Αγιορείτικο φακόρυζο
Υλικά:
1 χταπόδι (του κιλού)
300 γρ. φακές
80 γρ. ρύζι καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
800 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού ξίδι
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάλτε το χταπόδι να βράσει με το ξίδι για 1 ώρα. Στραγγίστε, αφήστε στην άκρη να κρυώσει και κόψτε σε κομματάκια.
Σε άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές με τα κρεμμύδια για 30 λεπτά.
Αδειάστε τις φακές σε ένα πιρέξ, μαζί με το νερό τους.
Τοποθετήστε από πάνω τα κομμάτια χταποδιού, το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές και αλατοπιπερώστε.
Περιχύστε με ελαιόλαδο και ανακατέψτε απαλά.
Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό.