Σε μια πιο εκλογικευμένη διαχείριση των περιπτώσεων αγροτών που θα επωφεληθούν των μέτρων ανακούφισης από τα προβλήματα που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός, δείχνει να προσανατολίζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες θέλουν την δυσαρέσκεια των αγροτών για τον μέχρι στιγμής αποκλεισμό από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού να φθάνει στο μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου και επαναδρομολογείται μια διεύρυνση των περιπτώσεων ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι θα τύχουν ειδικότερης μεταχείρισης.

Το παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι τουλάχιστον άλλοι 100 ΚΑΔ θα προστεθούν στους επωφελούμενους από τις ρυθμίσεις για τα 800 ευρώ προς μισθωτούς και ελεύθερους επαγελματίες.

Όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda πιο κοντά στο συγκεκριμένο μέτρο είναι οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι παραγωγοί αμνοεριφίων, οι οποίοι ήδη ζημιώνονται από το «πάγωμα» της συγκεκριμένης αγοράς λίγο πριν το Πάσχα. Εδώ το θέμα είναι να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν απούλητα αρνιά, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει γι’ αυτό το λόγο.

Για τους υπόλοιπους αγρότες, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι να ενταχθούν όπως και οι άλλες επιχειρήσεις στη ρύθμιση που προβλέπει τετράμηνη παράταση στην τακτοποίηση φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από τον Μάρτιο και μετά. Μια τέτοια λύση, εκτός του ότι θα απελευθέρωνε ρευστότητα -εν όψει εαρινών σπορών και άλλων αγροτικών εργασιών- θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό και την υλοποίηση των επενδυτικών φακέλων που έχουν πάρει έγκριση και κολλάνε στην κάλυψη ενός μέρους της ίδιας συμμετοχής.