Όταν ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ έγραφε το 2019 για ρύπανση στον Πέλεκα (Φώτο)

Από το 2019 ο «ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ» έγραφε για τη «ρύπανση του Πέλεκα που σκοτώνει περιβάλλον, υγεία και τουρισμό»… 

Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Η αναδημοσίευση αυτή γίνεται για να υπενθυμίσουμε σε κάποιους αιρετούς αλλά και πολίτες (ώστε να μην το ξεχνούν), ότι το θέμα της ρύπανσης του Πέλεκα είμαστε εμείς που, δημοσιογραφικά, το αγγίξαμε πρώτοι. Είμαστε εμείς που γράφαμε και γράφαμε και γράφαμε, όταν άλλοι μεν κοιμούνταν ενώ άλλοι μάς χλεύαζαν ότι δήθεν …«με τέτοιου είδους κείμενα προσβάλλουμε τον …τουρισμό μας». 

Επίσης, για να είμαστε και πιο ακριβείς ως προς τους αγώνες για την ανάδειξη αυτού του θέματος, οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν πραγματικά ήταν κάποιοι τουριστικοί φορείς με επικεφαλής την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, όταν τότε Πρόεδρος ήταν η Ευαγγελία Ξυπτερά, αντιπρόεδρος ήταν και ειναι ο ο Στράτος Χαλκίδης, ενώ Γενικός Γραμματέας ήταν ο Ηρακλής Τσιτλακίδης (νυν Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας). 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΙΣ 30/12/2019, ΈΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Τόνοι βιοτεχνικών λυμάτων στον Πέλεκα σκοτώνουν περιβάλλον – υγεία και τουρισμό…(Φώτο)

* Άλλοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί μιλούν και καταγγέλλουν ενώ άλλοι σιωπούν μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα.
* Γιατί κάποιοι επιχειρηματίες δεν φοβούνται αλλά συνεχίζουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον; Την εξήγηση δίνουν κάποιοι απλοί πολίτες, οι οποίοι καταγγέλλουν ορισμένους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς για …διαπλοκή!
* Δήλωση δημότη: Να πάρουν θέση όλοι οι τουριστικοί, ιατρικοί, περιβαλλοντικοί και επιχειρηματικοί φορείς.
* Ασημίνα Πούλιου, μέλος τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑ Κατερίνης: «Θα καταγγέλλω συνεχώς! Δεν πρόκειται να σιωπήσω, όπως δεν σιωπά και ο Δήμαρχός μας, Κώστας Κουκοδήμος».


Παρουσίαση θέματος,Φωτογραφικό υλικό:Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός *

Για πολλοστή φορά ο Πέλεκας (Λεύκος) ποταμός πλημμυρίζει με ανεπεξέργαστα βιοτεχνικά λύματα που αναδύουν έντονα δυσάρεστες οσμές.Όπως υποστηρίζουν κάποιοι δημότες που έχουν την κατοικία τους ή τις δραστηριότητές τους κατά μήκος τού ποταμού, «δεν κουνιέται φύλλο, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση αυτή»! Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον των αρμοδίων δεν είναι ουσιαστικό αλλά τυπικό, γι’ αυτό και οι βιοτεχνίες που ρύπαιναν τόσα χρόνια, συνεχίζουν να ρυπαίνουν και να μη φοβούνται. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται εδώ έχουν ληφθεί το μεσημέρι προς απόγευμα της Δευτέρας 9/12/2019. Πρόκειται για φωτογραφίες στις όχθες τού Πέλεκα αλλά και για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί κοντά σε περιοχή όπου υπάρχουν βιοτεχνικές μονάδες. 

