Εικοσιτρία χρόνια πριν… Όταν ο Όλυμπος καιγόταν επί 20 ημέρες. (Φώτο)

Παρουσίαση θέματος και σχόλια:

Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός

Εικοσιτρία χρόνια πριν… Όταν ο Όλυμπος καιγόταν επί 20 ημέρες

Πέρασαν 23 χρόνια…

Ήταν Πέμπτη 23/7/1998, ώρα 4.20 το απόγευμα, όταν ξέσπασε φωτιά στον Όλυμπο, στη θέση «Κρανιά», σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Η φωτιά αυτή έκαιγε για περίπου 20 μέρες και κατέκαψε πάνω από 10.000 στρέμματα….

Η περίοδος ήταν προεκλογική. Τον Οκτώβριο του 1998 θα γίνονταν Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Νομάρχης, εκείνη την εποχή, ήταν ο Πασχάλης Μπροφίδης. Υποψήφιος Νομάρχης, εκείνη την εποχή, ήταν ο Γιώργος Παπαστεργίου.

Την ίδια εποχή, υπήρχαν πέντε Δήμοι στην Πιερία (Κατερίνης, Λιτοχώρου, Δίου, Αιγινίου και Κολινδρού) αλλά και πάνω από 50 Κοινότητες. Ήδη όμως είχε αποφασιστεί από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο, η συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ιωάννης Καποδίστριας» (Δήμοι Ανατολικού Ολύμπου, Λιτοχώρου, Δίου, Πέτρας, Πιερίων, Κατερίνης, Παραλίας, Ελαφίνας, Κορινού, Πύδνας, Μεθώνης, Αιγινίου και Κολινδρού).

Η φωτιά στον Όλυμπο είχε ξεσπάσει εντός των ορίων τής Κοινότητας Καρίτσας. Πρόεδρος τότε της Κοινότητας ήταν ο Βασίλης Δαλαμήτρας, ενώ υποψήφιοι Δήμαρχοι του Καποδιστριακού Δήμου Δίου (Δίον, Καρίτσα, Βροντού, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα και Νέα Έφεσος) ήταν ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Καραΐσκος και ο Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Βουλευτές Πιερίας, εκείνη την εποχή, ήταν ο Νίκος Κάκαλος και ο Βαγγέλης Πολύζος (ΝΔ) καθώς επίσης και η Μαρία Αρσένη και ο Παντελής Τσερτικίδης (ΠΑΣΟΚ).

Μάλιστα, ο Βαγγέλης Πολύζος την Παρασκευή 7/8/1998 κατέθεσε και Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι για τις παραλείψεις που φαίνεται ότι σημειώθηκαν προτού ξεσπάσει η φωτιά αλλά και κατά τις πρώτες ημέρες που καιγόταν ο Όλυμπος. (Αναλυτικότερα στοιχεία δημοσιεύονται προς το τέλος αυτής της παρουσίασης).

Επίσης, στο κλείσιμο της παρουσίασης, γίνεται αναφορά στην επόμενη μεγάλη πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη, η οποία ήρθε από την πλευρά τής Κοζάνης. Επίσης, γίνεται αναφορά στη σημαντική συμβολή τής Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας στον τομέα τής πρόληψης πυρκαγιών.
Με τη γραφίδα τού Δημοσιογράφου Ανδρέα Κατσιάπη – Γαλανού, στην καθημερινή εφημερίδα τής Πιερίας, «Πιερικοί Αντίλαλοι».

Την εποχή εκείνη, ο Δημοσιογράφος Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός έγραφε στην καθημερινή τοπική εφημερίδα τής Πιερίας «Πιερικοί Αντίλαλοι». Η εφημερίδα αυτή, δυστυχώς, έκλεισε την περίοδο της Κρίσης και συγκεκριμένα μετά το 3ο Μνημόνιο.

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, θυμίζουμε, λοιπόν, τα γεγονότα εκείνης τής εποχής (πυρκαγιά στον Όλυμπο). Είναι γεγονότα που μας θυμίζουν κάτι και από τη σημερινή εποχή.

Ο Δημοσιογράφος εκείνη την εποχή παρουσιάζει μέρα με τη μέρα (σχεδόν) την όλη κατάσταση, ενώ αποτυπώνει και τις δικές του απόψεις, τα σχόλιά του για το τί έγινε, τί γίνεται, τί θα έπρεπε να είχε γίνει για να προληφθεί αυτή η φωτιά στο «Βουνό των θεών».

Τα κείμενα που ο Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός έγραψε εκείνη την εποχή έχουν ως εξής:
Ανεξέλεγκτη πλέον η φωτιά στη θέση Κρανιά Ολύμπου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 23/7/1998 (ώρα 4:20) στη θέση Κρανιά Ολύμπου και σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, το απόγευμα της Παρασκευής 24/7/1998 έχει δυναμώσει αρκετά κατακαίοντας πεύκα και θάμνους.

Στον τόπο τής φωτιάς (αλλά σε αρκετή απόσταση) παραμένουν δυνάμεις τής πυροσβεστικής Κατερίνης και Λιτοχώρου που είναι σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, καθώς και δυνάμεις τού στρατού. Πυροσβέστες από το Λιτόχωρο το απόγευμα της Παρασκευής 24/7/1998 έκαναν μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής, αλλά τα σημεία που καίγονται είναι βραχώδη, απόκρημνα, σχεδόν απροσπέλαστα και χωρίς μονοπάτι.

Έτσι, από επίγειες δυνάμεις το έργο τής κατάσβεσης καθίσταται δυσκολότατο έως αδύνατο, αφού η πρόσβαση στα συγκεκριμένα σημεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναρρίχηση… Το μεσημέρι τής Παρασκευής 24/7/1998, στις 12:00, στην περιοχή έκανε τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις του ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, και στη συνέχεια, από 2 αεροπλάνα πραγματοποιήθηκαν 9 ρίψεις νερού.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες πυροσβεστών, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα επειδή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το νερό προτού φθάσει στο έδαφος εξατμιζόταν. Κάποια στιγμή οι ρίψεις σταμάτησαν γιατί στις χαράδρες τού Ολύμπου έπνεαν ισχυρά ρεύματα αέρα που έκαναν δύσκολο το έργο των αεροπλάνων, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα δύο αεροπλάνα ανακλήθηκαν για να βοηθήσουν το μέτωπο φωτιάς που μαινόταν σε περιοχές τής Χαλκιδικής.

Οι παράγοντες που έσπευσαν…

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η φωτιά, στην περιοχή έσπευσαν ο νομάρχης Πασχάλης Μπροφίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Καρίτσας Βασίλης Δαλαμήτρας, διάφοροι άλλοι κοινοτάρχες, ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου και ο υποψήφιος δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος (που και οι δύο κατάγονται από την περιοχή), εκπρόσωποι της αστυνομικής διεύθυνσης, ο εφημέριος της Καρίτσας π. Κωνσταντίνος κ.ά, αλλά και αρκετοί κάτοικοι της Καρίτσας (βοσκοί και άλλοι) που έδειξαν έτοιμοι να βοηθήσουν, εάν παραστεί ανάγκη, στο έργο τής πυρόσβεσης.

