Αλθαία-Δενδρομολόχα ή Νερομολόχα: Σύμμαχος του ανοσοποιητικού ενάντια στα μικρόβια

| ,

Αλθαία-Δενδρομολόχα ή Νερομολόχα: Σύμμαχος του ανοσοποιητικού ενάντια στα μικρόβια
Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Ευάγγελος Μπαλκόνης- Ερευνητής βοτάνων.

Η αλθαία (δενδρομολόχα ή νερομολόχα) ανθίζει το Καλοκαίρι για μεγάλη χρονική περίοδο αντέχει στη ζέστη και στην ξηρασία και συναντάται παντού στην Ελλάδα. Έχει χνου­δωτό, όρθιο στέλεχος, στρογγυλά, οδοντωτά, γκριζοπράσινα φύλλα, κοκκινωπά ή λευκά λουλούδια.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Είναι χρήσιμη σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειάζεται μαλακτική επίδραση. Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικά προβλήματα και συστήνεται ιδιαίτερα σε όλες τις φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, όπως

φλεγμονές του στόματος,
ουλίτιδα,
γαστρίτιδα,
πεπτικό έλκος,
εντερίτιδα και
κολίτιδα καθώς επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, το βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα.
Επίσης βοηθά σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές, πόνους μυών και τενόντων. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα. Για την ουρηθρίτιδα και την άμμο στο ουροποιητικό σύστημα τα φύλλα της Αλθαίας είναι πολύ καταπραϋντικά.

Γενικά αυτό το φυτό είναι πολύ καταπραϋντικό για οποιονδήποτε ερεθισμό των βλεννογόνων μεμβρανών του σώματος. Στην αλθαία αποδίδονται και ανοσοποιητικές ιδιότητες, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέ­φουν τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό.

Χρήση:
Λαμβάνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι ρίζες της διαθέτουν μία κολλώδη ουσία, η οποία απορροφά το νερό, διογκώνεται και σχηματίζει μια προστατευτική ζελατίνη.

Η ζελατίνη αυτή ανακουφίζει και προστατεύει από τα κοψίματα, τις εκδορές, τα εγκαύματα και τις πληγές, ενδείκνυται για τις κιρσώδεις φλέβες και τα εξωτερικά έλκη όπως αποστήματα και δοθιήνες.

Οι πολτοποιημένες ρίζες του μπορούν να χρησιμοποιη­θούν εξωτερικά ως επουλωτικό και ξηραντικό κατάπλασμα το οποίο απλώνεται στην πάσχουσα περιοχή ζεστό, συμ­βάλλοντας στη θεραπεία των φλεγμονών.

Περισσότερα θέματα για Βότανα πατήστε εδώ …

Πηγή άρθρου: www.healthweb.gr

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]