο, μπροστά στις κάμερες ή στους φωτογραφικούς φακούς, να σκορπάς χαμόγελα όταν βρίσκεσαι δίπλα σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Και να το παίζεις συμπαραστάτης τους.
Αλλά, τελικά, αν εσύ είσαι μόνο για το φαίνεσθαι, τότε η ίδια η ζωή μπορεί και να σε ξεμπροστιάζει. Διότι τότε όλα αυτά είναι για το θεαθήναι, για τα «μάτια του κόσμου», για το τυπικό του θέματος. Κι έρχεται η στιγμή που αποδεικνύεις εμπράκτως και με ντοκουμέντα ότι δεν σέβεσαι τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ιδιαίτερα δε τα Άτομα με Αναπηρίες που είναι καθηλωμένα στα καροτσάκια τους.
Και σε βλέπουμε, ξαφνικά, να μη σέβεσαι τους ανάπηρους συνανθρώπους σου και να σταθμεύεις όχι μόνο πάνω στο πεζοδρόμιο αλλά και σε σημείο που αποτελεί είσοδο και έξοδο για τα αναπηρικά καροτσάκια.

*

Το φαντάζεσαι να βρισκόταν, στη θέση του, π.χ. ένας Αντιδήμαρχος του Δ.Κατερίνης και να ανέβαζε το αυτοκίνητό του σε ένα πεζοδρόμιο και ιδιαίτερα σε σημείο που αποτελεί είσοδο και έξοδο για αναπηρικά καροτσάκια;
Φανταζόμαστε τι θα έγραφες εσύ σε Δελτίο Τύπου που θα το έστελνες τάχιστα και με σκληρή κριτική. Περίπου θα έλεγες: «Δεν ντρέπεται; Κλείνει τη ράμπα των ΑμεΑ; Αίσχος! Κλπ., κλπ.»… Και δεν θα μας έκανε και εντύπωση αν ακούγαμε από το στόμα σου να ζητάς μέχρι και παραίτηση αυτού του Αντιδημάρχου που διέπραξε το πράγματι σοβαρό ατόπημα.
Είναι ωραίο λοιπόν και σχετικά εύκολο να είσαι Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης στον Δ.Κατερίνης. Και ίσως να είναι ξεκούραστο και χωρίς κόπο το να παρατηρείς γύρω σου, να βρίσκεις κάτι που δεν σου αρέσει και να κριτικάρεις τη σημερινή Δημοτική Αρχή της Κατερίνης.
Είναι εξαιρετικά εύκολο το να το «παίζεις» Εισαγγελέας και Δικαστής μαζί, να το «παίζεις» άτεγκτος και αναμάρτητος, να το «παίζεις», εκ του ασφαλούς, υπερασπιστής του λαού και του τόπου.

*

Αλλά, τελικά, με όλα αυτά που προαναφέραμε, ισχύει και εδώ η ελληνική λαϊκή ρήση: «Θέλει η ‘‘τέτοια’’ να κρυφτεί αλλ’ η χαρά δεν την αφήνει». Κι όταν βρίσκεις την ευκαιρία να παρανομήσεις, τότε δεν κρατιέσαι, τότε δεν βλέπεις μπροστά σου ούτε ΑμεΑ, ούτε τίποτα. Τότε παρανομείς… Τότε γίνεσαι παράδειγμα όχι προς μίμηση αλλά προς αποφυγήν…
Και μετά την παρανομία, μπορείς να παίρνεις ξανά το αυτοκίνητό σου και να πηγαίνεις σπίτι σου και να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου και μέσα από εκεί να βγάζεις τα εσώψυχά σου και να πετάς πέτρες και βλήματα γι’ αυτή την «τόσο κακή Δημοτική Αρχή» και να μπορείς ίσως να ισχυρίζεσαι, εμμέσως ή αμέσως, ότι εσύ και οι συνάδελφοί σου στην Αντιπολιτευτική παράταξη που ανήκεις, αν ήσασταν στη Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης θα τα κάνατε τόσο καλά, μα τόσο καλά…
Εάν λοιπόν νομίζεις ότι, ως Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Δ.Κατερίνης, αυτή πρέπει να είναι η στάση σου για τον εαυτό σου, για τους φίλους σου αλλά και για τους άλλους, ε τότε νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν πιο σοφές ρήσεις απ’ αυτές που λέει ο λαός μας: «Έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρεις»! Και «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες»!

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]