ΕΦΚΑ: Oλοκληρώθηκε η εκκαθάριση του 2017 αναρτήθηκαν ειδοποιητήρια Οκτωβρίου, ξεκινούν αιτήσεις διαγραφής παλαιών ασφαλιστικών οφειλών.

Όπως υποστηρίζει ο ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών έτους 2017 και θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την Παρασκευή (7/12/2018)…. Στο μεταξύ αναρτήθηκε στον ιστότοπο ΕΦΚΑ νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης διαγραφής οφειλών έως 31/12/2016 (θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά). Αφορά μεταξύ άλλων και τους επιχειρηματίες και αγρότες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Όπως αναφέρουν οι τρεις αποφάσεις, τις οποίες υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και µέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ αναστέλλονται τα µέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασµοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λ.π.) σε βάρος του οφειλέτη.
Οι τρεις πρώτες ομάδες που θα ευνοηθούν, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις είναι οι νέοι ασφαλισμένοι μετά το 1993 που ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με μπλοκάκι, οι αγρότες που είχαν και κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δημοσιογράφοι με μπλοκάκι.

Οι αμφισβητούμενες οφειλές που αναμένεται να διαγραφούν αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο θα προβλεφθούν οι απαιτούμενες δικλείδες ασφάλειας που θα αποτρέπουν πιθανή εκμετάλλευση των ευνοϊκών διατάξεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αναλυτικά η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα βήματα:
1. Ο ασφαλισμένος – οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
2. Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ το οποίο «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων που τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί και να εκκαθαριστεί το αίτημα.
3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντα και να διασταυρώσουν κρίσιμα στοιχεία ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για την διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.
4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαβιβάζουν στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά μέτρα.

Ανακοίνωση ΕΦΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές
Η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών:
με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας
υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ)

πρόκειται να αναρτηθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο (30/11-1/12/2018).

Τις ίδιες ημερομηνίες θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την Παρασκευή (7/12/2018).

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Share this post

Unink tatoo

Περιγιάλι στην Ολυμπιακή Ακτή