Κυνόροδα ή καρποί αγριοτριανταφυλλιάς
Η οστεοαρθρίτιδα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν τα άτομα τα οποία υποφέρουν από αυτή, είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού, τα γνωστά οστεόφυτα, και προκαλείται από διάφορους παράγοντες.
Η καλύτερη άμυνα κατά της οστεοαρθρίτιδας είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής.
Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων.
Ανάμεσα στα βότανα και στους καρπούς που είναι ιδανικά στις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και που μετριάζουν τα προβλήματα που δημιουργεί είναι και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς είναι ένα από τα ιδανικότερα βότανα για τα προβλήματα που δημιουργεί η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Την εποχή της καρποφορίας σε πολλά μέρη της χώρας μας θα παρατηρήσουμε τους θάμνους της αγριοτριανταφυλλιάς να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους καθώς είναι γεμάτοι από τους κόκκινους καρπούς τους.
Θα μπορούσαν οι μικροί αυτοί κόκκινοι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς να κρύβουν ένα μυστικό που θα ωφελούσε όλα τα άτομα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα;
Ναι λένε οι ερευνητές, διότι οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
Πολλές επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί – μεταξύ αυτών και τέσσερις διπλές-τυφλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές – έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη σκόνης καρπών αγριοτριανταφυλλιάς για τέσσερις εβδομάδες ανακούφισαν από τους πόνους και μείωσαν τα προβλήματα της οστεοαρθρίτιδας χάρη στις ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Σε συγκεκριμένη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με τη συμμετοχή εκατό (100) ατόμων με οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος ο πόνος μειώθηκε στο 64,6% των ασθενών, ενώ παράλληλα υπήρξε βελτίωση στην κάμψη του ισχίου.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς προσφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής για την οστεοαρθρίτιδα καθώς
– βελτιώνουν την κινητικότητα
– μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία στα γόνατα,στις αρθρώσεις του ισχίου και άλλων σημείων του σώματος
– βελτιώνουν την εκτέλεση των περισσοτέρων καθημερινών δραστηριοτήτων
και
– είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τους καρπούς της αγριοτριανταφυλλιάς μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε νωπούς ή αποξηραμένους για
να ετοιμάσουμε:
– αφεψήματα
– εγχύματα
– σιρόπια ακόμα και
– πάνγευστες μαρμελάδες και
– λικέρ.
Το έγχυμα το παρασκευάζουμε ως εξής:
– μουσκεύουμε μιά κουταλιά της σούπας νωπούς καρπούς σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για δέκα (10) λεπτά ή
δυό κουταλάκια του γλυκού κοπανισμένους αποξεραμένους καρπούς σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για δεκαπέντε (15) λεπτά.
Σουρώνουμε και πίνουμε σκέτο ή με μία κουταλιά μέλι.
Περισσότερα άρθρα για την Υγεία πατήστε εδώ …
Πηγή άρθρου και έρευνα-Κείμενα και επιμέλεια κειμένου: thalia botanologia.gr