Με 31 χρόνια εμπειρίας στα φρέσκα θαλασσινά η Mega Ostrakon από τον Μακρύγιαλο Πιερίας βλέπει συχνά τα είδη της σε γκουρμέ εστιατόρια του εξωτερικού.

«Σερβίρει» τα όστρακα του Θερμαϊκού Κόλπου στα εστιατόρια της Ρώμης, της Βαρκελώνης, του Παρισιού και των Καννών, κάνοντας γνωστούς τους θησαυρούς του ελληνικού βυθού σε απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές.

Με 31 χρόνια εμπειρίας στα ζωντανά θαλασσινά οστρακοειδή η Mega Ostrakon από τον Μακρύγιαλο Πιερίας βλέπει συχνά τα είδη της, από μύδια, στρείδια, χτένια και καλόγνωμες μέχρι κυδώνια, αχιβάδες και φούσκες, να γίνονται οι πρωταγωνιστές σε γκουρμέ πιάτα στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Αν και η έδρα της βρίσκεται στον Μακρύγιαλο, η…ψυχή της είναι ένας Θεσσαλονικιός από τη Νέα Κρήνη, ο Δημήτρης Μεγασθένης, με μνήμες θαλασσινές, που μετατράπηκαν σε επιχείρηση το 1989.

Αυτή την περίοδο η εταιρεία επικεντρώνεται στην εμπορία και μεταποίηση των οστρακοειδών, καθώς μέσα στην κρίση έκανε ένα μικρό διάλειμμα από την παραγωγή. Στο επόμενο διάστημα όμως σχεδιάζει να επανέρθει στο παραγωγικό κομμάτι και μάλιστα προχωρώντας σε πιο εκλεκτά θαλασσινά εδέσματα, τα οποία και θα τυποποιεί, σε μια προσπάθεια να ανοίξει νέες και πιο μακρινές αγορές.  Σήμερα το 80% του τζίρου της πραγματοποιείται στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 20% στην Ελλάδα, αν και τελευταία και η ελληνική αγορά διευρύνεται, χάρη στην ανάπτυξη του τουρισμού. Διαθέτει δε περί τα 15 διαφορετικά είδη (οστρακοειδή, καρκινοειδή και εχινόδερμα) και 40 κωδικούς, που προέρχονται μεταξύ άλλων, εκτός από τον Θερμαϊκό Κόλπο, από την Αλεξανδρούπολη, τον κόλπο της Καλλονής, τον Μαλλιακό και άλλες θαλάσσιες περιοχές ανά την Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν οστρακοειδή και τα εκτιμούν, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο με τους Έλληνες» λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Μεγασθένης.

Η ψαράδικη οικογένεια και  τα δρομολόγια στην Ιταλία

Ο Δημήτρης Μεγασθένης κατάγεται από ψαράδικη οικογένεια της Νέας Κρήνης. Από τον πατέρα του, που ήταν έμπορος ιχθυηρών, μέχρι τους υπόλοιπους συγγενείς, που έβγαιναν με τα αλιευτικά στη θάλασσα, ήρθε από μικρός σε επαφή με τα όστρακα, που βρίσκονταν πολύ συχνά στο οικογενειακό τραπέζι. Μάλιστα, θυμάται, όταν ήταν παιδί, τον πατέρα του να κατεβαίνει κάθε Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να πουλήσει τα θαλασσινά του.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣ0ΤΕΡΑ ΕΔΩ