Η ρύπανση του Πέλεκα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Συμβαίνει εδώ και χρόνια…
Με θλίψη, λέει ένας κάτοικος: «Είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση, εδώ και χρόνια, βρομάει ο τόπος», ενώ ένας άλλος αναφέρει ότι «πριν από καιρό ένας κάτοικος είχε καταγγείλει επανειλημμένως αυτή την κατάσταση στο υγειονομικό τής Αντιπεριφέρειας Πιερίας, σε συγκεκριμένους υπαλλήλους. Και κάποια στιγμή ήρθαν οι ίδιοι αυτοί υπάλληλοι στην περιοχή όπου έμενε ο καταγγέλλων και τον ρωτούσαν … από πού έρχονται αυτά τα (ανεπεξέργαστα) λύματα»!Μάλιστα, ενώπιον της Δημοτικής Συμβούλου και μέλους τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑ Κατερίνης, Ασημίνας Πούλιου, ο ίδιος κάτοικος χαρακτήρισε την όλη κατάσταση, περίπου ως κοροϊδία… επισημαίνοντας ότι κάποιοι επιχειρηματίες δεν φοβούνται και ρυπαίνουν ενώ κάποιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί κάνουν τα στραβά μάτια, γι’ αυτό και το φαινόμενο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Άλλοι χτίζουν πάνω στον τουρισμό ενώ άλλοι γκρεμίζουν…
Η κ. Πούλιου που ήταν παρούσα και άκουγε αυτές τις καταγγελίες, ήταν εμφανώς στενοχωρημένη και αγανακτισμένη απ’ αυτή την κατάσταση, επειδή όπως είπε: «Τα (ανεπεξέργαστα) λύματα ρυπαίνουν το υπέδαφος, ρυπαίνουν τον ποταμό Πέλεκα, ρυπαίνουν και τη θάλασσα αφού εκεί καταλήγουν τελικά. Αυτά τα (ανεπεξέργαστα) λύματα προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον, προκαλούν ζημιά στην υγεία μας, προκαλούν ζημιά στον τουρισμό μας». Και συνέχισε λέγοντας: «Αγωνίζεται ο νέος Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, για να στηρίξει το περιβάλλον, για την υγεία και για τον τουρισμό μας και έρχονται κάποιοι άλλοι και προκαλούν εγκλήματα στο περιβάλλον, στην υγεία και στον τουρισμό. Αυτές τις καταστάσεις τις κατήγγειλε πρόσφατα ο κ. Κουκοδήμος. Πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι να πάρουν μέτρα και μάλιστα τα μέτρα αυτά να είναι ουσιαστικά και μόνιμα. Δεν γίνεται κάποιοι να χτίζουν και οι άλλοι να γκρεμίζουν. Δεν γίνεται κάποιοι να ωραιολογούν για τον τουρισμό τής Πιερίας και να λένε ότι τον στηρίζουν αλλά, από την άλλη πλευρά, να αφήνουν αυτόν τον τουρισμό να καταστρέφεται και μαζί με τον τουρισμό να καταστρέφεται το περιβάλλον και η υγεία των ανθρώπων»… 

Να πάρουν επίσημα θέση όλοι οι τουριστικοί, ιατρικοί, περιβαλλοντικοί και επιχειρηματικοί φορείς.
Ένας εκ των κατοίκων δήλωσε ότι όλα αυτά θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν αλλά και να πάρουν επίσημα θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς. «Να βγει π.χ. η Ένωση Ξενοδόχων και οι άλλοι τουριστικοί φορείς και να απαιτήσουν και να πιέσουν, αφού μ’ αυτή την κατάσταση πυροβολούμε τον τουρισμό μας. Να βγει ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας και οι άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι Υγείας αλλά και το Νοσοκομείο Κατερίνης, να καταγγείλουν αυτή την κατάσταση. Να φωνάξουν ότι αυτή η τραγική κατάσταση βοηθά κάποιους ασυνείδητους επιχειρηματίες αλλά αυτή η κατάσταση σκοτώνει το περιβάλλον και την υγεία μας. Να βγουν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι και να καταγγείλουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη μόλυνση των υπογείων υδάτων, την καταστροφή τής φύσης, την αισθητική υποβάθμιση. Να βγει το Επιμελητήριο Πιερίας και οι άλλοι φορείς και σύλλογοι και να στηρίξουν έμπρακτα τον τουρισμό μας, δηλαδή όχι μόνο στα λόγια αλλά με έργα. Να αποδοκιμάσουν αυτή την κατάσταση, να καταδικάσουν επίσημα τέτοιου είδους καταστάσεις. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Δεν γίνεται οι τουριστικοί φορείς και κάποιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί να αγωνίζονται για τον τουρισμό μας ενώ κάποιοι επιχειρηματίες ή κάποιοι άλλοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί να σκοτώνουν τον τουρισμό μας, την υγεία μας, το περιβάλλον μας». 