Τρίτη 28/7/1998. Για 6η μέρα καίγεται ο Όλυμπος και η φωτιά κινείται τελείως ανεξέλεγκτη.
Σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων στην Καρίτσα

Σοβαρότατες ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε κάθε υπηρεσία ή αρμόδιο πρόσωπο για τις διαστάσεις και την εξέλιξη που έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη 23/7/1998 στον Όλυμπο. Κι’ αυτό, διότι παρά το γεγονός ότι η φωτιά εμφανίστηκε σε μέρος απόκρημνο (όπου η πρόσβαση επίγειων δυνάμεων ήταν δυσκολότατη έως αδύνατη), παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκεί δεν ήταν και οι καλύτερες (έτσι μας είπαν κάποιοι αρμόδιοι) και παρά το ότι στις χαράδρες υπήρχαν ρεύματα αέρος που δυσκόλευαν την πρόσβαση πυροσβεστικού αεροπλάνου, ο απλός πολίτης αισθάνεται -και όχι άδικα- ότι στην όλη υπόθεση υπήρξε ολιγωρία ή και αμέλεια των κρατικών υπηρεσιών.

Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει: Γιατί την πρώτη μέρα, που το μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ περιορισμένο, γιατί δεν ήρθε κάποιο αεροπλάνο να πραγματοποιήσει μία ή δύο -το πολύ- ρίψεις νερού και η φωτιά να σβήσει; Η δικαιολογία ότι στη Χαλκιδική και αλλού κινδύνευαν σπίτια και περιουσίες, δεν ευσταθεί. Διότι η περιουσία, όχι κάποιων πολιτών, όχι της Πιερίας, αλλά της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας, ο Όλυμπος, δεν είναι δυνατόν να αφήνεται στο “έλεος” της φωτιάς.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27/7/1998 στην Καρίτσα θα έπρεπε να γίνει τη δεύτερη -αν όχι και την πρώτη- μέρα. Διότι με τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, και ο πιο αφελής πολίτης αυτού του τόπου θα έπρεπε να υποψιαζόταν ότι η μη επέμβαση από αέρος θα ήταν καταστροφική για το “ιερό” βουνό (τουλάχιστον για ένα τμήμα του). Ωστόσο, προτεραιότητα οι αρμόδιοι έδωσαν στη Χαλκιδική και όχι στο παγκοσμίου φήμης “βουνό των θεών”.

Άποψή μας είναι επίσης ότι θα έπρεπε ο νομάρχης, οι βουλευτές, αλλά και οι άλλες τοπικές αρχές να καταγγείλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές κρατικών και άλλων υπηρεσιών. Βεβαίως, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και τα πανελλαδικά ή τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που περιέργως ή σιώπησαν (κάποιες μέρες) ή πέρασαν “στα ψιλά” το γεγονός τής φωτιάς στον Όλυμπο. Και ασφαλώς, εάν ξέσπαγε φωτιά σε περιοχή που λ.χ. υπήρχαν 2 σπίτια, τότε το γεγονός αυτό θα ήταν πρώτη είδηση…

Σήμερα, Τρίτη 28/7/1998, έκτη μέρα που η φωτιά ξέσπασε στη θέση Κρανιά Ολύμπου, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατακαίοντας δασική έκταση ανυπολόγιστης έκτασης.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κατακάψει πάνω από 5.000 στρέμματα με πεύκα και θάμνους, κινείται σε δύο βασικά μέτωπα αλλά ανεξέλεγκτα, δεδομένου ότι το έδαφος εκεί είναι βραχώδες, απόκρημνο, σχεδόν απροσπέλαστο και χωρίς μονοπάτι.

Όπως είναι γνωστό, η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 23/7/1998 (ώρα 4:20) και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, ενώ χθες το απόγευμα η φωτιά κατέκαιγε πεύκα και θάμνους σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Η πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης έχει στείλει στα μέτωπα της φωτιάς 12 ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες και ένα αεροπλάνο το πρωί τής Δευτέρας 27/7/1998 πραγματοποιούσε έως το μεσημέρι περί τις 15 με 20 ρίψεις νερού προκειμένου να περιοριστεί κάπως το μέτωπο της φωτιάς.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σοφιανός στην Καρίτσα

Μπροστά στην καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά καθώς και στον κίνδυνο να επεκταθεί προς νοτιοανατολικά, δηλ. προς Λιτόχωρο, ο γενικός γραμματέας τής περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Σοφιανός προκάλεσε το μεσημέρι τής Δευτέρας 27/7/1998 σύσκεψη στο κοινοτικό κατάστημα Καρίτσας στην οποία μετείχαν ο νομάρχης Πασχάλης Μπροφίδης, οι βουλευτές Παντελής Τσερτικίδης και Νίκος Κάκκαλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Καρίτσας και Βροντούς, οι δήμαρχοι Δίου και Λιτοχώρου, ο διοικητής τής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης, ο διευθυντής τής διεύθυνσης δασών κ. Τόνας, ο διοικητής τής ταξιαρχίας Λιτοχώρου, ο διευθυντής τής περιφερειακής πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης κ. Παπακίτσιος, ο δασάρχης Θεσσαλονίκης κ. Θεοδωρούδης κ.ά.

Μετά από εκτενή συζήτηση, εκτός των άλλων, αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη θέση “Κανάλια” 30 υλοτόμοι από τους δασικούς συνεταιρισμούς Σκοτίνας, Ρητίνης και Βέροιας προκειμένου να δημιουργήσουν “ζώνες πυροπροστασίας” ενώ σήμερα θα μεταφερθούν με ελικόπτερο 30 υλοτόμοι από την Πέλλα. Επίσης, τον συντονισμό τής όλης προσπάθειας θα τον έχουν 2 αξιωματικοί τής πυροσβεστικής οι κύριοι Ζάχος και Κάβάλος και οι κύριοι Ανδρεαδάκης και Καρακούλας από τη δασική υπηρεσία θα βοηθούν στο έργο των επίγειων δυνάμεων λόγω εμπειρίας τους στο έδαφος της περιοχής. Τέλος, την τροφοδοσία την αναλαμβάνει η κοινότητα Καρίτσας και στο χωριό στήθηκε ήδη κέντρο με τρεις επιτελείς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να επιλύουν ανακύπτοντα προβλήματα. Στο κέντρο αυτό θα μετέχουν ένας εκπρόσωπος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ο διοικητής τής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης και ο διευθυντής δασών.

Τετάρτη 29/7/1998. Ανεξέλεγκτη για 7η μέρα η φωτιά στον Όλυμπο.Δασοκομάντος, πυροσβέστες, ορειβάτες και υλοτόμοι στη μάχη της κατάσβεσης.

Δηλώσεις αναπληρωτή νομάρχη Νίκου Πασχαλούδη σε τοπικά ΜΜΕ.

Για 7η μέρα (Τετάρτη 29/7/1998) η φωτιά κατακαίει εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στον Όλυμπο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης, το απόγευμα της Τρίτης 28/7/1998 τα βασικά μέτωπα ήταν δύο: Στο ένα προς βόρεια, στη θέση “Κορομηλιά”, όπου η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη ενώ στο άλλο, νοτιοδυτικά, η φωτιά θεωρείται ως λιγότερο επικίνδυνη.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης, όλοι οι διαθέσιμοι άνδρες της βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα ενώ έχουν ανακληθεί και όλες οι άδειες. Είκοσι δύο (22) άνδρες τής Β’ ΕΜΑΚ (ειδικές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης) βοηθούν στο έργο κατάσβεσης και περιορισμού τής φωτιάς και ακόμη, από την Τρίτη 28/7/1998 το ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών υπηρεσιών ενισχύθηκε από πυροσβέστες υπηρεσιών Βέροιας και Νάουσας.

Επιπλέον, 10 ορειβάτες από Λιτόχωρο και Κατερίνη βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία, και 25 υλοτόμοι ήδη έχουν πάρει εντολές να δημιουργήσουν “ζώνες” πυροπροστασίας και να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών και των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα την Τρίτη 28/7/1998 δεν πραγματοποίησαν ικανό αριθμό πτήσεων προς τον Όλυμπο. Να σημειωθεί ότι το πρωί τής ίδιας μέρας 2 αεροπλάνα είχαν κάνει μόλις 10 πτήσεις και ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από πυροσβέστες στα μέτωπα της φωτιάς, το έργο τους είναι άκρως επικίνδυνο διότι η περιοχή είναι δύσβατη, η θερμοκρασία υψηλή, η φωτιά δημιουργεί μεγάλους σε ύψος καπνούς και γενικά προκαλεί κλίμα που δεν ευνοεί το έργο τους. Από τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται, κουκουνάρια και κορμοί δένδρων μετακινούνται συνεχώς και προκαλούν και νέες εστίες φωτιάς, που αυξάνουν το πύρινο μέτωπο και δυσκολεύουν αφάνταστα το έργο τής κατάσβεσης ή του περιορισμού του.

Κατά τα άλλα, κανονικά λειτουργεί από τη Δευτέρα 27/7/1998 το επιτελείο που εδρεύει στην κοινότητα Καρίτσας (κοινοτικό κατάστημα) και συντονίζει τις προσπάθειες. Από πλευράς νομαρχιακής αυτοδιοίκησης παραβρίσκεται εκεί ο αναπληρωτής νομάρχης Νίκος Πασχαλούδης που δίνει ασταμάτητα εντολές και κατευθύνσεις, επιχειρεί -με τη βοήθεια του δ/κτή τής πυροσβεστικής και του προϊσταμένου τής δ/νσης δασών- να συντονίσει το έργο, και δίνει λύσεις σε ανακύπτοντα προβλήματα. Κοντά του και ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Δαλαμήτρας, και βέβαια, αρκετοί τοπικοί παράγοντες αλλά και υποψήφιοι επισκέπτονται καθημερινά το κέντρο συντονισμού προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για τις εξελίξεις.

Ο κ. Πασχαλούδης Στις δηλώσεις που παραχώρησε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Πασχαλούδης, μεταξύ άλλων είπε: “Υλοποιείται ο σχεδιασμός που σήμερα ολοκληρώθηκε με την παρουσία τού γενικού γραμματέα τής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη κινούνται δυνάμεις προς την περιοχή τού μετώπου “Μάνδρες – Κανάλια”, είναι περίπου 40 άτομα που προέρχονται από τους δασικούς συνεταιρισμούς Ρητίνης, Καταλωνίων και Σκοτίνας, καθώς επίσης άνδρες τής πυροσβεστικής υπηρεσίας και των ορειβατικών συλλόγων Λιτοχώρου και Κατερίνης.

Στην περιοχή αυτή έγινε πρόσβαση, με λεωφορείο, μέχρι τη θέση “Κορομηλιές”, κι’ από κει θα γίνει προσέγγιση (του μετώπου τής φωτιάς) δια των μονοπατιών.

Επίσης, επιχειρούμε παρέμβαση προς την περιοχή αυτή με ελικόπτερα. Ήδη έχουν μεταφερθεί 15 άτομα της ΕΜΑΚ (ειδικές δυνάμεις για τη δασοπυρόσβεση). Επίσης, υπάρχει και ένα μέτωπο προς την περιοχή “Αράπη – Λάκκο” και εκεί υπάρχουν δυνάμεις τής πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας, έτσι ώστε να ελέγξουμε τη φωτιά. Υπάρχει δηλ. μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση, ενώ δύο αεροπλάνα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή αλλά και λόγω των πυκνών καπνών που αιωρούνται και που έχουν δημιουργηθεί από τη φωτιά. Τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία”.

Πέμπτη 30/7/1998. 8η μέρα. Μεγάλη η κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά η φωτιά καίει κορυφή του Ολύμπου.

Μια βροχή μόνο σώζει το “βουνό των θεών”


Μια βροχή περίμεναν ή ήλπιζαν το βράδυ τής Τετάρτης 29/7/1998, στο συντονιστικό κέντρο τής Καρίτσας, μια βροχή -ή καλύτερα μια καταιγίδα- που θα έσωζε το “βουνό των θεών” από τη συνεχιζόμενη καταστροφή που εδώ και 8 μέρες έχει προκαλέσει η φωτιά. Γιατί, όπως είναι πλέον γνωστό, ύστερα από την ολιγωρία ή την αδιαφορία των αρμοδίων (τοπικών και μη) κατά τις πρώτες ημέρες, η φωτιά στον Όλυμπο κινήθηκε ανεξέλεγκτα και μέχρι την Τετάρτη 29/7/1998 είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους και θάμνων. Ο διοικητής τής πυροσβεστικής Κατερίνης Το πρωί τής Τετάρτης 29/7/1998 ο διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης Ελευθέριος Μπασιούκας με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης επισήμαινε ότι μετά από μεγάλες προσπάθειες επίγειων και εναέριων δυνάμεων “έγινε περιστολή τής επέκτασης της φωτιάς από βόρεια και νότια, αυτή την ώρα υπάρχει το μέτωπο στην κορυφή και η φωτιά οδεύει για την τελική κορυφή. Έγιναν χθες προσπάθειες με τη συνεργασία πυροσβεστικής, δασαρχείου, ορειβατών και υλοτόμων. Κάναμε σωστή προσπάθεια γιατί καταφέραμε, μπορώ να πω, να αποκόψουμε το μέτωπο στη νότια πλευρά, αλλά σήμερα βλέπω ότι με το αεράκι, το μέτωπο προς τη δυτική πλευρά δυναμώνει κατά διαστήματα, με ανησυχεί… Ήδη από το πρωί βρίσκονται οι μισές δυνάμεις μας διότι μεταφέρονται με ελικόπτερο.

Σε σύνολο, από επίγειες δυνάμεις έχουμε κινητοποιηθεί σήμερα γύρω στα 50 άτομα και περιμένουμε ακόμη 25 άτομα (πυροσβέστες, υλοτόμοι, ορειβάτες, ξυλοκόποι και δασικοί υπάλληλοι που οδηγούν τους υπόλοιπους από τα μονοπάτια και βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς). Εδώ έχουν έρθει και 6 ζώα (άλογα, μουλάρια) που θα μεταφέρουν πυροσβέστες, καθότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανεβούμε το μονοπάτι στους πρόποδες του βουνού, να φθάσουμε στη θέση “Κρανιά” και να προσβάλλουμε τις εστίες που βρίσκονται μέσα στον καμένο χώρο, οι οποίες είναι επικίνδυνες για αναζωπύρωση της φωτιάς.

Είναι δύσκολο να φθάσουμε εκεί… ο ιδιοκτήτης των ζώων θα είναι ο οδηγός μας, και τα ζώα θα μεταφέρουν τα εφόδια, νερό και τα σκαπανικά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη… Εάν δεν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμονεύει, διότι ο αέρας βοηθά στην αναζωπύρωση της φωτιάς.

Ήρθαν τα αεροπλάνα, έκαναν τις ρίψεις τους, απεχώρησαν για ανεφοδιασμό, αλλά ο χρόνος μεταξύ ρίψης και ανεφοδιασμού είναι αρκετά μεγάλος δηλ. γύρω στις δυο με τρεις ώρες”. Οι εξελίξεις
Το βράδυ τής Τετάρτης 29/7/1998 ο Δημοσιογράφος Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός επικοινώνησε και πάλι με τον κ. Μπασιούκα, ο οποίος είπε ότι οι ρίψεις νερού από αεροπλάνα συνεχίστηκε και το απόγευμα διότι η φωτιά στην κορυφή βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ καιγόταν και μια ράχη τού βουνού προς τη Βροντού. Στις απογευματινές πτήσεις τού πυροσβεστικού αεροπλάνου ο πιλότος ειδοποίησε το συντονιστικό κέντρο ελέγχου τής κατάστασης στην Καρίτσα ότι σε περιοχές τού νομού Κοζάνης έβρεχε και πως η τα σύννεφα μεταφέρονταν σιγά – σιγά και προς ανατολάς. Οπότε, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα μια καταιγίδα να σώσει και τον Ολυμπο που καιγόταν.

Μια βροχή ίσως να σώσει την κατάσταση (σχόλιο)

Και το δικό μας σχόλιο: Αφού ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε σε ανετοιμότητα, αφού οι υπηρεσίες του αρχικά ολιγώρησαν ή αδιαφόρησαν και αφού δεν βρέθηκε κανένας τοπικός παράγων να ενδιαφερθεί, να πιέσει, να διαμαρτυρηθεί ή και να καταγγείλει την ολιγωρία ή και αδιαφορία των πολιτικών προϊσταμένων τού κρατικού μηχανισμού, ίσως μια βροχή να σώσει την κατάσταση, να σώσει το τμήμα τού Ολύμπου που ακόμη δεν κάηκε… Αλλά αυτή η βροχή δεν μπορεί να ξεπλύνει τους αρμόδιους (τοπικούς και μη) από την ντροπή, δεν μπορεί να τους λυτρώσει ή και να σβήσει τις ευθύνες τους.

Παρασκευή 31/7/1998. 9η μέρα. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση;

Υπό μερικό περιορισμό η φωτιά στον Όλυμπο

Ελπίδες ότι τις επόμενες ημέρες η φωτιά στον Όλυμπο πρόκειται να σβήσει, εκφράζουν τόσο ο αναπληρωτής νομάρχης Νίκος Πασχαλούδης όσο και ο διοικητής τής πυροσβεστικής κ. Μπασιούκας. Αυτό το συμπέρασμα εξάγουν από το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη 30/7/1998, έως το απόγευμα, ήταν αρκετά καλές, υπήρχε δηλ. άπνοια που βοηθούσε κατά πολύ στον περιορισμό τής φωτιάς.

Βεβαίως, όπως τόνιζαν στις δηλώσεις τους, αυτό θα συμβεί εφόσον δεν φυσήξει κάποιο βοριαδάκι, το οποίο βέβαια θα τους ανέτρεπε τα σχέδια και θα μετέφερε στάχτες προς διάφορες κατευθύνσεις, οπότε θα δημιουργούσε και νέες εστίες φωτιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πασχαλούδης, το πρωί τής Πέμπτης 30/7/1998, τόνισε: «Η φωτιά έχει περιοριστεί. Το σημερινό σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά ορειβατών από το Λιτόχωρο για να συναντηθεί με τις δυνάμεις τού Αγίου Βασιλείου Καρίτσας που θα πάνε στο μέτωπο της φωτιάς. Ενώ κάποιες άλλες δυνάμεις (ΕΜΑΚ και οδηγοί από την περιοχή) θα μεταφερθούν με ελικόπτερα.

Εάν όλα πάνε καλά σήμερα, νομίζω ότι θα δοθεί το τελικό χτύπημα για να ησυχάσουμε οι πάντες. Δηλ. (αυτό θα συμβεί) εάν δεν υπάρξει κάποια μεταβολή των καιρικών συνθηκών (άνεμοι κλπ). Η άπνοια που επικρατεί βοηθά την κατάσταση.

Φωτιά υπάρχει στην περιοχή “Μάνδρες”, είναι πάρα πολύ ψηλά, θέλει μεγάλη διαδρομή, γι’ αυτό και η μεταφορά ανδρών γίνεται με ελικόπτερα. Σήμερα δεν έχουμε τη βοήθεια αεροπλάνων για ρίψεις νερού διότι, όπως με ενημέρωσαν, υπάρχουν προβλήματα (φωτιάς) κοντά στο Άγιο Όρος».

Δηλώσεις κ. Μπασιούκα

Εξ άλλου, το απόγευμα της ίδιας μέρας, που επικοινωνήσαμε με τον διοικητή τής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης κ. Μπασιούκα, μας είπε ότι την Πέμπτη 30/7/1998 υπήρχε μέτωπο φωτιάς στη βορειοδυτική πλευρά, στην κορυφή και στο ρέμα “Αράπη”.

Τριάντα άτομα (πυροσβέστες, άνδρες τής ΕΜΑΚ, ορειβάτες καθώς και 2 εθελοντές από την Καρίτσα βρίσκονταν στις εστίες τής φωτιάς, σε μια προσπάθεια περιορισμού της.

Η ευχή του είναι να μη φυσήξει άνεμος που θα ανατρέψει την κατάσταση και θα μεταφέρει τη φωτιά και σε άλλα σημεία. Τόνισε επίσης ότι η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο καθώς επίσης ότι μια βροχή σίγουρα θα έσωζε την κατάσταση, κάτι που κάποιοι ανέμεναν, αλλά που κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει έως τότε.

