Noni, «το ιερό φυτό που θεραπεύει τα πάντα».

Τα οφέλη του ΝΟΝΙ. Επιστημονική άποψη και έρευνα.

Είναι Γνωστό και με άλλα ονόματα: όπως Morinda citrifolia, Mora de la India, Cheese Fruit, Hai Ba Ji, Hawaiian Noni, κλπ.

Πρόκειται για αειθαλή θάμνο που μπορεί να γίνει και μικρό δένδρο. Θα το βρούμε να μεγαλώνει σε όλες τις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, από τη Νοτιοανατολική Ασία στην Αυστραλία.

Το ονομάζουν «το ιερό φυτό που θεραπεύει τα πάντα» και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του πυρετού, των μολύνσεων, της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας, του άσθματος, των τσιμπημάτων από έντομα και πολλών άλλων ασθενειών. Οι λαοί των περιοχών καταγωγής του το χρησιμοποιούν από εκατοντάδες χρόνια σαν τοπική θεραπεία για πόνους στις αρθρώσεις αλλά και δερματικές παθήσεις.

Επί των ημερών μας το φρούτο του Νόνι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και πολλοί το χρησιμοποιούν σαν γενικό τονωτικό για την υγεία και ως αντικαρκινικό. Πέραν αυτών χρησιμοποιείται και για χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Η επιστημονική άποψη

Οι σύγχρονοι επιστήμονες μέσω ερευνών ανακάλυψαν ότι το Noni είναι ένα από τα πιο πλήρη φυτά καθώς παρέχει φυσικά ευρισκόμενες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, ευεργετικά για τον οργανισμό, αλκαλοειδή και μία ευρεία ποικιλία φυτοχημικών στοιχείων.

Επίσης διασφαλίζει την καλή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από το έντερο και έχει μία ολική θετική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του σώματος, όπως αυτή τηςκυκλοφορίας του αίματος.

Στο εργαστηριακό επίπεδο το Νόνι αποδείχτηκε να έχει αντιοξειδωτική δράση.

Προστατεύει από τοξίνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ διαθέτει ιδιότητες εναντίον διαφόρων καρκινικών όγκων. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, χρειάζεται τα αρχικά αυτά αποτελέσματα να εξεταστούν λεπτομερέστερα σε κλινικό επίπεδο, κυρίως στην αναζήτηση θεραπειών για τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στον άνθρωπο.

Στο Noni βρίσκεται η ουσία Damnacanthal,

η οποία σύμφωνα με IΑΠΩΝΙΚΗ έρευνα απεδείχθη ως η πιο ενεργητική ουσία για την αποδυνάμωση της λεγόμενης λειτουργίας Τ-RAS. Γι’ αυτή τη λειτουργία γνωρίζουμε ότι είναι η κύρια υπεύθυνη για την δημιουργία όγκων και η καταστολή της περιέχει νέες δυνατότητες, τόσο για την προφύλαξη, όσο και για την θεραπεία των όγκων.

Το NCCIH (US National Center for Complementary and Integrative health) χρηματοδότησε έρευνα σχετική με την δράση του Νόνι στον καρκίνο, αναφορικά με την επίδραση πάνω στους όγκους, τα συμπτώματα τους, την ασφάλεια χρήσης του κ.λπ.

Η έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην δράση του Νόνι στον καρκίνο του προστάτη.

Επίσης το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής χρηματοδοτεί προκαταρκτική έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού με Νόνι.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Keio Universίty & Institute of Bίomedίcal Science στην Ιαπωνiα, το Noni μπορεί να βοηθήσει σε προκαρκινικές καταστάσεις.

Επίσης ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης εξήγαγαν θετικά συμπεράσματα για τη χρήση του Noni σε περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων μέσω της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της παραγωγής μακροφάγων κυττάρων και λεμφoκυττάρων. 

Άλλες Ιδιότητες:

Μετριάζει πληθώρα νοσηρών συμπτωμάτων 

Ισχυρό τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος

Ευρέως φάσματος τονωτικό για τον οργανισμό

Αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση

Βοηθά την αντιμετώπιση του στρες, είτε λόγω ασθενειών, είτε εξαιτίας περιβαλλοντολογικών και ψυχολογικών παραγόντων

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση,

και παυσίπονη δράση,

σταματάει την αιμορραγία,

απελευθερώνει τις αναπνευστικές οδούς,

βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου,

βοηθά στο χαμήλωμα της πίεσης,

συμβάλει στην ψυχική ηρεμία,

καθαρίζει το αίμα

«Η ιατρική επιβεβαιώνει την εναλλακτική παραδοσιακή άποψη, η οποία εδώ και πολύ καιρό πιστεύει, ότι το τροπικό φυτό Noni έχει πολλές ιαματικές ιδιότητες. Η απόδειξη από τα εργαστήρια:
Ουσίες του φυτού Noni καταστρέφουν το 89% των βακίλων της φυματίωσης. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα πως λειτουργεί ο μηχανισμός επίδρασης των ουσιών Noni»

Το άγριο φυτό Noni έχει 800 διαφορετικά ένζυμα απ’ ότι ο ανανάς και επιδρά γι’ αυτό το λόγο κατ’ ευθείαν με την ενεργοποίηση περίπου 2.000 ενζύμων της βιοχημικής ζωικής διεργασίας.

