email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος το έθιμο «κουρμπάνι» από τον σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού (Φώτο-Βίντεο)

διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος το έθιμο «κουρμπάνι» από τον σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού το Σάββατο 20 Μαίου.
Το Κουρμπάνι είναι ένα έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη κατά τη μετανάστευσή τους τη δεκαετία του 1920. Είναι ένα έθιμο με καταβολές από την αρχαιότητα, όταν οι Αρχαίοι Έλληνες θυσίαζαν ζώα στους θεούς για να τους εξευμενίσουν και για να έχουν αίσιους οιωνούς.
Ο θρύλος αναφέρει πως το έθιμο ξεκίνησε όταν τη περίοδο της σποράς, έκανε σε ένα χωριό την εμφάνισή του ένα ελάφι, κάτι που θεωρούνταν θεϊκό σημάδι.

Οι κάτοικοι του χωριού, αφού άφηναν το ζώο να ξεκουραστεί, στη συνέχεια το έσφαζαν και το μαγείρευαν μαζί με ένα ζωμό από αλεσμένο σιτάρι, το πλιγούρι, που τοποθετούσαν σε μεγάλα καζάνια.

Το φαγητό αυτό ονομάστηκε κουρμπάνι που στην τουρκική γλώσσα έχει την έννοια της θυσίας και της προσφοράς. Στη συνέχεια, το κουρμπάνι διανέμονταν στους κατοίκους του χωριού δωρεάν και το έθιμο συμπλήρωναν εορταστικές εκδηλώσεις.

Kourmpani Korinos Odigos Pierias 1
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 3
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 6
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 8
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 11
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 2
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 1
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 4
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 7
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 10
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 9
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 12
Kourmpani Korinos Odigos Pierias 5

Ειδήσεις σε ετικέτες

Δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Κατερίνης. Παιδικές χαρές - Δημοτικό Ραδιόφωνο

Σχετικά άρθρα