Πάντως, αξίζουν συγχαρητήρια όλοι αυτοί οι άνδρες (πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ, ορειβάτες κλπ.) καθώς και οι αξιωματικοί που τους καθοδηγούν, που εδώ και 9 μέρες δίνουν σκληρή μάχη με τη φωτιά, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Που δίνουν μάχη διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, ίσως όχι τόσο από τη φωτιά, όσο από το απόκρημνο της περιοχής.

Σάββατο 1/8/1998. Σημειώθηκε αναζωπύρωση της φωτιάς.

Για 10η μέρα το “βουνό των θεών” στις φλόγες.

Εκφράζονται νέες ελπίδες για το τελικό “χτύπημα” των εστιών

.
Αναζωπυρώθηκε το πρωί τής Παρασκευής 31/7/1998 η φωτιά στον Όλυμπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ τής Πέμπτης 30/7/1998 ο αέρας ενισχύθηκε στην περιοχή, οπότε δεν επιτεύχθηκε ο σκοπός που είχε θέσει το συντονιστικό κέντρο κατάσβεσης της φωτιάς στην Καρίτσα, δηλ. να αρχίσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση και να σβήσει εντελώς η φωτιά στο “βουνό των θεών”.

Με δηλώσεις του ο διοικητής τής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης κ. Μπασιούκας επισήμανε τα εξής: “Δυστυχώς, με το χάραμα της μέρας η φωτιά αναζωπυρώθηκε… Οι μικροεστίες που σήμερα ελπίζαμε ότι θα τις καταστείλουμε εντελώς, αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθότι τις νυχτερινές ώρες είχαμε αναζωπύρωση των εστιών αυτών λόγω ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Εκεί που είχαμε άπνοια, μέχρι χθες (προχθές), δεν μας βοήθησε ο αέρας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις φωτιάς στις συγκεκριμένες εστίες.

Αυτή την ώρα, το βασικό μέτωπο εστιάζεται στη θέση “Κρανιά” και στη γύρω περιοχή. Στις 7:30 το πρωί που μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω τη σχετική εκτίμηση, τόσο εγώ όσο και ο υπεύθυνος της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο, στη θέση “Κρανιά”, ο οποίος βρίσκονταν όλη τη νύχτα σε θέση αναμονής, κρίναμε σκόπιμο και καλέσαμε ενίσχυση αεροσκαφών. Ήρθε τελικά ένα αεροσκάφος -λόγω βλάβης δεν ήρθε και κάποιο άλλο- γίνονται ρίψεις”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις ρίψεις νερού που έκανε το πυροσβεστικό αεροσκάφος, επενέβησαν οι επίγειες δυνάμεις (πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ κλπ.) που είχαν σταλεί εκεί, προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς. Ο κ. Μπασιούκας συγκρότησε χθες το πρωί όλη τη δύναμη των πυροσβεστών και των άλλων ανδρών που είχε τεθεί στη διάθεσή του (50 άτομα) ελπίζοντας ότι με τις προσπάθειές τους θα “χτυπηθούν” οι μικροεστίες, όπου αυτό είναι δυνατόν.

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια», είπε ο κ. Μπασιούκας, «να πετύχουμε αυτό που όλοι μας επιθυμούμε. Δηλ. εάν όλα πάνε καλά, δεν έχουμε αέρα, οι ρίψεις από τα αεροσκάφη είναι επιτυχημένες στα επικίνδυνα σημεία, και μπορέσουμε και εμείς να πλησιάσουμε όλες τις μικροεστίες, είναι δυνατόν να φθάσουμε στον αντικειμενικό μας σκοπό. Οι ανάλογες δυνάμεις θα παραμείνουν σε ετοιμότητα εκεί όλη τη νύχτα, και αύριο (σήμερα) το πρωί πάλι θα ενισχυθούν με κάποιους άλλους άνδρες. Γιατί, όπως είναι γνωστό, κρατάμε και μερικούς άνδρες για εφεδρεία έτσι ώστε να ανανεώνεται το ανθρώπινο δυναμικό των πυροσβεστών και των άλλων ανδρών που βρίσκονται στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς”.

Πέμπτη 6/8/1998

Για 15η μέρα καίγεται το «βουνό των θεών». Στη μάχη της κατάσβεσης 54 πυροσβέστες αλλά χωρίς βοήθεια αεροσκαφών.

Πέμπτη 6/8/1998. Δέκατη πέμπτη μέρα φωτιάς στον Όλυμπο και ο αντιπύραρχος Δημήτρης Σολδάτος, που εστάλη ως γενικός συντονιστής από την περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσβεση ή τον ουσιαστικό περιορισμό τής φωτιάς.

Η αισιοδοξία του είναι συγκρατημένη λόγω των μη σταθερών, ας το πούμε έτσι, καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, και κυρίως λόγω των ανέμων που είναι δυνατόν -απ’ τη μια στιγμή στην άλλη- να αλλάξουν κατεύθυνση και να επεκταθούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Τα βασικά μέτωπα της φωτιάς είναι δύο: το ένα βρίσκεται στη θέση “Καναλάκια” ενώ το άλλο στη θέση “Παγίδες”. Υπάρχει και ένα μικρότερο μέτωπο στη θέση “Αραπόλακος”, που απλώς σιγοκαίει. Στα μέτωπα, που σημειωτέον βρίσκονται πάνω από τη Βροντού και στο ύψος τής Αγίας Κόρης, βρέθηκαν την Τετάρτη 5/8/1998, 54 άνδρες, οι οποίοι έχουν “κυκλώσει” τα μέτωπα με σκοπό να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί.

Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται άνδρες τής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης, άνδρες τής ΕΜΑΚ (ειδικές δυνάμεις για την πυρόσβεση), πυροσβέστες από Βέροια, Νάουσα, Γιανιτσά, μέλη τού ορειβατικού συλλόγου Λιτοχώρου καθώς και πολίτες τής περιοχής.

Το έργο τής κατάσβεσης είναι δυσκολότατο επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη, γι’ αυτό και η μετακίνηση των ανδρών γίνεται μόνο με τα πόδια. Εξ άλλου, και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν στο έργο των πυροσβεστών, επειδή χθες φυσούσε άνεμος στην περιοχή.

Κατά τον κ. Σολδάτο, μέχρι χθες το απόγευμα το μέτωπο στη θέση “Καναλάκια” βρισκόταν υπό έλεγχο ενώ υπό εν μέρει έλεγχο βρισκόταν το μέτωπο στη θέση “Παγίδες”.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δασοπυρόσβεση στον Όλυμπο γινόταν και την Τετάρτη 5/8/1998 χωρίς βοήθεια από αέρος διότι υπήρχαν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και άλλα μέτωπα, τα οποία είχαν κριθεί ως σπουδαιότερα από τον Όλυμπο λόγω του γεγονότος ότι στις περιοχές εκείνες (λχ Ανθούσα, Παλλήνη κλπ) κινδύνευαν σπίτια.

