O υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ανακοίνωσε κι επίσημα την αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊου.

«Να σας αποκαλύψω πως στην Αδριανούπολη χθες το βράδυ εκκενώσαμε το Παζάρκουλε. Πήραμε τους πρόσφυγες ναι τους πήγαμε σε 9 πόλεις. Τους φιλοξενούμε και και σε κέντρα επαναπροώθησης. Μέχρι τα ξημερώματα κάναμε επιχείρηση και απομακρύναμε 5800 πρόσφυγες».

Ο Τούρκος υπουργός πάντως ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Τουρκιά με τη λήξη της κρίσης του κορωνοϊου θα συνεχίσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα

«Εμείς το κάναμε αυτό για προληπτικούς λόγους.Όμως κανένας να μην εφησυχάσει, μόλις τελειώσει αυτή η επιδημία και το ρίσκο αυτό, οποιοσδήποτε θα θελήσει να πάει στο Παζάρκουλε, εμείς και δεν θα τον εμποδίζουμε. Δεν υπάρχει κάποια υποχώρηση η αλλαγή στην πολιτική μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοϊλου.

Το χρονικό

Με μία αστραπιαία επιχείρηση που ξεκίνησε προχθές το βράδυ διέλυσε τον καταυλισμό που υπήρχε απέναντι από το φυλάκιο των Καστανιών και μετέφερε σε άλλο σημείο τους μετανάστες, τους οποίους έθεσε σε καθεστώς απομόνωσης. Η κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τον κορωνοϊό τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η χώρα είχε μέχρι χθες καταγεγραμμένους 75 θανάτους, η κυβέρνηση διαμορφώνει ειδικά νεκροταφεία για όσους πεθαίνουν από κορωνοϊό, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ζητάει ολική απαγόρευση πολιτών, όπως δηλαδή αποφάσισε το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Αποχώρηση

Οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα παρατήρησαν προχθές το βράδυ μαζική επιβίβαση μεταναστών σε λεωφορεία με πιθανό προορισμό στην Κωνσταντινούπολη ή σε κάποια περιοχή της Αδριανούπολης. Στις 02:00 χθες τα ξημερώματα ξέσπασαν μεγάλες φωτιές στο δάσος των Καστανιών, τις οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έβαλαν οι Τούρκοι προσπαθώντας να καθαρίσουν και να απολυμάνουν (;) τον χώρο από τα υπάρχοντα των μεταναστών. Πάντως, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκονται συνέχεια σε επιφυλακή, πήραν αμέσως θέσεις και όλοι τέθηκαν σε ετοιμότητα μήπως χρειαστεί να επέμβουν, σε περίπτωση που επιχειρηθεί προσπάθεια ομαδικής παραβίασης των συνόρων. Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων παραμένει η ίδια και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

Κάτω από αυτό το πρίσμα κατακρημνίστηκε το σχέδιο του Ερντογάν για μαζική «προώθηση» μεταναστών στην Ευρώπη με στόχο τόσο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας του από τη «σφαγή» στο Ιντλίμπ δεκάδων στρατιωτών του από συρορωσικές δυνάμεις όσο και να εκβιάσει την Ε.Ε.

Yπενθυμίζεται ότι το καλά οργανωμένο σχέδιο των Τούρκων ήθελε να «πιάσει στον ύπνο» τις ελληνικές δυνάμεις, καθώς εφαρμόστηκε στην αρχή του εορταστικού τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Οπως είναι γνωστό, τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, συνεπικουρούμενα από τα Σώματα Ασφαλείας, αντέδρασαν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, σφραγίζοντας τα σύνορα κατά μήκος του Εβρου. Εκτοτε, οι εντάσεις και τα επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινά. Υπήρξαν ολιγοήμερα «διαλείμματα», τα οποία ήταν επίσης καθοδηγούμενα από την τουρκική κυβέρνηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.