Δημότης: «Μα, πώς τόσα χρόνια παίρναμε γαλάζιες σημαίες, με τέτοιες βρόμικες θάλασσες»;
Ένας άλλος δημότης, σε δηλώσεις του, αναρωτήθηκε: «Μα πώς έπαιρνε τόσα χρόνια η Κατερίνη γαλάζιες σημαίες. Πώς γίνεται, η Κατερίνη να έχει υποτίθεται καθαρές θάλασσες και να παίρνει γαλάζιες σημαίες, όταν υπάρχει τέτοια ρύπανση και όταν κατά καιρούς κάποιοι γιατροί λένε χαμηλόφωνα ότι σε Έλληνες και ξένους λουόμενους τουρίστες έχουν παρατηρηθεί παθήσεις στο δέρμα, κυστίτιδες κλπ.». Ο ίδιος δημότης υποστήριξε ότι υπάρχουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχουν διαπλοκή σχέσεων με τοπικούς πολιτικούς, με τοπικούς αυτοδιοικητικούς αλλά και με συλλόγους, γι’ αυτό και ελάχιστοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται και διαμαρτύρονται όταν συμβαίνει κάποιες επιχειρηματικές μονάδες να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι μεν (κάποιοι) πολιτικοί (και αυτοδιοικητικοί) βολεύουν πολιτικούς φίλους και πελάτες προσφέροντάς τους θέσεις εργασίας σε τέτοιου είδους επιχειρηματικές μονάδες, οι δε (κάποιοι) επιχειρηματίες κλείνουν στόματα πολιτικών με χορηγίες, αρκετών χιλιάδων ευρώ, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους. Επίσης, όπως ισχυρίστηκε, κάποιοι επιχειρηματίες δίνουν χορηγίες και σε πολιτιστικούς συλλόγους και διαφημίσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει γενικά «εκκωφαντική» σιωπή όταν οι εν λόγω επιχειρηματίες, που δίνουν αυτές τις χορηγίες, ρυπαίνουν το περιβάλλον, σκοτώνουν την υγεία και καταστρέφουν τον τουρισμό… 

Ασημίνα Πούλιου, μέλος τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑ Κατερίνης: «Δεν πρόκειται να σιωπήσω, όπως μονίμως έκαναν άλλοι στο παρελθόν»…
Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχουν και κάποιοι λίγοι πολιτικοί, είτε στην ευρύτερη πολιτική σκηνή, είτε στην αυτοδιοίκηση, που τολμούν και δεν σιωπούν. Όπως λέει η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης και μέλος τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑ Κατερίνης, Ασημίνα Πούλιου, «δεν πρόκειται να σιωπήσω, όπως δεν σιωπά και ο Δήμαρχος μας Κώστας Κουκοδήμος, μπροστά σ’ αυτά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που δολοφονούν την υγεία των πολιτών, που καταστρέφουν το περιβάλλον και τον τουρισμό μας». Μάλιστα, η κ. Πούλιου μέμφεται κάποιους από εκείνους που υπηρέτησαν τον Δ. Κατερίνης τα τελευταία 13 χρόνια και που σήμερα βρίσκονται στην Αντιπολίτευση και που, όπως σημειώνει, αντί να ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους κορυφαία θέματα, σιωπούν… Και κάνουν στείρα και λαϊκιστική αντιπολίτευση ενδιαφερόμενοι π.χ. για τη δήθεν αλλαγή τού σήματος του Δ. Κατερίνης, αλλά όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα

© All rights reserved.
Developed by MagicAnes

Επικοινωνία
EMAIL: [email protected]