Μετανάστες θα γίνουν οι αγρότες !( φώτο Βίντεο )

Μετανάστες θα γίνουν οι αγρότες !

Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Κατά την επίσκεψη της στα γραφεία του Συνεταιρισμού Αιγινίου την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 η Μπέττυ Σκούφα, Βουλεύτρια Πιερίας -ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Ο Γεώργιος Πολυχρονίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφενδάμης και μέλος της κοινοπραξίας Καπνικών συνεταιρισμών, ο Γρηγοριάδης Ευστάθιος, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφενδάμης, ο Κατσάρας Πασχάλης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνικού Συνεταιρισμού Πιερίας και ο Στάθης Τσιτιρίδης, αγρότης από τα Αλώνια μετέφεραν με ζήλο και ακρίβεια την τοπική επικαιρότητα, τις καθημερινές δυσκολίες και τα παρατράγουδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Γεώργιος Πολυχρονίδης εξέφρασε τους προβληματισμούς του και το θυμό της αγροτικής κοινότητας όσον αφορά την δυσλειτουργία του ΕΛΓΑ !

Μάλιστα τόνισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματική αποτίμηση των ζημιών επειδή ο ΕΛΓΑ στέλνει ανειδίκευτους γεωπόνους χωρίς πραγματική εμπειρία και η ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προσδοκίες αλλά ούτε και στις υποχρεώσεις που έχει ο ΕΛΓΑ.

Με λίγα λόγια συνόψισε ο Γ. Πολυχρονίδης : ” Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι : ή είμαστε ασφαλισμένοι ή δεν είμαστε ”

Σχετικά με αυτό το ζήτημα η κυρία Σκούφα συμφώνησε ότι όντως η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του ΕΛΓΑ είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν έλυσε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ούτε και η τωρινή αν και το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στην Βουλή !

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποζημιώσεων και η ανεπάρκεια της ουσιαστικής στήριξης της κυβέρνησης προς τον αγρότη.

Ο αγρότης έχει ανάγκη ακόμη και από τα λίγα χρήματα που θα του δώσει μια αποζημίωση για να ζήσει την οικογένειά του. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα να αποτρέπει ο κάθε αγρότης τα παιδιά του να ακολουθήσουν το επάγγελμα του. Έτσι ο αγροτικός κόσμος αποτελείται πλέον από αγρότες τρίτης ηλικίας !

Η ελπίδα ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν απομακρύνθηκε μόλις μας ενημέρωσε η κυρία Σκούφα ότι από τα εκατομμύρια που θα έρθουν από το ταμείο ανάκαμψης δυστυχώς λίγα θα πηγαίνουν στην στήριξη του αγροτικού κλήρου. Μάλιστα αντί για ουσιαστική στήριξη στο εθνικό σχέδιο προβλέπονται συνεργασίες και συγχωνεύσεις του μικρού αγροτικού κλήρου.

Όπως πολύ καλά το επισήμανε ο Γ. Πολυχρονίδης : ” Αγροτική χώρα είμαστε ! Εργοστάσια δεν υπάρχουν ! Ούτε μεγάλες βιομηχανίες ! Αν συγχωνευτούν οι αγρότες, θα δουλεύουν μόνο οι 2-3 και οι υπόλοιποι τι θα κάνουν ; Πως θα ζήσουν οι οικογένειες των αγροτών που θα μείνουν από έξω ; Θα γίνουν εργάτες γης ; Ή θα γίνουν και αυτοί μετανάστες ! ”

Έτσι, επειδή η κυβέρνηση όπως φαίνεται δεν μπορεί να συλλάβει τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου σε μια χώρα όπου ο αγρότης είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, πέρα από τον τουρισμό, η μελλοντική ύπαρξη του κλάδου κινδυνεύει….

Σε μια χώρα όπου ο ήλιος, η γη και το κλίμα προσφέρονται για καλλιέργειες υψηλής ποιότητας η αδιαφορία, η άγνοια και η ανικανότητα έφεραν μια τραγική κατάσταση : αγρότες τρίτης ηλικίας καλλιεργούν περιμένοντας με αγωνία, λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, να πάρουν χρήματα από δικαιώματα, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Υπερήφανοι και εργατικοί άνθρωποι είναι ! Όχι ζητιάνοι !

Οπότε σε πρώτη φάση έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν για να μη δουλέψουν τη γη.

Σε δεύτερη φάση έφυγαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας…

Σε τρίτη φάση θα φύγουν και όσοι απομείνουν…

Και η Ελλάδα, αντί να είναι ανεξάρτητη όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, θα γίνει μια χώρα εξαρτημένη από κάθε αγροτικό είδος εισαγωγικής προέλευσης …

Ν. Πιερίας: Τα άρθρα του Μήνα

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]