Τα ένζυμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μόνο συντελεστές της πέψης.

Είναι καταλύτες χωρίς τους οποίους καμία ζωή δεν θα ήταν δυνατή και χρειάζονται πολλούς παράλληλους παράγοντες για να ενεργοποιηθούν. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται 10.000 διαφορετικά ένζυμα για να ζει. Μέχρι στιγμής είναι γνωστά μόνο τα 1.700 και η επιστήμη ερευνά στο πρωτογενές επίπεδο νέους συσχετισμούς μεταξύ διαφόρων φυσικών βιομηχανισμών.

Στο Noni συναντούνται όχι μόνο εξαιρετικά υψηλά αποθέματα ενζύμων, αλλά και σχεδόν όλοι οι παράλληλοι παράγοντες που χρειάζεται για την ενεργοποίηση των ενζύμων, όπως επίσης πολλές ουσίες οι οποίες απελευθερώνουν το μάξιμουμ της ενζυματικής δραστηριότητας. Τα ένζυμα δεν επιδρούν κατ’ ευθείαν, αλλά είναι εργαλεία του οργανισμού για τη διατήρηση της ισορροπίας της υγείας.

Μία άλλη εξαιρετικά σημαντική ουσία κατ’ ευθείαν επίδρασης που περιέχει το Noni

και που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστη και η οποία αποδεδειγμένα είναι εξαιρετικής σημασίας για την καλή υγεία είναι η Xeronίn (ξερονίνη). Ειδικά στον καρπό του Noni συναντά κανείς υψηλές συγκεντρώσεις Proxeronin & Proxeronase, από τις οποίες σχηματίζεται η Xeronίn.

Έτσι η παραγόμενη Xeronίn μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως και σχηματίζει πολλές νέες υποδομές, οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας για τη λειτουργία των κυττάρων.

Μόνο αν υπάρχει Xeronίn με επάρκεια στο σώμα μπορούν τα κύτταρα θα αναπλάθονται κάθε 100 ημέρες. Το Xeronίn είναι για τα κύτταρα ιδιαίτερα σημαντικό, αφ ‘ενός μεν για την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το κύτταρο, αφ ‘ ετέρου δε για την απομάκρυνση βλαβερών ουσιών και τέλος για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ένα εξαιρετικά ενεργό στοιχείο πού περιέχεται στο Noni είναι η υψηλή συσσώρευση Serotonin,

το οποίο βοηθά, όχι μόνο στην ψυχική ισορροπία, αλλά είναι και μία σημαντική παράμετρος τού συνολικού μεταβολισμού και της ενδoσωματικής παραγωγής ορμονών. Νεότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι χαμηλή ποσότητα Serotonin, σχετίζεται με την επιθετικότητα και το καταστροφικό στρες.

Στο βιβλίο του ο Dr. Neil Solomon αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 50 γιατρούς, σε 10.000 χρήστες Noni με τα εξής αποτελέσματα:

Κάπνισμα: σταμάτησε με επιτυχία 58% σε αριθμό 452 χρηστών 

Αλλεργία: ελάττωσε τα συμπτώματα με επιτυχία 78% σε αριθμό 948 χρηστών 

Σεξουαλικότητα: αύξηση απόλαυσης με επιτυχία 87% σε αριθμό 1.608 χρηστών

Αντιγήρανση: επιτυχία 78% σε αριθμό 148 χρηστών

Πόνοι, πονοκέφαλοι: μείωση συμπτωμάτων με επιτυχία 88% σε αριθμό 4.231 χρηστών

Αρθρίτις: μείωσε τα συμπτώματα με επιτυχία 81 % σε αριθμό 719 χρηστών

Παχυσαρκία: χάσιμο βάρους με επιτυχία 75% σε αριθμό 2.841 χρηστών

Αναπνευστικό: βελτίωση με επιτυχία 77 % σε αριθμό 2.854 χρηστών

Νεφρά: βελτίωση με επιτυχία 67% σε αριθμό 2.372 χρηστών

Κατάπτωση: μείωση συμπτωμάτων με επιτυχία 77% σε αριθμό 807 χρηστών

Διαβήτης Ι και ΙΙ: με επιτυχία 84% σε αριθμό 2.773 χρηστών

Υψηλή πίεση αίματος: ελάττωσε συμπτώματα με επιτυχία 85% σε αριθμό 938 χρηστών

Καρδιακές παθήσεις: ελάττωσε συμπτώματα με επιτυχία 80% σε αριθμό 1,123 χρηστών

Πέψη: βελτίωση με επιτυχία 89% σε αριθμό 1.593 χρηστών

Ενέργεια: αύξηση με επιτυχία 92% σε αριθμό 8.327 χρηστών

Τακτική λήψη ΝΟΝΙ επιτρέπει στο σώμα μία φυσιολογική συντεταγμένη νέα ανάπτυξη κυττάρων.