Πάντως, ο κ. Σολδάτος επισημαίνει ότι πέρα από τις ανά την Ελλάδα ανάγκες, η συγκεκριμένη περιοχή τού Ολύμπου καθώς και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν ιδιαίτερα τις πτήσεις των αεροσκαφών και ότι μόνο με ελικόπτερα τύπου ΣΙΝΟΥΚ η δασοπυρόσβεση από αέρος θα ήταν εφικτή. Όμως, και τα ελικόπτερα βρίσκονταν χθες σε άλλα, όπως είπαμε, μέτωπα.

Σύσκεψη στη νομαρχία. Εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για έλεγχο της φωτιάς

Συγκροτούνται ομάδες ελέγχου – περιφρούρησης του Ολύμπου

Αποφασίστηκαν μέτρα που έπρεπε να είχαν παρθεί πριν από το καλοκαίρι!

“Το κακό θα έπρεπε να το είχαμε προλάβει την πρώτη μέρα που “έπιασε” η φωτιά στον Όλυμπο. Τώρα, εάν είμαστε τυχεροί και δεν φυσήξει άνεμος και δεν επεκταθεί η φωτιά, τότε μόνο θα σβήσει”… Αυτά μονολογούσε το μεσημέρι τής Πέμπτης 6/8/1998 ένας από τους πυροσβέστες που -εδώ και μέρες- είχε συμμετάσχει στη “μάχη” για τον περιορισμό τής πυρκαγιάς στο “ιερό βουνό”. Και δεν είχε και άδικο, όταν σήμερα βρισκόμαστε απαισίως στη 16η μέρα και η φωτιά, αν και βρίσκεται σε ύφεση, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ή ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσής της.

Το συντονιστικό κέντρο τής Βροντούς

Κατά τα άλλα, από το κοινοτικό κατάστημα της Βροντούς συνεχίζονται οι προσπάθειες συντονισμού για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς με επικεφαλής έναν δικό μας άνθρωπο, έναν γνώριμο από τη θητεία του στην πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης, τον αντιπύραρχο Δημήτρη Σολδάτο, ενώ το μεσημέρι τής Πέμπτης 6/8/1998 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη υπό τον νομάρχη και με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέλιξη της φωτιάς και οι προϋποθέσεις αντιμετώπισής της.

Δηλώσεις αντιπυράρχου Δ. Σολδάτου

“Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες”, δήλωσε χθες ο κ. Σολδάτος σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό (πυροσβεστική, Β’ ΕΜΑΚ, ορειβάτες, πολίτες) το τελευταίο 48ωρο, αλλά και τις προηγούμενες μέρες φυσικά. Συνετέλεσαν όμως και οι καιρικές συνθήκες που ήταν ευνοϊκές το τελευταίο διάστημα.

Ελπίζουμε ότι αν όχι σήμερα, τουλάχιστον αύριο θα πρέπει να την ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά, οπότε, θα χρειαστεί μόνο η φύλαξη των καιομένων εκτάσεων ώστε να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι πυρκαγιές κρατούν πολλές μέρες όσον αφορά την πιθανότητα αναζωπύρωσης. Και έτσι, θα πρέπει να είμαστε για αρκετές μέρες ακόμα σε επιφυλακή, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε σβήσει πλήρως τη φωτιά.

Σήμερα (χθες), στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς υπάρχουν οι ίδιες περίπου δυνάμεις με χθες (προχθές). Συγκεκριμένα, στα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν 54 άτομα, ως εξής: 21 άνδρες τής Β’ ΕΜΑΚ (ειδικές δυνάμεις πυρόσβεσης), 5 άνδρες από την πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης, 5 από τη Βέροια, 5 από τα Γιανιτσά, 4 από τη Νάουσα, 5 από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Λιτοχώρου, ένας πολίτης που βοηθά με το ζώο του για να μεταφέρουμε τα εφόδια αλλά και 8 ορειβάτες από το Λιτόχωρο.

Επίσης, χθες το πρωί στην περιοχή που καιγόταν προσέγγισε ένα ελικόπτερο τύπου ΣΙΝΟΥΚ, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει καμία επέμβαση διότι είχε μεγάλες αναταράξεις (προφανώς λόγω ρευμάτων αέρος) και αναγκάστηκε να αποχωρήσει”.

Σύσκεψη στη νομαρχία

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, την Πέμπτη 6/8/1998 στη 1:00 μμ στη νομαρχία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αρμοδίων με επικεφαλής τον νομάρχη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων που θα εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα ελέγχου επισκεπτών, τουριστών κλπ, έτσι ώστε να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά ο Όλυμπος.

Τα προληπτικά αυτά μέτρα, βεβαίως, θα έπρεπε να είχαν παρθεί από την περασμένη Άνοιξη, δεδομένου ότι και πέρυσι είχε ξεσπάσει φωτιά στον Όλυμπο. Τα μέτρα αυτά, τελικά, δεν πάρθηκαν και η φωτιά που ξέσπασε εδώ και 16 μέρες ανάγκασε τον νομάρχη και τους άλλους αρμοδίους παράγοντες -μέσα στο καλοκαίρι και ενώ διανύουμε ουσιαστικά προεκλογική περίοδο- να τα αποφασίσουν…

Την Παρασκευή 7/8/1998 ο Βουλευτής Βαγγέλης Πολύζος κατέθεσε στην Εισαγγελία Κατερίνης

Συγκεκριμένα, κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για μη έγκαιρη επέμβαση – κατάσβεση της φωτιάς στον Όλυμπο

Ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των αρμοδίων πολιτικών υπευθύνων.

Με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, που κατέθεσε χθες στις 10:20 το πρωί στην Εισαγγελία Κατερίνης, ο βουλευτής Πιερίας τής ΝΔ Βαγγέλης Πολύζος ζητά να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν αρμόδιοι για την κατάσβεση της φωτιάς η οποία ξέσπασε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου στον Όλυμπο. Ο βουλευτής ζητά επίσης να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι, ενώ ήταν αρμόδιοι, αμέλησαν ή δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή, προκειμένου να κατασταλεί από την πρώτη μέρα η πυρκαγιά στο “ιερό βουνό”.

“Οι ειδικοί λένε ότι η φωτιά θα σβήσει μόνη της”

Λίγο πριν από την είσοδό του στο δικαστικό μέγαρο Κατερίνης ο κ. Πολύζος, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του Λάζαρο Ντόντη και Χαράλαμπο Μπρουσκέλη, προέβη σε δηλώσεις, ενώ στην εφημερίδα μας έκανε και συμπληρωματική – διορθωτική δήλωση, ως εξής: “Στις 23 Ιουλίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Όλυμπο.

Μέχρι τώρα έχουν περάσει 16 μέρες και η φωτιά μαίνεται… Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε και σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί, η φωτιά θα σβήσει μόνη της.

