“Μνήμη, πίστη και νοσταλγία στον χρόνο”
Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, ο Κολινδρός πανηγυρίζει την Αγία Θεοδώρα της Αλεξάνδρειας. Στον ιερό ναό της, που δεσπόζει σήμερα μεγαλόπρεπος, αντηχούν όχι μόνο οι ψαλμοί και οι προσευχές, αλλά και οι μνήμες μιας πορείας δεμένης με κόπο, πίστη και συλλογικό αγώνα.
Δεν γνωρίζουμε πώς και πότε αποφασίστηκε στον Κολινδρό να χτιστεί ναός αφιερωμένος σε αυτήν την αγία από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι παλαιότεροι θυμούνται όμως τον παλιό ναό, λιτό αλλά αγαπημένο, που στέκονταν στο ίδιο σημείο και υπήρξε για χρόνια τόπος προσευχής και παρηγοριάς. Στις 16 Μαΐου 1966 ο ναός εκείνος γκρεμίστηκε, όταν το χτίσιμο του νέου είχε ήδη προχωρήσει.
Ο νέος ναός, έργο μεγαλεπήβολο για τα μέτρα της εποχής, ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα, επί εφημερίας του μακαριστού π. Αθανασίου Πλατσά. Χτιζόταν σιγά-σιγά, με υπομονή και μεράκι, αγκαλιάζοντας τον παλιό ναό ώσπου να ολοκληρωθεί. Στις πέτρες των τοίχων αποτυπώθηκε ο ιδρώτας τεχνιτών από όλον τον Κολινδρό. Άνθρωποι που «πολεμούσαν» την πέτρα για να στήσουν θεμέλια πίστης. Παράλληλα, η εκκλησιαστική επιτροπή αλλά και οικογένειες και παρέες οργάνωναν εράνους, συγκεντρώνοντας τα πρώτα χρήματα για να υψωθεί αυτό το έργο-σύμβολο.
Πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια και εικόνες, που διασώθηκαν και φυλάσσονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν την πολύχρονη ύπαρξη του ναού και συνδέουν το παρόν με την παλιά του ιστορία. Είναι σιωπηλοί μάρτυρες πίστης, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη των γενεών που πέρασαν πριν από εμάς.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 21 Σεπτεμβρίου 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βαρνάβα, σφραγίζοντας με χαρά και δέος μια συλλογική προσπάθεια χρόνων. Έκτοτε, στον ναό αυτό πρόσφεραν τις πνευματικές τους υπηρεσίες σεβαστοί ιερείς, αφήνοντας ο καθένας το δικό του αποτύπωμα με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός της Αγίας Θεοδώρας της εν Αλεξανδρεία στον Κολινδρό είναι, απ’ όσο γνωρίζουμε, ο μοναδικός ναός αφιερωμένος στην Αγία αυτή σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενορία, που φέρει το προνόμιο να τιμά με ναό μια αγία της οποίας η μνήμη σπάνια εορτάζεται σε άλλες τοπικές εκκλησίες.
Σήμερα, ο ναός της Αγίας Θεοδώρας δεσπόζει στην καρδιά του Κολινδρού σαν μάρτυρας πίστης και ενότητας. Κάθε πανήγυρη δεν είναι μόνο θρησκευτική μνήμη αλλά είναι και αναπόληση εκείνων των ανθρώπων που με τα χέρια, τον ιδρώτα και την αγάπη τους έδωσαν σχήμα στην πίστη.
Ο ήχος της καμπάνας του, αύριο, θα ενώσει ξανά παρελθόν και παρόν, και στις ψαλμωδίες θα ακουστεί, αθόρυβα, η φωνή όλων εκείνων που έκτισαν όχι μόνο έναν ναό, αλλά και μια ζωντανή μνήμη στον χρόνο!
Χρόνια πολλά!