Τα αποτελέσματα είναι:

 Οι ελεύθερες ρίζες αποδιώκονται
 Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται
 Η ισορροπία των οξέων και των βάσεων αποκαθίσταται
 Ουσίες – αγγελιαφόροι στις μεμβράνες των κυττάρων ενεργοποιούνται, έτσι ώστε να εισάγουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα, ιδιαίτερα στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Με την τακτική κατανάλωση Noni προξενείται στο σώμα σε μοριακό επίπεδο, δημιουργία κυττάρων αρίστης ποιότητας και κατάστασης. Οι λεπτές κυτταρικές μεμβράνες γίνονται πιο ευκίνητες και τα ανοίγματα που επιτρέπουν τη διέλευση των θρεπτικών ουσιών, γίνονται μεγαλύτερα. Αυτός ο τρόπος δράσης είναι μοναδικός, μιας και δεν είναι γνωστός κάποιος άλλος καρπός ή κάποια τροφή γενικότερα, που να έχει αυτές τις ιδιότητες.  

Χρειάζεται κάποια προσοχή;

Ναι, σε όσους λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα (λόγω καλίου) και όσους παίρνουν φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Επειδή για τον μη ειδικό δεν είναι εύκολο να γνωρίζει, καλό είναι όσοι παίρνουν συστηματικά τέτοια φάρμακα να ενημερώσουν το γιατρό τους.

Χρειάζεται μόνο να ληφθεί υπόψη ότι περιέχει αρκετό κάλιο, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια.

Τέλος το Νόνι πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες που εγκυμονούν καθώς και όσες θηλάζουν (δεν γνωρίζουμε πολλά γύρω από αυτό αλλά παραδοσιακά το Νόνι χρησιμοποιήθηκε από τις ιθαγενείς για να προκαλέσει αποβολή)

Μπορώ να δώσω στα παιδιά;

Βεβαίως. Και μάλιστα με σημαντικά οφέλη. Το Νόνι έχει υποβληθεί σε επίσημη αξιολόγηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βρέθηκε να είναι ασφαλές και αποδεκτό για κατανάλωση από τον άνθρωπο. (European Commission 2002).

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις που το Νόνι συνδέθηκε με κάποιες παρενέργειες, λεπτομερής περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι δεν υφίσταται θέμα.

Συνήθως το φρούτο του μικρού αυτού δένδρου, συνδυάζεται με άλλα φρούτα όπως το σταφύλι για να κάνουν χυμό στον οποίο προστίθενται και άλλα συστατικά. Εκτός των χυμών, υπάρχουν παρασκευάσματα από τα φρούτα του ή και τα φύλλα της morinda, που διατίθενται σε κάψουλες και χαπάκια.

Τέλος ο ενδιαφερόμενος για αυτό μπορεί να το βρει και σαν τσάι. 

“Τροφή”: Εδώ θεωρώ απαραίτητο να σας ενημερώσω πως τα ροφήματα, ακόμη και τα συμπληρώματα τύπου χυμών-υγρών που κυκλοφορούν, κατά την άποψή μου, ΔΕΝ είναι έμπιστα και κατάλληλα για την υγεία μας, καθώς πολύ απλά για να διατηρηθούν μέχρι να φτάσουν σε εμάς χρειάζονται ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΆ και ποιος θέλει να καταναλώσει κάτι για την υγεία του που να περιέχει συνθετικά συστατικά; Συντηρητικά – Πρόσθετα, μία ωρολογιακή βόμβα Διαθέτω βιολογικό πιστοποιημένο νόνι, ως συμπλήρωμα διατροφής σε συνδυασμό με Acai berry και ρόδι (και τα 3 σε μία κάψουλα, που σημαίνει και ισχυρός αντικαρκινικός συνδυασμός, συν τοις άλλοις)!! 

Ένας συνδυασμός σπουδαίων υπερτροφών που αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, την ερωτική διάθεση, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, βοηθάει ιδιαίτερα στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, και μας προσφέρει καλύτερη υγεία! 

Προσφέρουν πολλαπλά οφέλη όπως: τόνωση του οργανισμού, αντιφλεγμονώδης δράση, ενίσχυση ανοσοποιητικού, αντικαρκινική δράση, βελτίωση της δομικής και της λειτουργικής κατάστασης των κυττάρων.

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκομίσετε τα οφέλη τους επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Share this post

Unink tatoo

Περιγιάλι στην Ολυμπιακή Ακτή