Και το ερώτημα το δικό μου, των συνεργατών μου αλλά και του λαού τής Πιερίας και της Ελλάδος είναι: Γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και ήταν θέμα ελαχίστων ωρών για να σβήσει, γιατί δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα από τους εδώ υπευθύνους;

Και όταν λέω ότι δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μετρα από τους εδώ υπευθύνους, δεν εννοώ τους πυροσβέστες ή το δασαρχείο. Εννοώ τους ανθρώπους που ασκούν πολιτική βούληση. Και γι’ αυτούς, βέβαια, δεν εννοώ ότι έπρεπε σίγουρα να πάνε (οι ίδιοι) να σβήσουν τη φωτιά, πλην όμως θα έπρεπε να δώσουν στην κυβέρνηση και στο συντονιστικό όργανο (για την κατάσβεση της φωτιάς) να καταλάβουν ότι υπάρχει Πιερία, υπάρχει το “ιερό βουνό” που λέγεται Όλυμπος, υπάρχει η ιστορία τού Ολύμπου, υπάρχει η ίδια η Ελλάδα.

Διότι, εκτός από την οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί ο Όλυμπος, αντιλαμβάνεται κανείς την ανατροπή πάνω στο οικολογικό σύστημα την οποία δημιούργησε αυτή η ζημιά που έχει ήδη γίνει και συνεχίζεται. Ως βουλευτής τής Πιερίας και της Νέας Δημοκρατίας είμαι υπεύθυνος απέναντι στον λαό τής Πιερίας αλλά και κατ’ επέκταση της Ελλάδος, και απέναντι στην ιστορία αυτού του “ιερού βουνού”. Και ζητώ την παραδειγματική τιμωρία των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη γι’ αυτή την ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ήδη, πάρα πολύ συγκαταβατικά έχουμε πει ότι έχει γίνει ζημιά σε 5 – 6.000 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή η καταστροφή είναι πάνω από 10.000 στρέμματα, και καλείται ο αρμόδιος εισαγγελέας να ερευνήσει το θέμα και να δει ποιοι ευθύνονται. Διότι ο λαός τής Πιερίας θέλει να μάθει ποιοι ευθύνονται και να τιμωρηθούν παραδειγματικά… δηλ. πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα σε κάποιους ώστε να σέβονται περισσότερο αυτό που λέγεται “ιερό βουνό”, που λέγεται Όλυμπος”.

17η μέρα φωτιάς στον Ολυμπο – Δηλώσεις αντιπύραρχου Δ. Σολδάτου

Αναφορικά, πάντως, με τις εξελίξεις που σημειώνονται στα μέτωπα της φωτιάς στον Όλυμπο, σε δηλώσεις του ο γενικός συντονιστής αντιπύραρχος Δημήτρης Σολδάτος επισήμανε:

“Από το μέτωπο “Καναλάκια”, κανένα πρόβλημα… Κάποιες μικροεστίες στο καμένο μέσα στη θέση “Παγίδες” αλλά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δηλ. μπορώ να πω ότι είμαστε στην τελική φάση τής κατάσβεσης, της πλήρους κατάσβεσης δηλαδή. Η επιτήρηση μεταξύ των καιομένων εκτάσεων και των άκαυτων θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμα, για να μην υπάρξει αναζωπύρωση. Τώρα που υπάρχουν μικροεστίες θα προσπαθήσουμε να τις προσεγγίσουμε, αν και είναι σε απρόσιτα μέρη, προκειμένου να τις κατασβέσουμε και αυτές.

Επίσης, είναι πάρα πολύ λίγες και δεν δημιουργούν προβλήματα κινδύνου. Εκφράζω μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε τελειώσει όσον αφορά στην κατάσβεση. Από κει και πέρα, φυσικά, θα υπάρξει άλλη διαδικασία όσον αφορά στην επιτήρηση πλέον, που ενδεχομένως να διαρκέσει κάποιες μέρες ή και εβδομάδες ακόμη”.

Σκέψεις και σχόλια στελεχών τής εφημερίδας «Πιερικοί Αντίλαλοι» μετά τις πυρκαγιές στον Όλυμπο

Υπό έλεγχο και υπό αυστηρή επιτήρηση είναι η φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου στην περιοχή Κρανιά Ολύμπου και που αργότερα επεκτάθηκε στην αρχή νότια και στη συνέχεια δυτικά. Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, θάμνων και βοτάνων, που σήμερα πια προκαλούν ένα θλιβερό θέαμα. Στο καφεμαύρο πλέον τοπίο καπνίζουν ακόμα κάποια μισοκαμένα δένδρα, εκεί που άλλοτε κυριαρχούσε το πράσινο.

Η ώρα της αποτίμησης

Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι εάν ήρθε η ώρα τής αποτίμησης, μιας ίσως τυπικής, όπως συνήθως γίνεται, αποτίμησης. Πιστεύουμε όμως ότι μια ανακεφαλαίωση κάποιων σοβαρών επισημάνσεων που είδαν το φως τής δημοσιότητας, ίσως είναι ενδεδειγμένη να γίνει. Ως επιτελείο αυτής της εφημερίδας (Πιερικοί Αντίλαλοι), είναι βέβαιο ότι δεν θέλουμε να είμαστε εκείνοι που θα “κλαιν” πάνω στο χυμένο γάλα μιας καρδάρας, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.

Εκείνο που επιθυμούμε είναι απλά εκείνο που επιθυμεί κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης τής Πιερίας. Θέλουμε να αναζητήσουμε τα πιθανά αίτια της φωτιάς, να αναζητήσουμε ευθύνες όπου υπάρχουν. Αλλά να κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης την αυτοκριτική μας, είτε δηλ. γιατί είμαστε κάποιες στιγμές αυστηροί και εύκολοι στις κρίσεις μας, είτε γιατί κάποιοι από ‘μας είμαστε ιδιαίτερα επιεικείς στις παραλείψεις και τις ευθύνες τής εξουσίας.

Θέλουμε επίσης να μην ξανασημειωθεί πυρκαγιά στην περιοχή μας ή εάν ξανασυμβεί, να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε, και μάλιστα, από την πρώτη στιγμή και επιτυχώς.

Ποιος έβαλε τη φωτιά στον Όλυμπο;

Ποιος ευθύνεται για τη φωτιά που ξέσπασε στον Όλυμπο; Πολλά είναι τα σενάρια που παίζουν. Τα πιο πιθανά όμως είναι τα εξής: 1. Να “έπιασε” τυχαία η φωτιά, δηλ ένα αντικείμενο (λχ γυαλί) να την προκάλεσε. Βεβαίως, κάποιοι θα αναρωτηθούν ποιος το άφησε το γυαλί αυτό και γιατί, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και απόκρημνη. Πάντως, αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

  1. Να την έβαλε κάποιος επίτηδες. Το ερώτημα όμως που προκύπτει σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ποιος να το έκανε και γιατί. Δεδομένου ότι ο Όλυμπος είναι εθνικός δρυμός και δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε θεωρούμε πιθανό, ίσως θα το θεωρούσαμε και αστείο ότι ποτέ κανείς θα ήθελε να δημιουργήσει εκεί έστω και μια κατασκευή.

Ίσως όμως τη φωτιά να την έβαλε κάποιος που θα ήθελε να ξυλεύσει την περιοχή. Αυτό το σενάριο ακούστηκε έντονα το τελευταίο διάστημα, και βέβαια, μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Ενδεχομένως τη φωτιά να την έβαλε κάποιος αλλοδαπός για λόγους που έχουν σχέση με το εθνικό συμφέρον. Γιατί το “βουνό των θεών” είναι παγκοσμίως γνωστό, αποτελεί φήμη για την Ελλάδα, φήμη και για την Πιερία. Ασφαλώς, και αυτό το σενάριο, με όσα έχουν δει έως τώρα τα μάτια μας, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πολιτικές ευθύνες


Ωστόσο, εάν μπλέξουμε με σενάρια, θεωρούμε ότι μάλλον δεν θα “βγάλουμε άκρη” και ίσως αυτό δεν θα έχει και νόημα. Έτσι, στην παρούσα φάση θα ήταν καλύτερο να θίξουμε κάποια άλλα ζητήματα που είναι πιο απτά, ζητήματα που έχουν σχέση με τα μέτρα προστασίας που ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν πήρε, που η τοπική αυτοδιοίκηση (Α’ βαθμού) δυσκολεύεται σήμερα να πάρει (ή παίρνει εκ των υστέρων) και που η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση επίσης δεν πήρε.

Η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ολιγώρησε

Εκπρόσωπος του κράτους σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Και ο γενικός γραμματέας τής Περιφέρειας επέδειξε ενδιαφέρον για τη φωτιά στον Όλυμπο μόλις την 5η μέρα τής φωτιάς. Ο δε νομάρχης Πασχάλης Μπροφίδης ήταν μεν κάθε μέρα κοντά στη φωτιά, και αυτό δεν είναι κατακριτέο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι η φυσική του παρουσία δεν βοήθησε καθόλου στο να σβήσει η φωτιά.

Ο νομάρχης δεν… πίεσε

Πίεσε άραγε τον περιφερειάρχη κ. Σοφιανό να ασχοληθεί με τον Όλυμπο; Είναι αλήθεια ότι ο περιφερειάρχης εκείνες τις ώρες ασχολούνταν με τη φωτιά που μαινόταν στη Χαλκιδική, τη φωτιά που έκαιγε δένδρα, σπίτια, με τη φωτιά που πλησίαζε κάποιες βίλες… Και την 5η μέρα που η φωτιά μαινόταν, τότε έγινε η πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Σοφιανό!

Ο Όλυμπος πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα

Σπίτια στον Όλυμπο δεν υπάρχουν, οπότε το μυθικό βουνό πέρασε σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Το ίδιο διάστημα, τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν με τις φωτιές τής Αττικής και της Πελοποννήσου, με τις φωτιές τής Χαλκιδικής. Και ο Όλυμπος φλεγόταν, και οι πυροσβέστες μάταια αναζητούσαν ένα στήριγμα από αέρος, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο που θα τους βοηθούσε στο έργο τής πυρόσβεσης.

Καταστολή της φωτιάς από την πρώτη μέρα

Κι’ όμως, την πρώτη μέρα, την Πέμπτη 23 Ιουλίου το απόγευμα η φωτιά έκαιγε μόλις ελάχιστη έκταση, που ίσως με ένα μόνο πυροσβεστικό αεροπλάνο, με μία ή δύο ρίψεις νερού, η φωτιά θα είχε σβήσει. Όμως, ο κρατικός μηχανισμός ήταν απελπιστικά ανέτοιμος, η πυροσβεστική (που εν τω μεταξύ είχε πριν από λίγο διάστημα αναλάβει καθήκοντα πυρόσβεσης δασικών εκτάσεων) ήταν σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει λόγω και του δύσβατου του εδάφους. Και η νομαρχία και ο νομάρχης ή δεν πίεσε ή πίεσε τόσο λίγο που την 5η μέρα, οπότε έγινε η πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Σοφιανό, ήταν πια πολύ αργά. Το μυθικό βουνό είχε πλέον λαμπαδιάσει…

Πάρθηκαν μέτρα, αλλά τόσο αργά…

Στη συνέχεια, πάρθηκαν κάποια μέτρα, ήρθαν αεροπλάνα, ειδικές δυνάμεις, πυροσβέστες από άλλους νομούς ενώ συγκροτήθηκαν και ομάδες ελέγχου – περιφρούρησης του Ολύμπου. Τέτοια μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί από τον Χειμώνα, τέτοια και ακόμη περισσότερα μέτρα θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όλυμπος “πιάνει” φωτιά. Κάθε χρόνο, λίγο πριν από το Καλοκαίρι γινόταν μια σύσκεψη στη νομαρχία, στην οποία ελάμβαναν μέρος οι αρμόδιοι παράγοντες (πυροσβεστική, δασική υπηρεσία κλπ), έβγαιναν ανακοινώσεις στον τύπο ότι όλα βαίνουν καλώς, δίνονταν κάποιες οδηγίες και εντολές, αλλά στην ουσία τίποτα. Κι’ αυτό φάνηκε τις ώρες που ξέσπασε η φωτιά.

Και τώρα; Τί μπορεί να γίνει;

Και τώρα; Τί μπορεί να γίνει; Τί θα συμβεί εάν ξεσπάσει εκ νέου μια φωτιά στον Όλυμπο ή τα Πιέρια; Πώς θα αντιμετωπιστεί; Υπάρχει τρόπος; Η Πιερία, οι αρμόδιες νομαρχιακές και κρατικές υπηρεσίες, είναι έτοιμες; Εμείς πάντως, δεν ευχόμαστε να ξεσπάσει άλλη φωτιά στον νομό, αλλά εάν ξεσπάσει, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη!

Οι πυρκαγιές στον Όλυμπο και στα Πιέρια Όρη, αλλά και η συμβολή τής Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας στην πρόληψη πυρκαγιών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης τής εποχής, η φωτιά σιγόκαιγε και τις επόμενες ημέρες. Και αφού δεν είχε τίποτε άλλο να κάψει, έσβησε πραγματικά από μόνη της.

Επόμενη μεγάλη φωτιά ήταν στα Πιέρια Όρη, από την πλευρά τής Κοζάνης, η οποία έφτασε στα όρια της Πιερίας.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι από τότε που δραστηριοποιήθηκε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας με το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών και συγκεκριμένα με το πρόγραμμα εγκατάστασης των παρατηρητηρίων και της συμμετοχής εθελοντών (πρόγραμμα «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος»), η Πιερία σώθηκε από πολλές πυρκαγιές η οποίες έγκαιρα εντοπίστηκαν, έγκαιρα έγινε η ειδοποίηση στην Πυροσβεστική και έγκαιρα σβήστηκαν προτού πάρουν μεγάλη έκταση.


Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός, Δημοσιογράφος, Μέλος τής Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Ν. Πιερίας: Τα άρθρα του Μήνα

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]