email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Πράσινο τσάι: μειώνει Ολική και amp; LDL χοληστερόλη, προφυλάσσει το καρδιαγγειακό

διαφήμιση

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια στη Κίνα κι η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πράσινο τσάι: μειώνει Ολική & LDL χοληστερόλη, προφυλάσσει το καρδιαγγειακό

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το πράσινο τσάι προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, καθώς το αρχαίο κινέζικο αυτό ρόφημα βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και μειώνει τον κίνδυνο από τη γνωστική παρακμή και την άνοια.

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες (ειδικά EGCG, οι οποίες σχηματίζουν μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ομάδα στο μεταβολισμό μας. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθούν στο να μπλοκάρουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία.

Αυτές οι βιολογικά δραστικές ενώσεις από το πράσινο και το λευκό τσάι έχουν άμεση και δραματική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και πιο σημαντικά στη μείωση των αθηρογενών μικρών, πυκνών σωματιδίων LDL χοληστερόλης, κατ’ επέκταση να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Πράσινο τσάι και έρευνα
Το αποτέλεσμα μιας συστηματικής βιβλιογραφικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, διαπιστώνει ότι το πράσινο τσάι που λαμβάνεται από τα συμπληρώματα μειώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη που αποφράσσει την αρτηρία.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Olivia J. Phung, από το Κολέγιο Φαρμακευτικής στο Δυτικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας στην Pomona της Καλιφόρνια, αποφάσισε να συλλέξει και να αναλύσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από μια πληθώρα προηγούμενων μελετών σχετικά με το πράσινο τσάι και την τροποποίηση των λιπιδίων.

Ο Δρ Phung και η ομάδα του, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κατεχινών πράσινου τσαγιού και των μεταβολών στα επίπεδα ολικής λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων για να καθιερώσει ένα μοτίβο για τα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

Αποτελέσματα έρευνας
Η μελέτη συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από είκοσι προηγούμενα ερευνητικά όργανα που κάλυπταν συνολικά 1.415 συμμετέχοντες.

Όταν συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν, τα συγκεντρωτικά στοιχεία διαπίστωσαν ότι οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού, σε δόσεις κυμαινόμενες από 145 έως 3.000 mg την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ροφήματος πράσινου τσαγιού και εκχυλίσματος σε κάψουλες), οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικές μειώσεις στη συνολική και LDL (Κακής) Χοληστερόλης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωσαν κανένα.

Οι μελέτες που εξετάστηκαν κυμαίνονταν από τρεις έως είκοσι τέσσερις εβδομάδες σε διάρκεια. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα HDL χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων.

Τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης βελτιώθηκαν κατά μέσο όρο από πέντε έως έξι βαθμούς, μια στατιστικά σημαντική μείωση σε εκείνους με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής.

Οι αυξημένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν
το κάπνισμα,
την υψηλή αρτηριακή πίεση,
τη χαμηλή χοληστερόλη HDL και
την ηλικία.
Εναλλακτικές φυσικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρώματος πράσινου τσαγιού προσφέρουν ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου και των καρδιακών παθήσεων που προκαλούνται από λιπίδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, η τακτική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες.
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση

Περισσότερο ευεργετικά ήταν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού και για όσους έπιναν τακτικά τσάι.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού και η διατήρηση αυτής της συνήθειας, συνδεόταν με κατά 39% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, 56% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό και 29% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν τσάι.

Τα κύρια βιοενεργά συστατικά του τσαγιού, οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στο σώμα μακροπρόθεσμα. Για να αποκομίσει συνεπώς κανείς τα καρδιοπροστατευτικά τους οφέλη, πρέπει να καταναλώνει συστηματικά τσάι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, η κατανάλωση του οποίου συνδέεται με 25% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, αλλά και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Προσοχή: Το πράσινο τσάι μπορεί να περιέχει φθόριο το οποίο απορροφά από το περιβάλλον όπου φύεται, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια βιολογικά παραγόμενη ποικιλία πράσινου τσαγιού από έναν έμπιστο προμηθευτή.

Περισσότερα για Βότανα πατήστε εδώ…

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα